5 Kasım 2022 Cumartesi

Evlerinin yakınında maden için patlatma yapılan Coşkun ailesi: Bizim nefes almaya hakkımız yok mu?

 

05 Kasım 2022 13:14


Topçam Köyü’nde yıllardır devam eden patlatmalı kuvars madenciliği Ali-Cennet Coşkun ailesinin yaşamını kabusa çevirmeye devam ediyor, “Bizim nefes almaya hakkımız yok mu?”



Ali Coşkun'un çektiği videodan ekran görüntüsü alınmıştır


Özer AKDEMİR
Aydın

Aydın’a bağlı Çine ilçesi Topçam Köyü’nde evlerine 60 metre uzaklıkta kuvars madenciliği yapılan Coşkun ailesi, madendeki patlama nedeniyle yine toz duman altında kaldı. Dün sabah erken saatlerde madende yapılan patlatma sonrası evinin önünü göz gözü görmez bir hale getiren maden tozunu video ile kaydeden Ali Coşkun, Aydın Valisi’ne “Bizim nefes almaya hakkımız yok mu?” diye sordu.

"PATLATMADAN BEŞ DAKİKA ÖNCE HABER VERDİLER"

Türkiye’nin en kaliteli kaynak sularının çıktığı Madran Dağı’ndaki Topçam Köyü’nde yıllardır devam eden patlatmalı kuvars madenciliği Ali-Cennet Coşkun ailesinin yaşamını kabusa çevirmeye devam ediyor. Fıstık çamları ve hayvancılıkla geçinen köyde Coşkun ailesine ait evin 60 metre yakınında Eysim Madencilik Şirketi tarafından yapılan maden işletmesi dün yine patlatma yaptı. Patlatmadan beş dakika önce uyarı sireni çaldığını ve patlatma yapılacak diye seslenildiğini söyleyen Ali Coşkun o anları şöyle anlattı; “Eskiden bir gün öncesinden haber ediyorlardı. Hatta jandarma gelip bizim patlatmaya engel olmamamız için evimizin önünden bizi çıkarmıyordu. Patlatma sonrası oluşan toz ve eve gelen taşları tutanak altına almasını istediğimiz jandarma bu isteğimizi de yerine getirmeyerek çekip gidiyordu. Bu son patlatma da jandarma da gelmedi. Beş dakika kala sirenler çalıp, yukarı tepede mühendis bize doğru 'patlatma yapılacak, evden çıkmayın' diye bağırdı. Dışarıda hayvanlarım var, hemen mi patlatma yapacağınız diye sordum. 'Hemen, hemen' dedi ve ardından birkaç dakika içinde patlatma oldu” diye konuştu.

"TOZDAN GÖZ GÖZÜ GÖRMEZ OLDU"

Patlatma sonrası evinin bir saat boyunca tozun toprağın içinde kaldığını belirten Ali Coşkun, “Bu sefer taş gelmedi evimize doğru. Ancak tozdan göz gözü göremez, nefes alamaz hale geldik bir saat kadar. Dışarıdaki bütün ürünlerimiz, kap kacak, tüm yiyecekler, hayvanların üzeri her şey toza belendi. Bizim nefes almaya hakkımız yok mu? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?” dedi.

"YUMUŞAK KOLTUĞUNUZDAN BİR KALKAR MISINIZ?"

Her patlatmadan sonra eşi Cennet Coşkun’un sinir krizleri geçirdiğini ve panik atak hastası olduğunu belirten Coşkun, patlatma sonrası oluşan tozu video ile kaydetti. Videoda toz içindeki ortamda Cennet Coşkun’un “Benim canımı, malımı gasp etti bunlar” diye yakındığı görülürken, Ali Coşkun, Aydın Valisine ve Çine Kaymakamı’na şöyle seslendi; “Yeter artık, yeter! Biz bu dumanın içinde zehirlenmek istemiyoruz. Sayın valim, kaymakamım lütfen şu yumuşak koltuğunuzdan bir kalkar mısınız?”

ŞİRKET ÇALIŞANININ SİLAHLI SALDIRISINDAN KIL PAYI KURTULMUŞLARDI

Topçam köylülerinden Ali-Cennet Coşkun evlerine 60 metre uzaklıkta patlatmalı madencilik yapılmasına karşı çıktıkları için maden şirketi çalışanı birisinin silahlı saldırısına uğramışlar, canlarını zor kurtarmışlardı. Geçtiğimiz yıl aralık ayında meydana gelen silahlı saldırı sonrası ailenin avukatı, Eysim şirketi çalışanı silahlı saldırganın yanı sıra jandarma hakkında da suç duyurusunda bulunmuş, kolluk kuvvetlerinin gerekli delilleri toplamadığını, olay yerini incelemediğini, silahlı saldırı yapan kişi ile ilgili bir inceleme, araştırma yapılmadığını ileri sürmüştü. Gerek silahlı saldırı davası, gerekse kolluk hakkında yapılan suç duyuruları hakkında Çine Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verilmişti. Coşkun ailesine maruz kaldıkları bu saldırı nedeniyle Finike’de mermer ocaklarına karşı mücadele ederken 9 Mayıs 2017’de kiralık bir katil tarafından öldürülen Ali-Aysin Büyüknohutçu çiftinin adına bu yıl beşincisi verilen ödüle layık görülmüşlerdi.

 https://www.evrensel.net/haber/473998/evlerinin-yakininda-maden-icin-patlatma-yapilan-coskun-ailesi-bizim-nefes-almaya-hakkimiz-yok-mu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...