31 Ocak 2022 Pazartesi

Karıncanın kardeşi var!

 

31 Ocak 2022 11:01



Trakya'nın turizme açılan tek mağarası olan Dupnisa'da başlatılan restoran ve bungalov ev projesi hakkında, koruma altındaki karıncalara zarar verdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

 

Özer AKDEMİR
İzmir

Trakya'nn turizme açılmış olan tek mağarası durumundaki Dupnisa Mağarasında yapılmak istenen bungalov ev ve otopark projesinin koruma altındaki Avrupa Kırmızı Orman Karıncası'nın yaşam alanına zarar vereceği ileri sürülerek suç duyurusunda bulunuldu. Yaban yaşamı gözlemcisi Seçkin Barbaros, Doğa Savunucusu Seda Elhan ve Mağaracı Merve Bayramoğlu projeye onay veren Kırklareli Valisi ve İl Genel meclisi üyeleri hakkında Orman kanunu, Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmesi ve Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık suçlamalarıyla Kırklareli Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

TRAKYA'NIN TURİZME AÇILAN İLK VE TEK MAĞARASI

Kırıklareli'nin Demirköy ilçesi Sarpdere köyü sınırları içerisinde kalan Dupnisa Mağarası,  3150 metre uzunluğu ve iki katlı yapısı ile Trakya'nın turizme açılan tek mağarası olarak biliniyor. Üç girişi bulunan mağaranın içinde devamlı akışı olan bir yeraltı nehri geçiyor. Geçtiğimiz yıllarda mağara yakınların da mermer ocaklarının işletilmesi ile gündeme gelen Dupnisa şimdi de turizm amaçlı olduğu ileri sürülen restoran, bungalov evler ve otopark projesinin yol açabileceği tehditlerle gündemde. Mağara civarında Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından yap-işlet-devret modeliyle inşaat çalışmaları başlayan restoran, bungalov evleri ve otopark projesinin mağaranın yapısına olduğu kadar yöredeki koruma altında bulunan türlere de zarar vereceği ileri sürülüyor.

"PROJE KORUMA ALTINDAKİ KARINCALARA ZARAR VERİYOR"

Proje ile ilgili geçtiğimiz günlerde Kırklareli Valisi ve İl Genel Meclisi üyeleri hakkında Kırklareli Cumhuriyet Savcılığına Yaban yaşamı gözlemcisi Seçkin Barbaros tarafından yapılan suç duyurusunda projeden Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bilgisi olmadığı ileri sürüldü. Projenin Turizm Teşvik Kanunu veya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında olduğuna dair hiçbir başvurunun yapılmadığına dikkat çekilen suç duyurusunda, bu durumun TBMM’de verilen bir soru önergesine Bakanlık tarafından gönderilen yanıtla da teyit edildiği ifadelerine yer verildi. Projenin, Türkiye'de sadece Trakya'da nadir popülasyonlar halinde bulunan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca koruma altına alınan ve her yıl düzenli olarak izlenen Avrupa Kırmızı Orman Karıncası'nın (Formicapratensis) yuvalarına zarar verdiğine dikkat çekilen suç duyurusunda, "Büyük bir kısmı yüksek koruma statüsüne sahip yarasa türlerinin yuvalama ve beslenme alanları yasalara aykırı bir şekilde devam eden inşaat çalışmaları sebebiyle zarar verilmektedir. Çalışmalar kapsamında izinsiz ağaç kesimi yapılmakta, ağaç kesimi için gerekli yasal prosedürlere aykırı olarak izinsiz ve yasadışı ağaç kesimi yapılmaktadır" denildi.

Suç duyurusu dilekçesinde bu projeye onay veren Kırklareli Valisi ve İl Genel Meclisi üyeleri ile diğer yetkililerin tespit edilerek haklarında kamu davası açılması talep edildi. Suç duyurusunda projeye onay verenlerin Anayasa'ya, Orman Kanunu, Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırı hareket ettikleri ileri sürülüyor.


Öte yandan Kırklareli Kent Konseyi Çevre meclisi'de dün mağara yakınındaki çalışmaları yerinde inceledi.

CHP MİLLETVEKİLİ GÜNDOĞDU'DAN ÖNERGESİ

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu da geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle konuyu geçtiğimiz günlerde TBMM'ye taşıdı. Dupnisa Mağara bölgesinin bilim insanları tarafından takip edilen flora ve fauna açısından 12 sıcak noktadan birisi olduğuna dikkat çekilen soru önergesinde, mağara yakınlarında restoran, bungalov evleri ve otopark yapılması planlandığı belirtilerek şu sorulara yanıt istendi;

Istranca Ormanları’nda 2. derece doğal sit ve arkeolojik sit alanı olan ve içinde binlerce yarasa popülasyonunu barındıran anılan bölgede yapılacak olan otel, konaklama tesisi ve otopark inşaatlarının bölgeye vereceği telafisi mümkün olmayan zararları nasıl telafi edeceksiniz?

Anılan bölgenin sit alanı ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip koruma alanı olması, baskın meşe ormanlarının ortasında, zengin bir otsu floraya sahip ve endemik türleri de barındıran bölgenin kalbine yapılacak tesislerin, geri dönüşü olmayacak zararlar verebilmesi ihtimalinin bilimsel olarak tespit edilmesi nedeniyle farklı bir bölgeye yapılması neden düşünülmemektedir?

 https://www.evrensel.net/haber/453958/karincanin-kardesi-var-2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...