30 Ocak 2013 Çarşamba

Yangına zehirle gitmişler



BAKAN’DAN KAZ DAĞLARI YANGINI İTİRAFI
Sinem Uğurlu
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kaz Dağları’nda geçen yılın eylül ayında çıkan yangını söndürmek için, maden göletinden alınan zehirli suyun kullanıldığını kabul etti.
CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Bakanın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Kaz Dağları’nda çıkan yangının söndürülmesi esnasında bakır ve molibden madeninin çökertme havuzundaki suyun kullanılıp kullanılmadığını sormuştu.
Bakan Eroğlu, soru önergesini yanıtladı. Yanıtta, “Havran yangınında aşırı rüzgar sebebiyle Tepeoba, Kalabak ve Fazlıca köyleri yangın tehlikesine düşmüştür. Mülki amirce, köylerin boşaltılması için hazırlık yapılması talimatı verilmiştir. Köylerde yaşayan vatandaşlar açısından hayati tehlike bulunması sebebiyle can ve mal kaybını önlemek için zamanla yarışılmıştır. En yakın su kaynağı 6.3 kilometre uzaklıkta bulunduğundan; yangın söndürmek maksadıyla yangın alanına bitişik maden göletinden bir miktar su, zorunlu olarak kullanılmıştır” dedi.
YANGINDAN BETER!
Gazetemize konuşan Eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı ve Kaz Dağları Madra Dağları Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık ise, Bakanın “zorunda kaldık” açıklamasının inandırıcı olmadığını ifade etti. İşte Sönmezışık’ın itiraz ettiği noktalar:
- Kimyasal suların yangın söndürüldükten sonra yaratacağı etki yangından çok daha büyük.
- Yangında kullanılan ağır metal içeren sular, yanık alandaki toprağı zehirledi. Daha sonra oluşacak bitki örtüsü etkilendi ve pek çok endemik bitki türü artık geri gelmeyecek.
- Yangın alanı ile yan yana bulunan alanlardaki canlılar da atık sudan zehirlendiler.
-  sağlığı da tehlikede. Toprağa karışan zehirli su, yer altı sularına da karışacak ve bölgedeki insan sağlığı olumsuz yönde etkilenecek.
- Yangın alanına en yakın su alanı 6.3 kilometre. Maden alanının havuzu ise 2 kilometre. Su taşıyan bir helikopter için aradaki 4 kilometrelik mesafenin bir farkı yok. Burada kolaya kaçılmış.
- Kaz Dağları gibi zengin bitki örtüsüne sahip bir bölgede hazır sular bulundurmak gerekirdi. İhmal var.
- Orman yangınlarını söndürmek kadar önlemek de önemlidir. Yangın çıkmadan önce gerekli önlemler alınmalı.

‘BU BİR KABULDÜR’
CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova da, Orman ve Su işleri Bakanlığının verdiği cevap ile Kaz Dağları’nın zehirlendiğini kabul ettiğini söyledi. “Bölgede daha büyük felaketler” olabilirdi diyen Akova, “İnsan sağlığı da tehlike altında. Biz bölgede balık ve hayvan ölümleri olduğunu da biliyoruz. Kaz Dağları bizim milli servetimiz” diye konuştu.

‘ZEHİRİN ETKİSİ ZAMANLA GÖRÜLECEK’
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Havza Çayı’nda yaşanan balık ölümlerinin arkasında maden işletmesinin zehirli sularının kullanılmasının bulunup bulunmadığı yönündeki soruya, “Sadece 7 balık öldü” yanıtı verdi. Ancak Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, rakamın daha fazla olduğunu ifade ederek, bakanın olayı küçümsediği uyarısı yaptı. Nalbant, “Balık ölümleri anında olmuştur. Ancak ağır metallerin insan ve doğa sağlığına vereceği zarar aniden gerçekleşmez, süreç içinde gerçekleşir” dedi. Nalbant, ağır metallerin bölgeye vereceği zararın, yangından daha fazla olduğuna da dikkat çekti. (İstanbul/EVRENSEL)

(Fotoğraf, Salih Sönmezışık’tan alınmıştır)
http://www.evrensel.net/news.php?id=47678 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...