2 Kasım 2021 Salı

Caferbeyliler meraları çöp olmasın diye direniyor

 


Özer AKDEMİR
Manisa

Manisa Salihli'nin Caferbey Mahallesi'nde mera alanına yapılmak istenen çöp arıtma tesisine karşı yurttaşlar Köy Kermesi'nde bir araya geldi. İş makinelerinin köy merası olan alana girmek istemesi üzerine yurttaşlar makinelerin önüne çıkarak meraya girmelerine engel olmaya çalışıyor.

Toplanan yurttaşlar projeye tepki gösterdi, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda'ya da "Hani yapılmayacaktı, bize söz vermiştin!" diyerek isyan etti.

BU KÖYÜN SUÇU SİZE OY VERMEK Mİ?

MHP'li Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda'ya tepki gösteren köylüler, "Size güvendik biz. 2018 yılında bize verdiğiniz sözleri unutmayın. Gerçi unuttunuz ama gelin şu köyümüzü bir görün. Biz ne yaptık size? Bu köylü ne yaptı size? Biz sadece oy verdik, sizi destekledik. Ben 2005'ten beri Ülkü Ocakları için koşturdum, ama çok pişmanım. Sen seçilirken gezmediğim köy, asmadığım bayrak kalmadı. Şu kolum da o yüzden kırıldı.Bizim sesimizi duyun. Büyükşehir Belediyesi duysun o da gelsin buraya" dedi.



"HANİ VERDİĞİN SÖZLER"

MHP'li belediye başkanına ailesinden 5 oy atıldığını belirten başka bir köylü ise; "Hani söz vermiştin. Hani yapmayacaktın bu tesisi. 300 tane oy aldın buradan, en çok bu köyden aldın" dedi. Tesisin yapılacağı yerin köye çok yakın olduğunu söyleyen başka bir köylü de "İçme suyumuz burada. Köyde kokudan, sinekten nasıl oturacağız? Çocuklarımız nasıl sağlıklı kalacak?" diye sordu.

TESİSLER İÇİN HİÇBİR ÇED KARARI YOK

Salihli Çevre Derneği Başkanı Av. Seçil Ege Değerli köye yapılmak istenen katı atık merkezinin hiçbir ÇED dosyası ve ÇED kararı olmadığını belirterek şunları söyledi:

"2018 yılında Salihli Belediyesi Caferbey Köyü Mera alanına katı atık tesisi olarak göstermiş. Manisa Büyükşehir Belediyesine tavsiye etmiş. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin zaten 12 yerde katı atık tesisi yapma planı var. Salihli Belediyesi de burayı gösteriyor. Manisa Valiliği de 2018 yılında tesisin yapılmasına onay veriyor. Ancak bunun geçmişi var.

MHP'Lİ BELEDİYE KÖYLÜYE SÖZ VERMİŞ AMA OYU ALINCA UNUTMUŞ

Yerel seçim öncesinde şu anki belediye başkanı olan Zeki Kayda uzun süredir bu söylentiler dolaştığı için buraya geldiğinde köylünün tepkisi üzerine söz veriyor, "kesinlikle buraya çöp tesisi yapmayacağım, yaptırmayacağım" diye. Bunun sonucu belki de buradaki köyler içerisinde en yüksek MHP oylarından birisini Caferbey'den alıyor. Ancak öyle demekle birlikte yer göstermiş çöp tesisi için."

JANDARMA YIĞINAK YAPIYOR

İş makinelerinin bu sabah alana girmeye kalkıştığını belirten Değerli, "Burası köyün merası köylü tepki gösterince biraz geri çekilmişler. Ancak acayip bir Jandarma yığınağı yapılıyor şu anda. Robocop tipi jandarmalarda getirmişler, barikatlar geldi biraz önce. Halbuki köylü meralarını bekliyor. Tesisler için ne ÇED gerekli değildir, ne ÇED olumlu raporu, izinleri var" dedi.

KÖYLÜ MERASINI KORUMAK İÇİN NÖBET TUTUYOR

Katı atık tesisinin daha önce Salihli Kabazlı köyünde yapılmak istendiğini, köylülerin direnişi üzerine yapılamadığını aktaran Değerli, "Bu sefer başka yeri arayıp buraya gelmişler. MHP oylarının da çok çıkması üzerine muhtemelen köylünün ses çıkarmayacağını düşünmüşler. Oysa burası çok güzel bir köy. Her taraf bağlar, zeytinlikler. Zaten Köyü merası. Şimdi insanlar koyunlarını falan da getirmeye başladılar. Kadınlar ellerinde pankartlarla. İnsanlar bir nevi nöbet tutuyorlar burada" ifadelerini kullandı.

Mahalleliler geçtiğimiz hafta kent meydanında kitlesel bir şekilde basın açıklaması yaparak "Sağlığımızı Çöpe Atmayacağız" demişlerdi. Salihli Çevre Derneği ve mahalle sakinleri bugün de yapılacak tesisin zararlarına dikkat çekmek için Caferbey Mahallesi meydanında bir kermes gerçekleştirecek.

https://www.evrensel.net/haber/446690/caferbeyliler-meralari-cop-olmasin-diye-direniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...