9 Aralık 2021 Perşembe

4 ilin tarım, orman ve mera alanlarına onlarca RES direği dikilecek


İzmir, Aydın, Denizli ve Manisa'nın çeşitli yerlerine Enerji-SA tarafından onlarca RES yapımı için ÇED süreçleri başlatıldı. RES direklerinin bazıları Özel Çevre Koruma ve SİT alanları içerisinde.






Özer AKDEMİR
İzmir

Enerji Sa Enerji Üretim A.Ş. tarafından Aydın Karacasu İlçesi, Karacaören ve Ataköy Mahalleleri, Denizli İli, Sarayköy İlçesi, Yeşilyurt ve Hisar Mahallesi, Babadağ İlçesi, Karadağ ve Kıranyer Mahallesi mevkiilerine 15 adet RES türbini yapılmak için ÇED süreci başlatıldı. Toplam 82,5 MWm/45 MWe kurulu güçte yapımı planlanan“Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi projesi için söz konusu alanlarda patlatmalar yapılacağı dile getiriliyor. ÇED Başvuru dosyasında "türbin platform alanları, yollar ve şalt sahası alanlarında ve gerekli hallerde zemin gevşetmesi amacıyla kullanılmak üzere patlatma faaliyeti yürütülecektir" denilirken, arazi hazırlık ve kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkacak olan kazı fazlası malzemenin dolgu vb. amaçlarla yeniden kullanılabilmesi amacıyla mobil kırma eleme tesisi kurulması da öngörülüyor. Bu projede T2 adı verilen tribün Aydın Karacasu İlçesi, Karacaören Mahallesi sınırlarında en yakın konuta 700 metre uzaklıkta yer alacak. Aynı proje kapsamında bazı tribünlere 670 m ve 273 m uzaklıklarda tarım alanları bulunmakta. ÇED Başvuru Dosyasında RES'lerin ÇED izin alanları 1/100.000 ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Çevre Düzeni Planında "Tarım ve Orman" olarak görülürken, trübünlerin aynı zamanda "Önemli Doğa Alanı” alanı içerisinde yer aldığı da belirtilmiş.

ÖNEMLİ DOĞA ALANINA VE SİT ALANINA RES DİKECEKLER!

Şirketin Aydın Didim Akköy mahallesi sınırları içerisinde yapmak istediği 6 tribünün toplam kurulu gücünün 5,5 MWm/3,16 MWe olması planlanıyor. Bu projenin ÇED başvuru dosyasına göre bu tribür inşaatları için de arazilerde patlatmalar yapılacak, çıkan kazı malzemesi ise mobil kırma eleme tesislerinde işlenecek. Bu projeye en yakın tesis T5 numaralı türbine 300 m mesafede yer alan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne ait işletme binası. T3 numaralı türbine 300 m mesafede de tarımsal yapı, T2 numaralı türbine 390 m mesafede ve T1 T1 numaralı türbine 480 m mesafede niteliği belirtilmeyen yapılar olduğu ÇED başvuru dosyasında belirtilmiş. ÇED dosyasına göre proje alanında 1/100.000 ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Çevre Düzeni Planında "Orman ve Mera", Önemi Doğa Alanı ve Katı Atık Bertaraf ve Geri Kazanım Tesisi yer almakta. Yine proje kapsamında bulunan T6 nolu türbin “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi/ Turizm Merkezi” alanı içerisinde yer alırken, T5 numaralı türbin ve T1-T2 numaralı türbinlerin yakınlarında da sit alanları olduğu dile getiriliyor.

"HOYRATÇA..."

Enerji Sa şirketinin İzmir -Aydın illeri arasındaki Kartaldağı Küçükkale köyü yakınlarında yapmayı planladığı RES sayısı ise 11 direkten oluşuyor. Yakın geçmişte aynı bölgede işletilmek istenen mermer ocağı yöre köylülerinin kararlı mücadelesi sonrası iptal edilmişken, yöre şimdi de RES tehdidi ile karşı karşıya. Mermer ocağına karşşı mücadele sürecinde kurulan Tire Kartaldağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın bu RES projesini de günü kurtarmak adına yapılmış rant amaçlı projelerden biriis olarak nitelendiriyor. Bölgenin tarih boyunca onlarca medeniyete yurt olduğunu belirten Aydın, "onların besin havzası olması sebebiyle çok daha değerli bir yaşam alanı olma özelliği taşıyan Küçük ve Büyük Menderes hazalarının bizim yaşadığımız dönemde başına gelenlere bakınca sıradan bir insan olarak şaşırıyor, üzülüyor, hatta kahroluyorum. Binlerce yılın günümüze ulaşan izlerine bakınca büyük bir özen ve itinayla emekle planlanmış eserleri gördükçe şaşkınlığım artıyor. Bu kadar değerli topraklar nasıl bu kadar hoyratça kullanabilir plansız projesiz sadece günü kurtarmak adına yapılan ve daha çok rant amaçlı işlerle talana nasıl açılabilir doğrusu hayretler içinde kalıyorum" diye konuştu.

RES DİREKLERİ TARIM, ORMAN, MERA ALANINDA

Bölgede yapılmak istenen 11 RES direği 60,5 MWm/33 MWe kurulu güçte olacak. Bu 11 türbinden 2 tanesi İzmir İli, 9 tanesi ise Aydın İli sınırları içerisinde kalıyor. Burada da RES inşaatları sırasında patlatmalar ve kırma eleme işlemleri yapılacak. ÇED Başvuru dosyasına göre bu projenin de 70, 85 - 290, 370 metre mesafelerde niteliği hakkın bilgi verilmeyen yapılar bulunmakta. Proje alanları içerisinde Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında “Tarım, Mera ve Orman” vasıflı araziler yer alıyor.

DİREKLERİN ÇOK YAKINLARINDA YAPILAR VAR

Şirketin Aydın Nazilli ve Kuyucak İlçeleri, Yukarıyakacık ve Aşağıyakacık Mahalleleri, Manisa İli, Alaşehir İlçesi, Uluderbent ve Kestanederesi Mahallesi ve İzmir İli, Kiraz İlçesi, Akpınar ve Ören Mahallesi Mevkii'nde kurmayı planladığı RES direği sayısı ise 28 tane. Toplam 154 MWm/84 MWe kurulu güçte olması planlanan proje içinde patlatma ve kırma eleme işlemleri yapılacak. ÇED Başvuru dosyasında proje kapsamındaki tribünler 75, 240, 350, 415 metre gibi mesafelerle niteliği belirtilmeyen yapılar ve tarım alanları bulunmakta.

AYEP: "TARIMI ENERJİYE KURBAN EDEMEYİZ"

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) sözcüsü Gönül Yücel Hastaoğlu dağları maden işletmeleri, ovası JES'lerle talan edilen Aydın'da şimdi de tarım alanları ve ormanlık alanlara onlarca RES kurulmak istendiğine dikkat çekerek, "Bunun adına bir de "yenilenebilir ve temiz enerji" diyorlar. Bu enerji üretimi adı altında doğanın yağmasıdır. İnsanların ve tüm canlıların yaşam alanlarına göz dikmektir. Verimli tarım arazilerine en temiz enerji üreten santrali dahi kuramazsın. Güvenli, temiz gıdaya erişimin daha da zorlaşacağı ortadayken bir avuç tarım arazisini dahi hem de ihtiyaçtan değil kar için elde edilen enerjiye kurban edemeyiz. Bu talana karşı köylülerle birlikte mücadeleyi örmeye devam edeceğiz " dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/449793/4-ilin-tarim-orman-ve-mera-alanlarina-onlarca-res-diregi-dikilecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...