3 Ocak 2022 Pazartesi

Çanakkale'ye köprü manzaralı altın madeni!

 



TÜMAD Madencilik, Eczacıbaşı'dan aldığı Şahinli köyündeki 34 hektarlık ÇED izni olan madeni 429 hektara çıkarmak istiyor. Yarın halkın katılım toplantısı yapılacak.

 

Fotoğraf: Filiz Ceylan

 

Özer AKDEMİR

Yıllardır Balıkesir İvrindi’de altın işletmeciği yapan TÜMAD Madencilik AŞ şimdi de Çanakkale Lapseki’deki altın madenini genişletiyor. Şirket aynı bölgede Esan Eczacıbaşı’nın altın-gümüş madenini de satın aldı. Yarın Lapseki Şahinli köyünde ÇED halkı bilgilendirme toplantısı yapacak olan şirkete karşı yöredeki ekoloji mücadelesi de hareketlendi. Köylerin ve içme suyu barajlarının dibinde bulunan altın madeni aynı zamanda yapımı devam eden Çanakkale 18 Mart Boğaz Köprüsü manzaralı olacak!

ECZACIBAŞI MADENİ NUROL HOLDİNGE SATTI

Lapseki Şahinli köyü yakınlarında bulunan Eczacıbaşı’ya ait altın madeni komşusu Nurol Holdingin TÜMAD altın şirketine geçtiğimiz ay devredildi. Madeni alır almaz sahada kapasite artışı projesi için ÇED sürecini başlatan TÜMAD, 4 Ocak 2022 tarihinde Şahinli köy kahvesinde toplantı yapacak. Toplam 2 bin 766 hektar ruhsat alanı ve 1625 hektar işletme izin alanı olan maden projesinin ömrü ise proje tanıtım dosyasında (PTD) 15 yıl olarak veriliyor. ESAN Eczacıbaşı şirketinin 2013 yılında 34 hektarlık bir alanda altın-gümüş madenciliği yapmak için aldığı ÇED olumlu izni de satışla birlikte TÜMAD’a devredildi. TÜMAD yeni kapasite artışı projesi ile birlikte ÇED alanını 34 hektardan 429 hektara çıkartmak istiyor.

140 METRE DERİNLİKTEKİ OCAĞA AĞAÇ DİKECEKLERMİŞ!

Bölgeden açık ocak yöntemi ile elde edilecek cevher TÜMAD’ın yaklaşık 1.5 km uzaklıktaki mevcut Lapseki zenginleştirme tesisine götürülerek burada siyanürle ayrıştırmaya tabi tutulacak. Maden projesine göre açık ocak 140 metre derinliğe kadar inecek. Şirket, PDT’de madenin kapatılması sürecinde açık ocağın doldurulmayacağını, buralara ağaç dikileceğini ileri sürerken bu derinliğe nasıl ağaç dikecekleri şimdiden merak konusu!

KÖYLERİN VE BARAJLARIN BURNUNUN DİBİNDE!

Madenin ÇED alanı, Lapseki ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 7.5 km, Şahinli köyüne 1.2 km, Subaşı köyüne 3.3 km, Yeniceköy köyüne 3.4 km, Taştepe köyüne 4.2 km, Çamyurt köyüne 4.6 km ve Mecidiye köyüne 5.13 km. uzaklıkta yer alıyor. Maden, bölgedeki barajların da tabiri caizse burnunun dibinde! ÇED alanı, Lapseki ilçesi, Çardak beldesi ve çevre köylere içme suyu ve tarımsal sulama suyunu sağlayan Bayramdere Barajının mutlak koruma alanına yalnızca 680 metre mesafede. Maden ÇED alanının 12.57 hektar alanı ise barajın orta mesafeli koruma alanında yer alıyor! Ayrıca ÇED alanın güneybatısında 5.17 km uzaklıkta Umurbey Barajı, kuzeydoğusunda ise 5.09 km mesafede Alpagut Göleti bulunmakta.

ECZACIBAŞI ÇED YANMASIN DİYE HİLE Mİ YAPTI?

Altın madeni ile ilgili bir açıklama yayımlayan Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ESAN Eczacıbaşı’nın ÇED mevzuatına takılmamak için üretime başlamış gibi yaptığını ileri sürüyor. Şirketin 2013 yılında ÇED olumlu belgesi aldıktan sonra 7 yıl içinde üretime başlamadığı durumda ÇED’i yanacakken, dernek şirketin 2019 yılında sanki üretim yapmış gibi beyanlarda bulunduğunu, 2 bin 740 ton tuvenan malzeme, 1.4 ton pasa üretim beyanlarının şüpheli olduğunu ve araştırılması gerektiğini ileri sürüyor.

MADENİN TAMAMI ORMANLIK ALANDA

Tamamı ormanlık alanda işletilmek istenen madende üç adet açık ocaktan yıllık 1 milyon 200 bin ton cevher çıkarılacak. Madenin toplam kazı miktarı 38.6 milyon tonu bulacak. Bu cevherden ton başına 1.83 gram altın ve 1.85 gram gümüş üretimini hedefleyen şirket, toplam 13 ton altın, 13.32 ton gümüş üretimini hedefliyor. Maden işletmesi için ne kadar ağaç kesileceği ise belli değil.

Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği açıklamasında madenin gerçekleşmesi halinde binlerce dönümlük bir orman ekosistemini yok edeceği belirtilerek, “Bayramdere Barajı ve Umurbey Barajını kirletecek, yakınlarındaki tarım alanlarına zarar verecek ve köyleri yaşanmaz hale getirecek böylesi vahşi bir altın+gümüş madeni projesine razı gelinemez. Lapseki’yi, İvrindi-Burhaniye’yi mahveden TÜMAD’ın gözü ne zaman doyacak?” denildi.

ÇARDAK LAGÜNÜ VE BOZ AYI DA TEHLİKEDE

Bölgede bütün kış flamingoların ve kuğuların yaşam alanı olan Çardak Lagünü bulunmakta. Çanakkale Boğazı’nda ve kuş rotaları üzerinde olan Lagün, Türkiye’nin önemli sulak alanlarından birisi olarak biliniyor. Bayramdere’nin milyonlarca yılda taşıdığı taş-toprakla denizin içinde oluşan lagün altın madenine birkaç km uzaklıkta kalıyor. Siyanür ve ağır metal kirliliği ile karşı karşıya olan lagün, “Çanakkale için bir tabiat parkı, Çardak Kıyı oku ve Lagünü (Çardak Kuş Cenneti)” başlıklı raporda lagünden “bir doğa harikası” olarak bahsediliyor. Doğal sit korumasında olan lagünün Kuş Cenneti ilan edilmesi isteniyordu. TÜMAD’ın altın madenciliği yaptığı Şahinli Dumanlıdağ’ın aynı zamanda koruma altındaki boz ayının yaşam alanı olduğu belgelenmişti.

https://www.evrensel.net/haber/451789/canakkaleye-kopru-manzarali-altin-madeni?a=GyWG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...