5 Şubat 2021 Cuma

Karaburç'taki maden şirketi fay hattını kendisinden uzağa taşımış!

 05 Şubat 2021 20:08

Diri fay hattı proje alanının tam altında olunca, Karaburç’taki maden şirketi haritada işletmeyi fayın uzağında göstermiş.

Fotoğraf: Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Derneği

Özer AKDEMİR

Nevşehir Hacıbektaş’ın Karaburç ve Karaburna köyleri arasında işletilmek istenen bazalt madeninin proje tanıtım dosyasında (PTD) deprem fay hattının gizlendiği ortaya çıktı.

1. derece deprem bölgesinde ve diri fay hattının tam üzerinde bulunan maden işletmesi yerinin PTD’de yer alan deprem haritasında “yaklaşık proje alanı” diye işaretlenerek fay hattının gizlendiği görülüyor.

1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDEN 3. DERECEYE TAŞINMIŞ!

Şirketin fay hattı ile ilgili yaptığı hile Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Derneğinin PTD üzerinde yaptığı incelemelerde ortaya çıkarıldı. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Nevşehir Haritası’nda, Karaburç köyü ve maden sahasından diri fay hattı geçtiğine dikkat çeken dernek, haritaya göre bölgenin 1. derecede deprem bölgesinde yer aldığının altını çizdi.  Dernek açıklamasında bu hile ilgili şu görüşlere yer verildi; “Develi Bazalt şirketi tarafından hazırlanan/hazırlattırılan ve ağustos 2017’de onayı alınan proje tanıtım dosyasında büyük bir hile yer almaktadır. Dosyanın EK-8 genel jeolojik değerlendirme bölümündeki depremsellik haritasında proje alanı sunulurken madenin yeri değil de “yaklaşık proje alanı” şeklinde işaretlenerek fay hattının madenden geçtiği gerçeği gizlenmeye çalışılmıştır. Eğer ki dosyada madenin gerçek yeri işaretlenmiş olsaydı, proje alanının 1. derecedeki deprem bölgesinde yer aldığı ortaya çıkacak ve proje onaylanmayacaktı”.

BİLİRKİŞİ ŞİRKETİN HARİTASINA GÖRE DEĞERLENDİRME YAPMIŞ

Madene karşı açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunda da bölgenin depremselliği konusunda görüş bildiren bilirkişi bölgenin Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre proje alanı ve çevresinin 3. derece deprem bölgesine girdiğini ileri sürerek madencilik faaliyetinden yörenin “Jeolojik yapısının olumsuz etkilenmeyeceği ve çevre yapısına muhtemel bir zararın olmayacağı” değerlendirmesinde bulunmuştu. Karaburç köyü derneğinin ortaya çıkardığı bu hileden sonra deprem konusunda değerlendirmede bulunan bilirkişinin şirketin PTD’sindeki bilgileri doğruymuş gibi kabul ederek, proje alanının koordinatları ile eşleştirmeden bu değerlendirmede bulunduğu anlaşılıyor. Nitekim bilirkişi raporundaki bu görüşü eleştiren Dr. Eşref Atabey, “Proje alanı ve yakın çevresinin depremsellik yönünden değerlendirilmesi gerekirken, Nevşehir ili gibi geniş bir bölge dikkate alınarak, proje alanı için deprem riski en az iller arasında gösterilerek, proje alanını da bu kategoride değerlendirildiği görülmüştür... Bazalt blok işletmesi tam bu fayın üzerinde ve fayın oluşturduğu falezli yapı üzerindedir. İşletilen bazalt malzeme de fayın falezidir” görüşlerini ifade etmişti.

"TÜRKİYENİN EN TEHLİKELİ AKTİF FAYLARINDAN BİRİSİ"

Bölgede 1985 yılında jeolojik etütler gerçekleştiren Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Eşref Atabey, “Nevşehir Hacıbektaş İlçesi Karaburç Köyü Taş Ocağının Çevre Ve İnsan Sağlığına Etkileri” başlıklı teknik raporunda proje alanının Türkiye’nin en diri faylarından birisinin tam üzerinde olduğu uyarısını 12 Ekim 2020 tarihli gazetemizde duyurmuştuk. Atabey, Karaburç fayı diğer adıyla Kızılırmak fayının aktif bir fay olduğunu aktararak, fayın her an deprem üretebilecek özellikte bulunduğunun altını çizmişti. Köylerin deprem riski altında olduğunu ifade eden Atabey, “Fay, Karaburç köyü batısı boyunca devam ediyor. Karaburç köyünden doğuya doğru ise Karaburna, Gümüşkent, Eski Yaylacık, Alkan, Civelek hattı boyunca Avanos’a doğru devam ediyor. Taş ocağı ruhsat alanı da bu falezli yapı boyunca uzanıyor” görüşlerini ileri sürmüştü. Karaburç (Gümüşkent) fayının Türkiye’de en tehlikeli aktif faylardan birisi olduğunu belirten Atabey raporunda, “Büyüklüğü 5’in üzerinde oluşabilecek bir depremde Karaburç ve Karaburna köyündeki evler yıkılacaktır. Can ve mal kaybına yol açabilecektir. Su kaynakları azalacak ya da kuruyacaktır” ifadelerine yer vermişti.

https://www.evrensel.net/haber/425319/karaburctaki-maden-sirketi-fay-hattini-kendisinden-uzaga-tasimis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...