22 Aralık 2021 Çarşamba

Kartal Dağı'ndaki maden ruhsatlarına karşı dava açıldı: "Ruhsatlar oldukça yöre halkına huzur yok"

 



İzmir'in Büyükkale ve Küçükkale köyleri yakınında işletilmek istenen mermer madeni için verilen ruhsatlara ve Kartal Dağı'nda işletilmek istenen mermer ocağına karşı dava açıldı.

 

Özer AKDEMİR

İzmir'in Tire ilçesi Büyükkale ve Küçükkale köyleri yakınında işletilmek istenen mermer madeni için verilen ruhsatlara karşı dava açıldı. Kızılçam ormanları ile kaplı, bölgenin su deposu, tarım ve hayvancılığın can damarı olarak tanımlanan Kartal Dağı'nda işletilmek istenen mermer ocağına karşı Tire Belediyesi'nin yanı sıra 98 yöre köylüsü dava açtı.

ÇED SÜRECİ DURDURULMUŞTU

Aylardır yöre insanının diken üstünde mücadele ettiği mermer ocağı için verilen ruhsatlardan birisi ile ilgili ÇED süreci geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırılmıştı. Duyulduğu andan itibaren köylülerin karşı duruşları, binlerce imzalı dilekçelerle Çevre İl Müdürlüğüne başvuruları ve ÇED toplantısını yaptırmayarak mücadele kararlılıklarını ortaya koymalarının ardından Bakanlık 3 km yarıçaplı bir mesafede verimli zeytinlik sahaların varlığına dikkat çekerek, 17.11.2021 tarihine projenin ÇED sürecini durdurmuştu.

 


BÖLGE EKİM AYINDA ARKEOLOJİK SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Dün İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne açılan davada mermer ocağına verilen maden arama ve işletme ruhsatlarının iptali istendi. İzmir Barosu avukatlarından Cem Altıparmak tarafından mahkemeye verilen dilekçede Kartal Dağı mevkiinde, Emerald Taşımacılık Ltd. Şti. tarafından işletilmek istenen alanın Küçük Menderes havzasına su sağlayan temiz su kaynaklarını barındırdığına dikkat çekildi. Dilekçede bölgenin verimli zeytinlikleri, zengin bir biyo-çeşitliliğin hayat bulduğu orman ekosistemi ve arkeolojik sit alanları ile ekolojik, yerel ekonomik, kültürel açıdan önemli olduğunun altı çizildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın projenin ÇED sürecini Zeytin yasasını gerekçe göstererek durdurduğunun belirtildiği dilekçede, ruhsat sahalarının bulunduğu bölgenin 20.10.2021 tarihinde I. ve III. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edildiğine dikkat çekildi.


İDARE BAŞVURUYA YANIT BİLE VERMEMİŞ

Bölgedeki maden arama ve işletme ruhsatlarının iptal edilmesi için idareye yapılan başvurulara yanıt dahi verilmediğinin vurgulandığı dilekçede, idarenin bu yaklaşımının hukuk devleti ilkesine ve demokrasiye aykırı olduğu ifade edildi. Her ne kadar mermer ocağı projesinin ÇED süreci sonlandırılmış olsa da yatırımcı firmanın elinde maden ruhsatları olduğu sürece, bu ruhsatlara dayanarak bu bölgede farklı maden projeleriyle yeniden girişimde bulunabileceği olasılığına vurgu yapılan dilekçede mevzuatın bu duruma zemin hazırladığı belirtildi. Dilekçede şöyle denildi; "Bu alana ait ruhsatı elinde tutulan yatırımcı firma, belki bu kez mermer değil ama tanımda yer alan bir başka faaliyet projesi ile yeniden ÇED başvurusunda bulunabilir. Böyle bir durum, yöre halkının haksız, hukuka aykırı ve süre giden bir şekilde madencilik tehdidi altında yaşaması riskini doğurmaktadır. Bu ruhsatlar yöre halkı için Demoklesin Kılıcı’dır".

"O RUHSATLAR DEMOKLESİN KILICI GİBİ DURUYOR"

Bu ruhsatlar yürürlükte kaldığı sürece yöre halkının ve bölgenin doğasının rahat, huzur bulamayacağının aktarıldığı dilekçede,  iklim krizi ve ormanlık alanların bu sorundaki anahtar rollerine de dikkat çekilerek, "maden ruhsat alanları da, iklim krizi ile mücadelede en önemli araçlardan birisi olan karbon yutak alanlarının yok olmasına ve bu suretle iklim krizinin derinleşmesine yol açmaktadır. Kamu idarelerinin eşgüdümsüzlüğü ve/veya umursamazlığı gibi sebeplerle, Kartal Dağı’nın maden ruhsatı verilerek madencilik faaliyetlerine açılmış olması, iklim krizi ile mücadelede açık bir uyumsuzluk örneğidir" denildi. Dilekçenin sonunda Kartal Dağı maden arama ve işletme ruhsatlarının iptal edilmesi talebi dile getirildi.

 https://www.evrensel.net/haber/450865/kartal-dagindaki-maden-ruhsatlarina-karsi-dava-acildi-ruhsatlar-oldukca-yore-halkina-huzur-yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...