31 Ocak 2013 Perşembe

Altın şirketinin talimatıyla saldırmışlar




·         
BASKINDAN 6,5 YIL SONRA GELEN İTİRAF
Özer Akdemir
Dikili’de 19 Ağustos 2006 tarihinde ‘Emek Demokrasi ve Çevre Festivali’ kapsamında düzenlenen “Siyanür, altın, çevre” paneline, Koza Altın şirketi çalışanlarının saldırmasıyla ilgili davanın duruşmasına önceki gün devam edildi. Duruşmaya maden çalışanlarını panel baskını için Dikili’ye taşıyan servis şoförü Mustafa Karacaoğlu’nun tanıklığı damga vurdu.  Dikili Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya İzmir, Bergama ve Dikili’den gelen çok sayıda vatandaş ve Dikili Belediye Başkan Vekili Yusuf Altıparmak katıldı. Duruşmada sanık olarak ifadesi alınan Utkan Özgüven, olay günü üzerinde madene ait iş kıyafetleri ile çalışanların panelin düzenlendiği yere gelerek bayraklara sarılı sopalarla paneli izleyen topluluğa saldırdıklarını söyledi. Özgüven, kendisinin sopaları alarak orada bulunan güvenlik güçlerine teslim ettiğini, kimseye vurmadığını söyledi. Sanık müdafii Av. Arif Ali Cangı; olayları madenci şirketin organize ettiğine yönelik yeni bir tanıklarını bulunduğunu belirterek, o dönemde madende servis şoförlüğü yapan Mustafa Karacaoğlu’nun dinlenmesini talep etti.
PANELDE KONUŞMASINLAR DİYE
Mustafa Karacaoğlu ifadesinde şunları söyledi; “Ben olay tarihinde altın madeninde servis şoförlüğü yapıyordum. O gün insan kaynaklarından beni aradılar. Gece vardiyasından çıkanlar da dâhil olmak üzere 3 araçla Dikili’ye getirildiler. Her bir araba 27 kişilikti. Yolda panel konuşmacılarını konuşturmamak için geldiklerini söylüyorlardı. Altın madeninin kapanmaması ve işlerinden olmamaları yönünde konuşuyorlard” dedi. Karacaoğlu “İşçiler kendi rızaları ile mi geldi yoksa talimatla mı” sorusuna da “Talimat üzerine getirildiler” diye yanıt verdi.
Duruşma 7 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.

SALDIRI NASIL OLMUŞTU?
DİKİLİ Belediyesi’nin festivali kapsamında, “Siyanür altın çevre” konulu bir söyleşi düzenlenmişti. Söyleşinin yapılacağı çay bahçesine sopalarla gelen Koza Altın Şirketi çalışanlarının panelistlere sataşmasının ardından arbede çıkmıştı. Belediye zabıtasının sopaları alandan çıkarma girişimi üzerine sandalyeler, masalar havada uçuşurken, her şeye rağmen yapılan panelin sonunda Ovacık Altın Madeninden getirilen maden çalışanlarının da karıştığı olaylar büyümüştü. Polis olayları havaya açtığı ateşle önleyebilirken, bazı maden çalışanları da gözaltına almıştı. Olayların ardından çok sayıda kişi hakkında dava açılırken, olaylara müdahale eden polis memurlarının altıncı şirketin girişimleri sonrası başka yerlere sürüldüğü iddiaları basına yansımıştı

ÖZGÜVEN’İN MESAJI OKUNDU
DURUŞMANIN ardından adliyenin önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Av. Arif Ali Cangı, altın madeni çalışanlarının yaptığı panel baskınındaki amacın canlı yaşamını ve hukukun üstünlüğünü korumak için çabalayanlara gözdağı vermek olduğunu söyledi. Dikili Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Altıparmak da; “Yaşanılır bir çevre için Belediye Başkanımız Osman Özgüven’inde yoğun bir şekilde yürüttüğü çevre mücadelesinin takipçisi olacağız” dedi. Basın açıklamasında Yargıtay tarafından onaylanan hapis cezasının ardından İsveç’e giden Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in gönderdiği mesaj da okundu. Özgüven mesajında şunları dile getirdi; “Tek düşünceleri kar etmek olan altıncılar alışık olduğumuz tarzlarıyla gerçek yüzlerini burada gösterdiler. Ancak bilmelidirler ki; altıncılara, kömürlü santrallere, HES’lere karşı temiz bir doğa ve sağlıklı bir yaşam için mücadelemiz hep birlikte yayılarak devam edecektir.”(İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...