2 Ocak 2022 Pazar

Kuşadası halkına yeni yıl hediyesi gibi mahkeme kararı

 





Aydın 2. İdare Mahkemesi hafriyat alanı ile ilgili planın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olduğuna karar verdi.

 

Fotoğraf: Bülent Tokuçoğlu

 Özer AKDEMİR

İzmir

Aydın’a bağlı Kuşadası ilçesi Güzelçamlı Mahallesi yakınında Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulmak istenen hafriyat alanı mahkeme tarafından iptal edildi. Aydın 2. İdare Mahkemesi hafriyat alanı ile ilgili planın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olduğuna karar verdi.

MAHKEME OY BİRLİĞİ İLE ‘HUKUKA AYKIRI’ DEDİ

Geçtiğimiz günlerde kararını açıklayan Aydın 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporuna Aydın Büyükşehir ve Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan itirazların raporu kusurlandıracak nitelikte olmadığını belirterek, bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek yeterlikte olduğu görüşüne vardı. Mahkeme oy birliği ile kararında; alanın “Yakın çevresi için öngörülmüş olan plan kararları bir bütün olarak değerlendirildiğinde anılan üst ölçekli plan bütünlüğüne uyulmaksızın, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olarak düzenlendiği” görüşüne yer verilerek “Plan kararı yönündeki işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Mahkemenin kararı Kuşadası’da yaşayan yurttaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

MİLLİ PARK YANINA HAFRİYAT PLANI

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Dilek Milli Parkı’nın hemen güneyinde oluşturulmak istenen hafriyat döküm alanı planına yörede yaşayan yurttaşlar dava açmışlardı. Aydın 2. İdare Mahkemesi tarafından görülen davada uyuşmazlığın çözümü için yapılan bilirkişi keşfinde hazırlanan rapor hafriyat dökülmek istenen bölgenin Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı da kapsayan alanın hemen güneyinde yer aldığına dikkat çekilerek; kentsel kullanım ile orman alanlarını buluşturma alanı olarak işlev gören alanların plan kararlarıyla korunmasının halk sağlığı açısından önemli olduğu ve kamu yararı taşıdığına vurgu yapmıştı.


MAHKEME BİLİRKİŞİ RAPORUNDAN SONRA YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU

Büyükşehir belediyesi tarafından hafriyat alanı ile ilgili yapılan plan açıklamasında analiz, sentez ve değerlendirmelere yer verilmemiş olmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olduğunun altının çizildiği raporda hafriyat projesinin kamu yararına uygun olmadığı ifadelerine yer verilmişti.  Bu bilirkişi raporunun ardından haziran 2021 tarihinde mahkeme oy birliği ile plan değişikliğinin bu şekliyle uygulanmasının ileride telafisi güç ve imkansız zararlara yol açacağını belirterek yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

BELEDİYELER İTİRAZ ETTİ AMA...

Bu karara Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi itiraz etmişler, hafriyat alanı projesinin hukuka uygun olduğu, alanın milli park sınırlarının dışında bulunduğu, alanla ilgili birçok kurumdan olumlu görüş aldıklarını belirterek açılan davanın reddedilmesini istemişlerdi.

 https://www.evrensel.net/haber/451698/kusadasi-halkina-yeni-yil-hediyesi-gibi-mahkeme-karari?a=TK0O

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...