4 Şubat 2021 Perşembe

Kanadalı altıncı şirket Kapadokya'yı terk etti

  04 Şubat 2021 13:16

Nevşehir'de altın madeni için sondaj çalışmaları yapan Kanadalı Centerra Gold şirketinin "rezerv yetersizliği" gerekçesiyle bölgeden çekileceği haberleri bölgede ihtiyatlı bir sevinçle karşılandı.

Özer AKDEMİR

Nevşehir Avanos'a bağlı Özkonak ve Göynük kasabaları yakınlarında bir süredir altın madeni için sondaj çalışmaları yapan Kanadalı Centerra Gold şirketinin "rezerv yetersizliği" gerekçesiyle bölgeden çekileceği haberleri bölgede ihtiyatlı bir sevinçle karşılandı. Altın madenine karşı aylardır mücadele eden çevre örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, maden ruhsatları iptal edilinceye kadar uyanıklılığı elden bırakmayacaklarını dile getirdiler. Centerra Gold şirketi Avanos Belediyesine gönderdiği yazılı açıklamada "potansiyel ekonomik kaynak rezerv tespit edilemediğinden" ruhsat terk etme işlemini tamamladıklarını iletti.

MADENİN ÇEKİLECEĞİNİ KAYMAKAM AÇIKLADI

Belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve askeri birlik komutanının katılımıyla dün (3 Şubat 2021) Avanos Kaymakamlığında yapılan toplantıda, Kaymakam Olgun Öner tarafından Özkonak ve Göynük'teki altın arama faaliyetini yürüten Centerra Gold şirketinin rezervin yetersiz çıkması nedeniyle alandan çekildiği aktarıldı.

Kaymakamlıktaki toplantının ardından Avanos Belediye tarafından konuya dair "Kapadokya'ya müjde" başlığıyla yapılan açıklamada, "Yapılan analizler neticesinde ilgili alanın rezerv oranı düşük olması sebebiyle Centerra maden şirketi alandan çekilme kararı almıştır" ifadelerine yer verildi.

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Halkımızla beraber partimizin verdiği mücadele olumlu sonuç verdi. Kanadalı firma Avanos ilçemizin Özkonak Beldesi sınırları içerisinde altın aramaktan vazgeçmiştir" denildi.

"İHTİYATLI BİR SEVİNÇ YAŞIYORUZ"

Özkonaktaki altın madeni karşıtı mücadelede öne çıkan Özkonak Sevdalıları Platformu Sözcüsü Mahmut Özdemir, Kaymakam Bey tarafından aktarılan bu bilgiye çok sevindiklerini belirterek, "Bizler yine de ihtiyatlı bir sevinç yaşıyoruz. Devletten bu şirkete verilen ruhsatın iptal edildiğine dair bir açıklamanın yanı sıra bölgenin sit alanı ilan edilmesini de istiyoruz" dedi.

Benzer süreçlerin daha önce Türkiye'nin birçok yerindeki altın madenciliği meselelerinde de yaşandığına dikkat çeken Özdemir, "Kazdağlarında, Bergama'da gördük. Altın madencisi şirket halkın kararlı direnişi karşısında 'Vazgeçtik' açıklaması yapıp bir süre mücadelenin uyumasını bekleyip tekrar gelebiliyor. Ya da elindeki ruhsatı başka bir şirkete devredebiliyor. Bu şirketler kolay kolay gitmezler. Devlete güvenmek istiyoruz ama kafamızda hâlâ soru işaretleri var. Resmi bir belge ve açıklama görmeyi umuyoruz. Yorulduk bizler de bu süreçte. Kafamızı akşam rahat bir şekilde yastığa koymak istiyoruz" dedi.

"ŞİRKET BÖLGEYİ TAMAMEN TERK EDENE KADAR UYANIKLIĞI ELDEN BIRAKMAYACAĞIZ"

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, yöre halkıyla birlikte altın madenine karşı kararlı bir duruş sergileklerini söyledi. Gülmez, "Maden meselesi gündeme gelir gelmez halk da çeşitli şekillerde örgütlendi ve mücadele etti. Özkonak eğitim düzeyi, bilgi birikimi yüksek bir kasabamız. Bunun da etkisi ile hep birlikte başardık" dedi.

Madenci şirket bölgeyi tamamen terk edene kadar uyanıklılığı elden bırakmayacaklarını söyleyen Gülmez, "Çünkü bu şirketlerin hukukun arkasından dolanabildiklerini çok gördük. Biz Özkonak'ta da, Karaburç köyünde de, Göynük ve diğer tüm yerlerde çocuklarımıza yaşanabilir bir çevre ve dünya bırakmak istiyoruz. Tek derdimiz bu" dedi. 

"KAYMAKAMIN SÖZLERİNİ RESMİ AÇIKLAMA OLARAK GÖRÜYORUZ"

Özkonaklılar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Enver Göcek de altın madeni şirketinin bölgeden çekildiği haberlerinin verilen mücadelenin başarısı olduğunu belirterek, "Kaymakam'ın bunu Belediye Başkanları ve diğer ilçe yetkililerini çağırarak açıklamış olmasını bizler resmi bir açıklama olarak kabul ediyoruz. Öte yandan şirketin ruhsatının iptal edildiği haberlerini de bekliyoruz" dedi.

"ŞİRKET VERDİĞİ ZARARI KARŞILAYARAK GİTMELİ"

Kapadokya Siyanüre Hayır Platformu Sözcüsü Mükremin Tokmak ise "Kaymakam'ın açıklaması halihazırda sevindirici. Ancak bizler bu şirketin bölgeden gittiğine dair resmi bir yazı görmek istiyoruz. Ayrıca şirketin bugüne kadar bölgemize verdiği zararların, yol açtığı doğa yıkımının ve hepimizi soktuğu stresin hesabını da vererek gitmesini bekliyoruz" dedi.

Tokmak, Kaymakam'ın açıklamasının ardından Avanos Belediyesinin "Şirket bölgeden çekiliyor" açıklamasını da erken yapılmış bir açıklama olarak değerlendirdi.

 


Centerra Gold şirketinin belediyeye gönderdiği belge.

ŞİRKET: RUHSATI TERK İŞLEMİ TAMAMLANDI

Avanos Özkonak Belediyesine Centerra Gold madencilik tarafından gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Nevşehir İli Avanos İlçesi, Özkonak Belediyesi dahilinde bulunan 201901820 sicil nolu maden arama ruhsatında başlattığımız sondaj çalışmaları Aralık 2020'de tamamlanmıştır. Sondaj sonuçları değerlendirildiğinde potansiyel ekonomik kaynak rezerv tespit edilemediğinden dolayı ilgili maden arama ruhsatının terk edilmesine karar verilmiş olup terk işlemleri tamamlanmıştır."

https://www.evrensel.net/haber/425194/kanadali-altinci-sirket-kapadokyayi-terk-etti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...