19 Ekim 2021 Salı

Çevrecilerden Bilim Kurulu Üyesi İlhan'a dava: Akademik sorumluluk ve vicdana aykırı davrandı

 19 Ekim 2021 08:13

TTB'nin 15 gün meslekten men ettiği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan hakkında çevre örgütleri de dava açtı. Davada, Akkuyu bilirkişiliği nedeniyle de İlhan’ın cezalandırılması istendi.

Mustafa Necmi İlhan | Fotoğraf: DHA

Özer AKDEMİR
İzmir

Bursa DOSAB Termik santraline olur verdiği bilimdışı bilirkişi raporu nedeniyle Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 15 gün meslekten uzaklaştırma cezası verilen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan hakkında çevre örgütleri de harekete geçti. İlhan'ın Akkuyu Nükleer santrali bilirkişi raporundaki bilimdışı görüşü hakkında soruşturma açılması talebi öğretim üyesi olduğu Gazi Üniversitesi tarafından reddedildi. Buna karşı çevre örgütleri Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine dava açtı.

BİLİRKİŞİLER ŞİKAYET EDİLMİŞTİ

Avukat İsmail Hakkı Atal tarafından verilen dava dilekçesinde Çevre ve Tüketici Koruma Derneği Adana Şubesi, Antakya Çevre Koruma Derneği, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan hakkında soruşturma açılmaması yönündeki idari işleminin iptali istendi. Akkuyu Nükleer santraline karşı açılan davada bilirkişi olarak görev yapan 15 akademisyen hakkında mayıs 2021 tarihinde YÖK Başkanlığına şikayet dilekçesi gönderilmişti. Şikayet dilekçesinde söz konusu bilirkişilerin "görevini ihmal etmek/veya görevi kötüye kullanmak suretiyle, suretiyle düzenlemiş oldukları bilirkişi raporundan dolayı cezalandırılmaları” talep edilmişti. YÖK Başkanlığına yapılan şikayet başvurusunda; şikayet edilen akademisyen bilirkişilerin düzenlediği raporun ‘hukuka ve bilime aykırı’ olduğu ileri sürülerek, bu bilirkişi raporuna dayanarak Akkuyu Nükleer santrali ÇED iptal davasının Danıştay 14. Daire tarafından reddedildiği dile getirildi.

CEZALANDIRILSIN TALEBİ

Şikayet edilen bilirkişilerden İlhan'la ilgili öğretim üyesi olduğu Gazi Üniversitesinin soruşturma izni vermemesi kararına karşı açılan davanın dilekçesinde raporun bilimsel suç niteliğinde olduğu dile getirilerek “Milyonlarca insanın kanser basta olmak üzere öldürücü hastalıklara yakalanmasına neden olabilecek böyle bir projede inceleme ve değerlendirme yapmaksızın, akademik ve vicdani sorumluluklarına aykırı bir sakilde bilirkişi raporuna imza atmaları kabul edilemez” ifadelerine yer verilerek İlhan’a soruşturma açılması ve cezai müeyyide uygulaması talep edildi.

Çevrecilerden Bilim Kurulu Üyesi İlhan'a dava: Akademik sorumluluk ve vicdana aykırı davrandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...