13 Aralık 2021 Pazartesi

Topçam köylülerine silahlı saldırıdaki şüphelilerden biri Eysim Madencilik'in bakım şefi çıktı

 


Madene karşı mücadele eden Çine'deki Topçam köylülerine yönelik silahlı saldırıdaki şüphelilerden biri Eysim Madencilik'in bakım şefi çıktı. Saldırıya uğrayan Coşkun ailesi suç duyurusunda bulunacak.

 

Özer AKDEMİR
İzmir

Madene karşı mücadele eden Topçam köylülerine yönelik silahlı saldırıdaki şüphelilerden biri Eysim Madencilik'in bakım şefi çıktı. Geçtiğimiz günlerde evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan Çine Topçam köylüleri Ali ve Cennet Coşkun bugün Çine'de ifade verecek. Coşkun ailesi tehdit, hakaret ve adam öldürmeye tam teşebbüs suçlamalarıyla Eysim Madencilik çalışanları hakkında suç duyurusunda da bulunacak.

Geçtiğimiz cuma günü akşam saatlerinde evinin önünde Eysim Madencilik çalışanının silahlı saldırısına uğrayan Coşkun ailesi hala diken üstünde yaşıyor. Olayın olduğu akşam Çine Jandarma komutanlığında ifadesi alınan T.T'nin, Eysim'de bakım şefi olduğunu söyleyen Coşkun ailesinin avukatı Hicran Danışman, diğer taraftan madencilerin de sanki Ali Coşkun kendilerine ateş etmiş gibi şikayette bulunarak şüpheleri dağıtmayı amaçladıklarını belirtti. Danışman T.T'nin muhtemelen müşteki (şikayetçi) olarak ifade vermiş olabileceğini söyledi.

JANDARMAYA GÖREVİ İHMALDEN SUÇ DUYURUSU

Ali Coşkun'un kendisine ateş eden T.T'yi teşhis ettiğini belirten Danışman, "olayın olduğu akşam jandarma defalarca talep etmemize rağmen olay yerindeki delilleri toplamadı. Bugün görevini ihmal eden kolluk hakkında da suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Müvekkillerinin can güvenliği olmadığını belirten Danışman, Çine Kaymakamlığına Coşkun ailesi için koruma talep edeceklerini söyledi. Öte yandan şirket çalışanları tarafından şikayet edilen Ali Coşkun da bugün jandarmaya ifade verecek.

EMEP'TEN COŞKUN AİLESİNE GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

Evlerine 60 metre uzaklıktaki madene karşı aylardır mücadele eden Coşkun ailesine yönelik silahlı saldırıya yönelik tepkiler de sürüyor. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Maden tesislerini yaşam alanlarının içine sokan AKP'nin oluşturduğu iklimde, istediği her şeyi yapma cüretine erişen karanlık güçler yurttaşların canına kastediyor. Coşkun Ailesine geçmiş olsun diyor, bu sürecin takipçisi olacağımı tüm kamuoyuna duyurmak istiyorum" dedi. Emek Partisi Aydın il ve Çine ilçe yöneticileri de dün akşam Coşkun ailesini evlerinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundular.

EKOLOJİ ÖRGÜTLERİNİN TEPKİLERİ SÜRÜYOR

Topçam köylülerine saldırıyı kınayan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yaptığı açıklamada EYSİM Madencilik şirketinin vahşi maden patlatmalarına karşı; evini, ailesini, fıstık çamlarını, hayvanlarını, yaşama alanını savunan Ali Coşkun ve ailesine geçmiş olsun dileklerinde bulunuldu. Daha önce de Antalya’da Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti öldürüldüğünü, Çine Doğa Derneği’ne saldırıldığı hatırlatan ORÇEV "Bu tür saldırılar devam ediyor ancak toprağımızı, suyumuzu; geleceğimizi koruma mücadelesinden geri durmayacağız. Aydın Çine İlçesi Topçam Mahallesi’nde Anayasa ve kanunlar aylardır yok sayılıyor. Eysim Maden tarafından adam öldürmeye teşebbüs suçu da işlendi. Suçlular bulunsun, yargı önünde hesap versin. Yılmayacağız. Aydın’da mücadele veren arkadaşlarımızın yanındayız. Saldırının sorumlularından hesap sorulana kadar takipçisi olacağız.” denildi.

"SÖMÜRGE MADENCİLİĞİ KÖYLÜYÜ YURDUNDAN EDİYOR"

Saldırıya tepki gösteren Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Coşkun ailesine yönelik madencilerin aylardır tehditlerinin sürdüğünü belirterek; "Maden şirketinin önce tehditleri daha sonra da mafyavari taktiklere başvurması hukuk devletinde kabul görecek bir durum değildir. Ülkemizde artık sömürge madenciliği köylüyü yerinden yurdundan aşından ekmeğinden edecek boyuta gelmiştir. Madenci vahşi kapitalizmi uygulayarak doğayı insanı yaşamı vahşice sömürmektedir. Bu sebeplerle Yaşam mücadeleleri daha güçlü olmak zorunda ve birlikte ses verilme zamanı geldiği görülmektedir" denildi. EGEÇEP tarafından yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi; "Ne yapsanız nafile, her türlü saldırılarınıza karşın, hızla çoğalıyoruz, çoğalacağız, siz kaybedeceksiniz ve biz yani yaşam kazanacak".

https://www.evrensel.net/haber/450075/topcam-koylulerine-silahli-saldiridaki-suphelilerden-biri-eysim-madencilikin-bakim-sefi-cikti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...