21 Kasım 2021 Pazar

Belediye, olanaklarını direnen Caferbey köylülerini cezalandırmak için kullanılıyor

 

 


Manisa Salihli'de köylülerinin merasının çöplük yapılmasına karşı mücadele eden Caferbey köylülerinin avukatı Seçil Ege Değerli belediyenin imkanlarını yurttaşla mücadeleye sevk ettiğini belirtti.

 

Fotoğraf: Caferbey köylüleri

Özer AKDEMİR
İZMİR

Manisa'nın Salihli ilçesi Caferbey köylülerinin meralarının çöplük yapılmasına karşı mücadelesi devam ediyor. Direniş alanını terk etmeyen köylüler cuma ve cenaze namazlarını merada kılıyor. Geçtiğimiz hafta ölen köylülerinin cenazesini direniş alanın terk etmemek için mera alanına getiren köylülerden bazılarının o gün suları kesildi.

CENAZE EVİNİN SUYUNU KESMEK İSTEMİŞLER

Suları kesilen köylülerden Selma Coşkun cenaze işleri ve meradaki nöbetle uğraştığı bir sırada Manisa Büyükşehir Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (MASKİ) ekiplerinin gelerek evindeki suyu kestiklerini söyledi. Coşkun, "Ben meradaydım. Telefonla görevlilere 'cenazemiz ve eylemimiz var, bana iki saat izin verin gidip ödeyeyim' dememe rağmen suyu kesmişler. Aynı gün cenaze evinin de suyunu kesmeye gitmişler. Neyse ki köylüler hemen aralarında para toparlayıp cenaze evinin suyunun kesilmesini önlemişler" dedi.

Eşinden ayrıldıktan sonra üç çocuğuyla birlikte yaşam savaşı verdiğini belirten Coşkun, "Nerede bir iş var orada çalışıp geçinmeye çalışıyoruz. Belediyeye 50 kere gidip yardım istedim ama hiçbirinde bir şey yapmadılar. Otuz üç yaşındayım, 3 tane çocuğum var. Evin hem erkeği hem kadınıyım. Yevmiyeyle giderek geçinmeye çalışıyorum" dedi.

“CENAZEYİ NİYE MERAYA GETİRDİK?”

Köy merasına çöplük kurulması gündeme geldiğinden bu yana bütün köyün diken üstünde olduğunu anlatan Coşkun şunları söyledi; "Hiçbirimiz doğru düzgün işe gidemiyoruz ki bir evde 3 kişi yaşıyorsak ikisi oradaki direnişe gidiyor.  Eğer bizim köylü camiye cenaze namazı kılmak için gelse, onlar yolun üstüne barikatlarını kurup kepçelerle işe başlayacaklardı. Bir kepçe kamyonun üstünde bekliyor zaten, askerler bir kamyon demir korkulukla gelmiş, onlar hazırda bekliyor. Biz önceden haber alıp bütün gece oraya yığılıp sabaha kadar nöbet tutmasaydık zaten onlar çalışmaya başlayacaklardı. Bu nedenle merayı terketmek yerine cenaze meraya getirilerek namazı orada kılındı" dedi.

“HERKES BİZİ EZMEYE KALKIŞIYOR”

Köylülerin belediye başkanına, polis ve jandarmaya güvenlerinin kalmadığını dile getiren Coşkun, "Hepsi başkandan yana herkes bizi ezmeye kalkıyor. Biz sosyal yardımlaşmadan yardım alan insanlarız. Şu ana kadar kömürlerimiz hâlâ gelmedi. Duyduğumuza göre başka köylerde kömürler dağıtılmış ama kasımın sonu oldu bizim köye hâlâ kömür yok! Bizim köy belediye seçimlerinde "Buraya çöplük yaptırmayacağım" sözü verdiği için bu belediye başkanına oy verdi. Köylü milleti kadınlı erkekli sözünde durdu oyunu ona verdi ama o sözünü tutmadı" dedi.

“KÖYLÜLER BELEDİYEYE BİLE ALINMIYOR”

 

Salihli Çevre Derneği Başkanı ve köylülerin avukatı Seçil Ege Değerli, Caferbey köyünde çöplük yapılacağı ile ilgili uzun zamandır bir duyum olduğunu aktararak, "Ancak kanunu bir işlem, resmi bir yazışma olmadığı için ne köylünün ne de dernek olarak bizim bir bilgimiz yoktu. Sonradan bir iki ay önce araştırma yaptığımızda valiliğin kararını öğrenmiş olduk. Valiliğin kararı ile birlikte Salihli Belediyesinin yer gösterdiğini, yapım işinin de Manisa Büyükşehir Belediyesinin bir şirketi üzerinden planlandığını öğrendik" dedi.

Valiliğin bu kararına karşı yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirten Değerli, "Mahkeme ara kararı ile bu konuya dair tüm belge ve kararların gönderilmesini talep ederek 30 günlük bir savunma süresi verdi valiliğe. Verilecek bu savunma bizim için çok önemli; çünkü bu konuya dair hiçbir bilgi edinme talebimize yanıt verilmiyor. Yurttaşın, Salihli belediyesine gidip başkanla ya da ilgili idarecilerle görüşme talepleri yerine getirilmiyor, belediyeye bile alınmıyorlar" diye konuştu.

“BİZE HİÇBİR BİLGİ - BELGE VERMİYORLAR”

Çöplük yapılmak istenen alanın mera alanı olduğunu ancak buranın bölündüğü ve bir kısmının mera olmaktan çıkarıldığına dair söylentiler çıktığını aktaran Değerli, "Bu da hukuksuz bir işlem bize göre. Mera vasfını kağıt üzerinde değiştirmek biz göre kanuna aykırı bir işlem. Bununla ilgili de bir yargı süreci başlatmak istiyoruz ancak elimizde şu an hiçbir bilgi belge yok, kasti olarak verilmiyor" dedi.

“BELEDİYE OLANAKLARINI YURTTAŞI CEZALANDIRMAK İÇİN KULLANIYORLAR

 

Şehre, yurttaşa hizmet için göreve gelmiş belediye başkanının belediyenin olanaklarını yurttaşları cezalandırmak için kullandığını kaydeden Değerli şunları söyledi; "Bu resmen kamu görevinin kötüye kullanılmasıdır. Bu tamamen Anayasaya dayanan yurttaş tepkisinin cezalandırılmasına yönelik bir tutum. Bir yanda direnişte olan, eylemde, nöbet tutan köylünün suyu kesiliyor. Bu bir tesadüf değil. Cenaze evine MASKİ görevlilerinin gidip kesmeye kalkışması gibi işlemler buna yönelik. Belediye tüm imkanlarını yurttaşla mücadeleye sevk etmiş. Bunlara karşı da suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz."

“BELEDİYE BAŞKANI İKİ KÖYÜ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Salihli'nin bir vahşi depolama sorunu olduğunu ve acilen giderilmesi gerektiğini kendilerinin de bildiğini belirten Değerli "Bu vahşi depolama alanı çoğunlukla doğu kökenli yurttaşların bulunduğu Gaffar Okkan Mahallesinde bulunuyor. Her iki sosyal ve siyasal yapısı farklı olan iki köy, bizzat Sahilli Belediye Başkanı tarafından karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Yaptığı sunumlarda belediye meclis toplantılarında 'köylü buranın devamını mı istiyor, çevreciler bu vahşi depolamanın devamını mı istiyor' diyerek bir karalama kampanyasına devam ediyor. Biz bu söylemlerin çok tehlikeli, yakışıksız, makama yakışmayan, beyanlarla siyaset yapmanın doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...