4 Ocak 2022 Salı

Mermer ocağı, RES direkleri derken Kartal Dağı'nın çilesi bitmek bilmiyor!

 


04 Ocak 2022 13:19


Germencik'e bağlı Dağyeni köyü yakınlarında başlayan maden sondajları köylüleri tedirgin ediyor. Köy muhtarı Hüseyin Efe sondaj yapılan yerin köylerine 1-1.5 km uzaklıkta olduğunu belirtti.

 Özer AKDEMİR

Germencik'e bağlı Dağyeni köyü yakınlarında başlayan maden sondajları köylüleri tedirgin ediyor. Köy muhtarı Hüseyin Efe sondaj yapılan yerin köylerine 1-1.5 km uzaklıkta olduğunu belirterek, "İçme suyumuzun geldiği tek yer. İncir zeytin bahçelerimiz var orada. Köylü şu an ayakta, bir sözüme bakıyor" dedi.

 MUHTAR: "BİZ İZİN VERMEDİK, KAYMAKAMLIKTAN KORUMA İSTEMİŞLER"

Son aylarda mermer ocağı ve RES projeleri ile gündemden düşmeyen Aydın İzmir sınırındaki Kartal Dağı'nda bu sefer de maden sondajları başladı. MTA ekipleri Germencik'e bağlı Dağyeni köyünün yaylasında önceki gün maden sondajlarına başladılar. Köylüler içme sularının geldiği bölgedeki maden sondajları nedeniyle son derece tedirgin günlerden geçiyorlar. Dağyeni köyü muhtarı Hüseyin Efe, köylerini 1-15 km uzaklıktaki Sögütalan mevkiine üç dört ün önce iş kamyonlar, kepçeler ve sondaj aletleriyle gelen kişilerin kendisinden maden araması yapmak için izin istediklerini belirterek, "İzin vermedim. Sonra MTA'dan kaymakamlığa yazı yazmışlar 'mal ve can güvenliğimiz yok. Korunmamızı istiyoruz' diye. Kaymakamlık da jandarmaya yazmış koruma sağlansın diye. Jandarma komutanıyla görüştüm, 'adamların izni var' dedi. Dün de çalışmaya başladılar" diye konuştu.

"KÖYLÜ AYAKTA, BİR SÖZÜME BAKIYORLAR"

Köylünün bu maden aramalarına karşı olduğunu belirten Efe, "Köylü ayaklanıp duruyor. Benim bir sözüme bakıyorlar. Dün toplandık, yanlış yapmayalım, diye konuştuk. Önce dava açacağız acil olarak. Sonra ayaklanacağız" dedi. Sondaj yapılan bölgenin köye çok yakın olduğunu ve etrafının tamamen incir, zeytin bahçeleriyle çevrildiğini belirten Efe, "Orman idaresi buna izin vermiş, bizim köy ne olursa olsun, umurlarında değil. Burası köyün yaylası. Her taraf incir bahçesi. Buraya 2017 yılında elektrik aldık. Köyün bir mahallesi gibi, 80 tane hane var orada. İçme suyumuzun geldiği tek bölge. Çok büyük sıkıntı var köyde, ayaklanacağız, izin vermeyeceğiz" dedi.

SONDAJLAR BÜYÜK İHTİMAL ALTIN MADENİ İÇİN

Köy azalarından Tevfik Balcılar, maden araması için 3-4 ay önce köylerine gelen kişilerle görüştüğünü belirterek, "Burada bir maden çalışması yapacağız. Örnek bir parça alacağız, çıkarsa devlete vereceğiz. Devlette sonra şirketlere verir. Atın olur, civa olur, ne olursa ama büyük ihtimal altın rezervleri görünüyor" ifadelerini aktardı. Köyün dört farklı yerinde sondaj çalışmaları yapıldığını belirten Balcılar, "Köyümüzün binin üzerinde nüfusu var. Maden aranan yer incir, zeytin bahçelerimiz var. Suyumuz oradan geliyor. Kesinlikle karşıyız" dedi.

KARTAL DAĞI ÇOK ÖZEL BİR COĞRAFYADA

 Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, Kartal Dağı'nın Büyük ve Küçük Menderes havzaları arasında sınır oluşturup denize doğru uzanan son doğal uzantı ve tarih boyunca hem doğal hem stratejik öneme sahip çok özel bir coğrafyada bulunduğunu kaydetti. Aydın, dağı şu sözlerle anlattı; "Aydın oto yolu Selatin tünelinin de içinden geçtiği bu dağın eteklerinde en değerli zeytin ve zeytinyağı üretiminin yapıldığı Halkapınar, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Akyurt köyleri vardır. Dağın güneyinde Aydın sınırında ise dünyanın en kaliteli incirinin yetiştirildiği  Habipler, Dampınar, Dağyeni ve Selatin köyleri yer alır. Dağ, bu köylerin temiz içme ve sulama amaçlı temiz su yataklarına  ev sahipliği yapar. Efes antik kentinin tarih boyunca temiz su ihtiyacını karşılayan en önemli coğrafya olan Kartal Dağının etekleri arkeolojik kültür varlıklarına da ev sahipliği yapıyor" dedi.

"DAĞ, ANADOLU'NUN İŞGALİNDE BİLE BU KADAR TAHRİBAT GÖRMEDİ"

Kartal Dağı'nın Anadolu'nun işgali yıllarında dahi bu kadar tahribata ve hor kullanıma tanık olmadığını belirten Aydın, şunları söyledi; "Olsaydı bu değerlerin bu güne ulaşması mümkün olmazdı. Dağın bir yanında çalışanlarına rağmen yenisi açılmak istenen taş ocakları zirvesinde RES'ler ve dağın derinliklerinde define ve kaçak kazı yapanların sürekli tehdidi ile karşı karşıya olan Kartal Dağı, bunlar yetmezmiş gibi şimdilerde yeni bir tehlikenin  daha tehdidi altına girmiş durumda. Dağın güney yamacında Dağyeni köyü sınırları içinde bugünlerde bir altın madeni arama ve sondaj çalışmalarının başladığını görmekteyiz.  

Bizler Anayasanın 56. maddesinden aldığımız koruma ve kollama görevi kapsamında bir kez daha 'Yeter artık' diyoruz. Bu dağın sahip olduğu değerlerle birlikte bir bütün olarak ele alınıp koruma altına alınmasını talep ettikçe dağı delik deşik edecek bir işgal ile karşılaşıyoruz."

KAYMAKAMLIĞA "KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERİYOR BİZİ KORUYUN" YAZISI

 17 aralık 2021 tarihinde Germencik Kaymakamlığına "MTA Batı Anadolu Metalik Maden Aramaları Projesi Aydın Etüt Kamp Şefliği" imzasıyla gönderilen yazıda Dağyeni köyü yakınındaki ruhsat alanında çalışma yapmak istediklerinde köy muhtarı ve halkın olumsuz tepkisi ile karşılaştıkları belirtilerek, "Ortaya çıkabilecek olası olumsuzluklar can ve mal güvenliğimizi tehlikeye atabilir" ifadeleri kullanılmış ve güvenlik önlemi alınması istenmiş. Bu yazı üzerine de Germencik Kaymakamlığı, İlçe jandarma komutanlığı ve köy muhtarlığına gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını isteyen bir yazı gönderilmiş.

 https://www.evrensel.net/haber/451847/mermer-ocagi-res-direkleri-derken-kartal-daginin-cilesi-bitmek-bilmiyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...