10 Kasım 2022 Perşembe

Seferihisar Orhanlı Vadisinde üç JES ruhsatı mahkemece iptal edildi

 

 10 Kasım 2022 20:27


Seferihisar’da zeytinlik ve meyve bahçelerinin ortasında yapılmak istenen JES'e ait işletme ruhsatları mahkeme tarafından iptal edildi.


Fotoğraf: Orhanlı köylüleri



Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Seferihisar’da zeytinlik ve meyve bahçelerinin ortasında yapılmak istenen üç ayrı jeotermal enerji santraline (JES) ait işletme ruhsatları mahkeme tarafından iptal edildi. İzmir 1. İdare Mahkemesi oy birliği ile aldığı kararında ruhsatları JES yapılmak istenen sahaların İzmir'in içme suyu barajlarının su toplama alanlarını kirletme potansiyeli içermesi gerekçesiyle iptal etti.

“TÜM CANLILARIN YAŞAM ALANLARI YOK OLMAKTAN KURTULDU”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) tarafından açılan davaya, Doğa Derneği, Kavakdere Sulama Kooperatifi ve Orhanlı Köyü Derneği müdahil olmuştu. Yöre halkının ve İzmirli yaşam savunucuların uzun süre çeşitli eylem ve etkinliklerle karşı çıktıkları JES projeleri için mahkeme iptal kararı verdi. İptal kararını tüm canlıların yaşamını koruyacak bir karar olarak değerlendiren Orhanlı Köyü Derneği tarafından yapılan açıklamada, “İptal edilen ruhsat alanları İzmir’in nefes almasını sağlayan ormanlarını ve gıdasını sağlayan havzalar için büyük tehdit oluşturuyordu. Ruhsat alanlarının iptali ile birlikte köylerinde yaşamaya ve üretmeye devam eden insanlar, binlerce yıldır yeri değişmeyen zeytin ağaçları ve binlerce canlının yaşam alanları yok olmaktan kurtuldu” denildi.

“JES’LERİN İZMİR’İN İÇME SUYU HAVZASINI KİRLETME POTANSİYELİ VAR”

Davaya müdahil olan kurumlardan Doğa Derneğinin avukatı Cem Altıparmak her üç iptal kararının da ortak noktasının, ruhsat sahalarının İzmir'in içme suyu barajlarının su toplama alanlarını kirletme potansiyeli içermesi olduğunu belirterek, “iptaller JES’lerde üretilecek jeotermal akışkanların (su ve buhar olarak) havayı, yüzey suyunu, yeraltı suyunu, toprağı ve dolayısıyla su havzalarını kirletme potansiyeli içermesi sebebiyle kamu yararı bakımından verildi. İçlerinde özellikle 1207 nolu ruhsat sahasının bizim açımızdan çok daha stratejik bir önemi var. Çünkü bu ruhsatın sahibi firma JES projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ÇED olumlu kararı almıştı. Bu kararın iptali için Orhanlı köylüleri, köy dernekleri ve kooperatifleri adına açtığımız davada 17 Kasım günü keşif yapılacak. Keşif öncesinde ÇED kararının dayanağı olan ruhsatın iptal edilmiş olması, ÇED iptali davamızın haklılığı açısından da çok ciddi bir delil oluşturuyor” dedi.


Fotoğraf: Orhanlı köylüleri

“SÜRDÜRÜLEMEZ KALKINMA!”

Türkiye’nin yenilenebilir enerji politikalarının iklim krizi ile mücadelede bütüncül bir perspektif üzerinden değil, sermaye için yeni teşvik, kredi ve istisnalarla güçlendirilmiş bir “sürdürülemez kalkınma” seçeneği üzerinden yürütüldüğünü belirten Altıparmak şunları söyledi: “Bu sorunlu yaklaşım ise ciddi insan ve doğa hakları ihlallerine, iklim krizi ile mücadeleyi değil krizi derinleştirici etkilere yol açıyor. Yenilenebilir enerji alanı diye ormanlar, mera alanları zeytinlikler, tarım arazileri yok ediliyor. Bu politikanın sonuçlarını Karaburun Yarımadası’nda gördük, görmeye de devam ediyoruz.”

ORHANLI VADİSİ KADİM ÜRETİM HAVZASIDIR

Aynı yıkıcılığın Orhanlı Vadisi’nde yaşanmasına izin verilmeyeceğini dile getiren Altıparmak, “Her bir metrekaresi enerji ve maden ruhsatları ile kaplanmış olan Orhanlı vadisinde, 3000 yıldır kesintisiz zeytincilik ve hayvancılık üzerine yaşam devam etmektedir. Orhanlı Vadisi bir ‘Kadim Üretim Havzası’dır. Bu sebeple, yerelin ihtiyaçlarını, yerel kalkınma ekonomilerini ve doğasını yok sayan, umursamayan uygulamaların insan ve doğa hakları ihlallerine yol açtığının acilen farkına varılmalıdır” diye konuştu.

 https://www.evrensel.net/haber/474416/seferihisar-orhanli-vadisinde-uc-jes-ruhsati-mahkemece-iptal-edildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...