29 Kasım 2021 Pazartesi

Çukuralan Altın Madeni için verilen "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesi durduruldu

 

Dikili yakınlarında Koza Altın Şirketi tarafından işletilen Çukuralan Altın Madeni kırma eleme tesisi için verilen ÇED gerekli değildir kararının yürütmesi durduruldu.

 Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Dikili yakınlarında Koza Altın Şirketi tarafından işletilen Çukuralan Altın Madeni kırma eleme tesisi için verilen "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesi durduruldu. Mahkeme daha önce de madenin 3. kapasite artırımı projesine ilişkin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmiş, iptal kararı onanarak kesinleşmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesinin “hukuk zaferi” diye duyurduğu bu yeni mahkeme kararının madenin üretim faaliyetlerini ne derece etkileyeceği ve üretimi durdurup durdurmayacağı merak konusu.

İZMİR BB ‘YARGI ZAFERİ’ DİYE DUYURDU

360 bin ton/yıl kapasiteli Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi için İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı davaya müdahil olan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “İkinci yargı zaferi” başlığı ile duyuruldu. İzmir BBBaşkanı Tunç Soyer mahkeme kararının binlerce ağaç, yer altı suları ve Nebiler Şelalesi’nin kurtulması için önemli bir gelişme daha yaşandığını belirterek “Tarım alanlarımıza, suyumuza, yaşam kaynaklarımıza zararı olacak her türlü girişime karşı mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

ALTIN MADENİ 10 YILI AŞKIN BİR ZAMANDIR ÜRETİM YAPIYOR

Bölgede Koza Altın Şirketi tarafından 10 yılı aşkın bir süredir altın madeni işletmeciliği yapılırken madene karşı açılan davalarda kazanılan mahkeme kararlarının madenin üretim süreçlerine şu ana kadar hiçbir etkisi olmadı. Çukuralan Altın Madeninin 2017 yılında 3. kapasite artışı ÇED raporuna açılan dava sonrası rapor mahkemece iptal edilirken, şirket 2009/7 Genelgesine dayanarak yeni ÇED başvurusu yapmış, başvurusundan bir ay bile geçmeden şirkete yeni ÇED izni verilmişti. Bu ÇED olumlu kararına da dava açılmış bu ÇED raporu da bir kez daha iptal edilmesine rağmen şirkete yine 2009/7 Genelgesi uyarınca yeni ÇED verilmişti.

MADENCİLER İÇİN ‘MAYMUNCUK’ GENELGESİ

Madene karşı dava açan kurumlardan Bergama Belediyesi Avukatı Serdar Sinan’ın “Bir maymuncuk gibi” diye tanımladığı bu genelge maden şirketlerinin hukuk karşısındaki bütün sorunlarını bir çırpıda çözüme kavuşturuyor. Dolayısıyla kazanılan davalar da bu genelge var olduğu sürece Av. Sinan’ın deyimiyle “Pirus Zaferi”nden öte gidemiyor. Nitekim davanın avukatlarından Arif Ali Cangı’nın mahkemenin 3. kez Çukuralan 3. kapasite artışı ÇED raporunu iptalinin ardından “Eğer bu karar da madeni kapatmazsa çevre hukukunun koruyuculuğu kalmamış demektir” sözlerinin mürekkebi kurumadan şirkete yeni ÇED raporu verilmişti.

NEYİN ZAFERİ BU?

Bütün bu gelişmeleri alt alta sıralayınca İzmir BB’nin “hukuk zaferi” diye duyurduğu bu yeni mahkeme kararının madenin üretim faaliyetlerini ne derece etkileyeceği ve üretimi durdurup durdurmayacağı merak konusu. Öte yandan 11 yılı bulan madencilik işletmesi sürecinde Çukuralan’da doğanın, geri dönüşümü neredeyse olanaksız bir biçimde tahrip edildiği göz önüne alınırsa, kazanılan mahkeme kararlarına rağmen üretim faaliyetlerinin yıllardır kapasite artışları ile sürdüğü de hesaba katılırsa “zafer” olarak ilan edilen hukuksal süreçlerin doğayı, fıstık çamlarını, Nebiler Şelalesi’ni ve endemik bitki-hayvan varlığını korumadığı çok açık bir şekilde ortada duruyor. O halde “Galip sayılır bu yolda mağlup” sözü burada tam tersi bir şekilde kendini gösteriyor; “Mağlup sayılır bu yolda galip”! Ki bu yolda ısrar edilirse doğanın ve her mahkeme kararından sonra ‘zafer’ kazandığını sananların mağlubiyete doymayacakları da ortada!..

 https://www.evrensel.net/haber/448992/cukuralan-altin-madeni-icin-verilen-ced-gerekli-degildir-kararinin-yurutmesi-durduruldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...