24 Ocak 2013 Perşembe

Nükleer karşıtları: Asıl siz dışa bağımlısınız



Burak Şefkat
Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Akkuyu’ya kurulması planlan nükleer santralin toplum bilgilendirme merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ’nin Mersin’de açtığı Toplum Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Uzel’in nükleer karşıtlarını “Dışa bağımlı güçler” olmakla itham etmesine tepki gösterildi. Açıklamada, Gazetemiz Muhabiri Özer Akdemir’in Türkiye’deki altın madenleri ve şirketleriyle ilgili araştırmalarını derlediği ve Evrensel Basım Yayın’dan çıkan “Kuyudaki Taş” isimli kitabı da tepki amacıyla Müdür Uzel’e verildi. Basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Mersin İl Başkanı Mehmet Taşçı,  Uzel’e “Halkın yaşam alanlarını, çevreyi ve ekolojik dengeyi savunmak mı dışa bağımlılık, yoksa müdürlüğünü yaptığınız yabancı şirket mi dışa bağımlı” diye sordu.
 
ÇAMUR AT İZİ KALSIN
Konuyla ilgili görüştüğümüz Özer Akdemir, kitabında, Bergama altın madeni sürecinin incelendiğini ifade ederek, kitabın ‘Dış güçler’ yalanını belgelerle çürüttüğünü söyledi. “Yaşam savunucularını karalamak için devlet ve şirket desteği ile atılan ‘Kuyudaki Taş’ı çıkaran kitabın, ortaya koyduğu gerçekler o taşı atanların iddiaları kadar yaygınlaşmadığı sürece, birileri o taşı kullanmaya devam edecek” diyen Akdemir, Mersin’in nükleer karşıtı mücadelesine yönelik atılan iftiranın da, bunun son delili olduğunu dile getirdi.

KİTAP NE ANLATIYOR?
“Kuyudaki Taş” kitabında siyanürlü altın işletmesine karşı çıkan Bergama köylülerinin mücadelesi anlatılıyor. Altın işletmesi yetkilileri ve siyasi iktidar, köylülerin Almanya tarafından kışkırtıldığını ve Alman Vakıflarıyla birlikte çalıştıklarını iddia etmişti. Mücadele eden köylülerin “Dış Güçler”le birlikte Türkiye’de altın rezervi ve bunların çıkarılmasına karşı çıktıkları ileri sürülüyordu. Oysa köylüler doğal çevreye, canlı yaşamına zarar verilmesinden dolayı siyanürle altın çıkarma metoduna karşı. (Mersin/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...