10 Şubat 2021 Çarşamba

Çineli silikozis hastası maden işçilerinin haberini yapmak dava konusu oldu

 10 Şubat 2021 14:23

Aydın Çine'de silikozis hastalığına yakalanan işçilerin haberini yapan Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir fotoğrafı izinsiz kullandığı gerekçesiyle yargı önüne çıktı.

Hasan Hüseyin Evin, Özer Akdemir | Fotoğraf: Özer Akdemir/EVRENSEL

Aydın Çine'de faaliyet gösteren maden işletmelerindeki olumsuz çalışma koşulları ve özellikle tozdan kaynaklanan silikozis hastalığına yakalanan işçilerin haberini yapan Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir işlerindeki tozlu ortamı gösteren bir fotoğrafı izinsiz kullandığı gerekçesiyle yargı önüne çıktı. 

Silikozis hastası olduktan sonra işten çıkarılan maden işçisi İlyas Tekin, kendisinin de içinde yer aldığı fotoğrafı iş yerindeki tozlu ortamı göstermesi bakımından gazetemiz Evrensel'e gönderdi. 24 Mart 2019 tarihinde “Silikozisin pençesindeki maden işçileri” başlıklı haberde kullanılan fotoğrafın ön tarafında yüzü maskeli olarak görünen işçinin şikayeti sonrası muhabirimize ve İlyas Tekin'e kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak suçlamalarıyla dava açıldı.

“HABERDEN SONRA SİLİKOZİS HASTALIĞINDAN İKİ İŞÇİ VEFAT ETMİŞTİR”

Davanın İzmir'de yapılan talimat duruşması İzmir Bayraklı Adliyesi 15. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada ifade veren muhabirimiz Özer Akdemir, şikayete konu olan fotoğrafta şahısların yüzünün görülmediğini dile getirerek, “Fotoğrafta olan kişilerin yüzünde maske vardır ve kim oldukları belli değildir. Şikayetçi olan işçi de potansiyel silikozis hastasıdır. Muhtemelen patron baskısıyla şikayetçi olmuştur. Haberde kamu yararı da vardır. Akciğerlerde oluşan silikozis hastalığı yaygın olarak bulunmaktadır. Bununla ilgili haber yapmıştım. Ayrıca bu haberden sonra silikozis hastalığından iki işçi vefat etmiştir. Beraatimi isterim” dedi.  

Avukat Hasan Hüseyin Evin ise savunmasında, “İşverenler çalışma ortamında işçilerin sağlığını korumak için gerekli önlemleri almak zorundadır. Madenlerde çalışan işçiler yakalandıkları meslek hastalığı nedeniyle genç yaşta vefat etmektedir. Müvekkilim bir gazeteci olarak madenlerdeki bu olumsuz durumu haber yapmak amacıyla durumu gösteren fotoğrafı yayımlamıştır. Bunun müşteki ile bir ilgisi yoktur. Suç kastı yoktur. Müvekkilimin beraatine karar verilmesini istiyorum” diye konuştu. 

Daha sonra mahkeme başkanı talimat ifadesinin bittiğini ve dosyanın Çine Asliye Ceza Mahkemesine gönderileceğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

https://www.evrensel.net/haber/425615/cineli-silikozis-hastasi-maden-iscilerinin-haberini-yapmak-dava-konusu-oldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...