26 Ekim 2021 Salı

Kartal Dağı'nı korumak için köylüler kararlı

 



Tire Kartal Dağı'nda mermer ocağı için yapılmak istenen ÇED toplantısını yaptırmayan köylüler, yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını söyleyerek, “Kartal’da maden ocağı istemiyoruz” dedi.

 

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel


İzmir'in Tire ilçesi Büyükkale ve Küçükkale köyleri yakınındaki Kartal Dağı'nda işletilmek istenen mermer ocağı ile ilgili ÇED toplantısını köylüler ve çevre örgütleri yaptırmadı.

Kaçakkale, Büykükale, Üzümyer, Mehmetler köylüleri, Ödemiş, Tire, Aydın ve İzmir'den ekoloji örgütleri, Eğitim Sen Dağcılık ve yürüyüş grupları, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Koza Der, AYEP, ÇİYAP, Efe Dağcılık, Tire Doğa Sporları, EGEÇEP de eyleme katıldı.

“MADEN OCAĞI İSTEMİYORUZ”

Küçükkale köy meydanında toplanan köylüler ve çevre örgütleri, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

“Çevreyi hor gören, geleceği zor görür”, “Burası bizimdir maden zehirdir”, “Kartalda maden istemiyoruz”, “Kartalıma dokunma sabrımızı taşırma”, “Menderes havzası Efe yuvası” yazılı dövizler taşındı.

Madenin Kartal Dağı’na, ormana, Küçük Menderes’e tarım ve hayvancılığa zarar vereceğini dile getiren köylüler, maden ocağını kesinlikle istemediklerini ve buna karşı mücadele edeceklerini söyledi.


“DOĞA RANTA KURBAN EDİLEMEZ”

Tire Belediye Başkan Yardımcısı, Eylül 2021’de ormanlara giriş çıkışın yasak olduğu dönemde madende inceleme yapıldığını söyleyerek, “Bakanlığa sunulan bu dosya sahtedir. Bu sahte beyanlara yapılacak toplantı hiç başlamadan iptal edilmelidir” dedi. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “3-5 kişinin çıkarı için doğa katlediyor. Doğa ranta kurban edilemez” dedi.

 

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

“DİRENİŞ ATEŞİNİ YAKIYORUZ”

Kartaldağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın ise, “Biz sizin dosyalarınızdaki süslü lafları bilmeyiz, biz doğayı biliriz. Başımıza musallat oldunuz, sizi istemiyoruz. Direniş ateşini bugün burada yakıyoruz. 20 kişi istihdam edilecek diye bu dağları katlettirmeyeceğiz. Yanımızdaki maden ocağı 10 yıldır bölgeyi mahvediyor zaten. Buradaki madeni defalarca şikayet ettik. Hiçbir sonuç çıkmadı” diyerek yeni bir maden ocağının açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

ÇİYAP’tan Ahmet Uslu da Çine’deki maden ocaklarının açtığı sağlık sorunlarını anlatarak, “Madenler nedeniyle binlerce kişi silikozis hastası oldu. Ormanlar parçalandı. Tarım, su yok oldu. İnsanlar Çine’yi terk ediyor. Burada maden işletilirse siz de terk etmek zorunda kalacaksınız” diye konuştu.

HEYET ÇAYINI İÇİP GİTTİ

Halkın dışarıda eylemi devam ederken, bakanlık ve şirket yetkilileri ÇED toplantısının yapılamadığına dair tutanak tuttu. Valilik yetkilileri hazırladığı tutanağı imzalarken, köylüler ve çevre örgütleri Tire Belediyesi’nin alternatif olarak hazırladığı tutanağı imzaladı.

“SADECE PARAYI TANIYORSUNUZ”

Köylülerden Serdar Şen, “Benim yaşam alanıma müdahale etmeye utanmıyor musunuz? Yaptığınız anayasaya aykırı. Anayasayı nasıl çiğneyeceğinizi mi anlatmaya geldiniz. Bu bilgilendirme değil dayatma, sadece parayı tanıyorsunuz. Akşam çocuğunuzun yüzüne nasıl bakacaksınız?” diyerek tepki gösterdi. (İzmir/EVRENSEL

 https://www.evrensel.net/haber/446150/kartal-dagini-korumak-icin-koyluler-kararli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...