15 Aralık 2021 Çarşamba

Danıştay Hacıbektaş Karaburç'taki taş ocağının iptali kararına itirazı reddetti

 



Danıştay kararını sevinçle karşılayan Karaburç köylüleri, "Şirket artık köyümüzde hiçbir şekilde faaliyette bulunamaz" dedi.

 

Özer AKDEMİR
İzmir

Danıştaydan Nevşehir'e bağlı Hacıbektaş İlçesi Karaburç köylülerini sevindiren mahkeme kararı geldi. Danıştay 6. Dairesi köy yakınlarında işletilen moloz bazalt ocağına Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen ÇED Raporunun iptali ve faaliyetin durdurulmasına hükmeden yerel mahkemenin kararına yapılan itirazı reddetti. Böylece Karaburç köylülerinin aylardır mücadele verdiği taş/bazalt ocağı ile ilgili hukuki süreç köylülerin zaferi ile sonuçlandı.  

ŞİRKET KARABURÇ'UN YAŞAM KAYNAĞI OLAN KAYALARI YOK EDECEKTİ

Develi Madencilik adlı şirket tarafından Hacıbektaş'a bağlı Karaburç ve Karaburna köyleri arasında işletilen taş/bazalt madenine verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı her iki köyde de köylüler tarafından dava açılmıştı. Köylüler dava dilekçelerinde ÇED alanı ile ruhsat alanının uyuşmadığı, proje alternatiflerinin ele alınmadığı, proje alanına en yakın yerleşim yerinin 950 metre olduğuna ilişkin tespitin gerçeğe aykırı olduğu, ÇED mevkii bilgilerinin çeliştiği, proje tanıtım dosyasında işaret edilen kurum görüşlerinin alınmadığı, bilimsellikten uzak tespitlerde bulunulduğu, proje ile ilgili jeolojik verilerin tamamen kitabi genel jeoloji ve coğrafya bilgisinden ibaret olduğu, proje alanı ve çevresinin flora ve fauna açısından çok zengin olduğu, proje ile hayvancılığın zarar göreceği, köyün doğal mimarisinin yok edileceğini gibi gerekçeler ileri sürmüşlerdi.


YEREL MAHKEME KIRSAL YAŞAMIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşiflerinde de köylülerin bu endişelerini haklı bulan raporlar verilmişti. Bu raporları hükme esas alınabilecek nitelikte bulan Kayseri 1. İdare Mahkemesi 9 Temmuz 2021 tarihinde oybirliği ile aldığı kararında ÇED Raporu’nun iptaline ve maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasına hükmetmişti. Hızlı endüstrileşmeye bağlı olarak kırsal yaşamın terk edilmesine vurgu yapan mahkeme kent yaşamındaki yoğunlaşmanın çevre ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çektiği kararında; "çevrede olumsuz etkiler ortaya çıktıktan sonra yapılan müdahaleler yetersiz kalmakta, beraberinde büyük çevre sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple gelecekte çevreye yönelik oluşabilecek olumsuz etkilerin ortadan kaldırması ya da en aza indirilmesi için çevresel etki değerlendirmesinin kapsamlı ve her ihtimali göz önünde bulundurularak yapılması gerekmektedir" ifadelerine yer vermişti.

"MADEN ŞİRKETİ ARTIK KÖYÜMÜZDE HİÇBİR ŞEKİLDE ÇALIŞAMAYACAK"

Yerel mahkemenin kararını Danıştay'da temyiz eden Nevşehir Valiliği ve Develi Şirketi'nin taleplerini reddeden Danıştay 6. Dairesi de oy birliği ile aldığı kararında “Kayseri 1. İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığını" belirtti. Kararı bir "hukuk zaferi" olarak niteleyen Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu tarafından yapılan açıklamada "Mahkeme sürecimiz böylelikle kesin ve net bir şekilde zaferle sonuçlanmıştır. Maden şirketi artık köyümüz sınırları içerisinde hiçbir şekilde çalışamayacaktır" denildi. Karaburç köylülerini sevindiren bu mahkeme kararının komşu Karaburna köyünün davası içinde verilmesi bekleniyor. Karaburna köylüleri de madene karşı dava açmışlar, doğru düzgün duyurusu dahi yapılmayan ÇED raporu ile ilgili dava açma süresi geçirildi gerekçesiyle mahkeme davayı reddetmişti. Faaliyetle ilgili duyuruların usulüne uygun yapılmadığı belirten Karaburna köylüleri bu kararı temyize taşımışlardı. Mahkeme davada henüz karar vermedi.

https://www.evrensel.net/haber/450254/danistay-hacibektas-karaburctaki-tas-ocaginin-iptali-kararina-itirazi-reddetti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...