28 Ekim 2021 Perşembe

Marmarislileri sevindiren mahkeme kararı: ÇED yapmadan liman genişletilemez

 



Muğla Marmaris'te MUÇEV tarafından yapılmakta olan yat limanı için Valilik tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararının yürütmesi durduruldu.

 

Fotoğraf: Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu

Özer AKDEMİR

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Karacasöğüt Mahallesi’nde MUÇEV tarafından yapılmakta olan yat limanı için Valilik tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararının yürütmesi durduruldu. Mahkeme bilirkişi raporuna dayandırdığı kararında oybirliği ile projenin ÇED sürecine tabii olması gerektiğinin altını çizerek, mahkeme sonuçlanıncaya kadar telafisi mümkün olmayan zararları önlemek amacıyla ,ÇED gerekli değildir kararının yürütmesinin durdurulması gerektiğine hükmetti.

VALİLİK MUÇEV'E KIYAK YAPMIŞTI!

Marmaris Karacasöğüt Limanı’ndaki iskelenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde kurulan özel bir şirket (MUÇEV) tarafından işletmeğe verilmek üzere 60 yat bağlama kapasitesine sahip olan iskelenin 187 tekne-yat yanaşma yeri kapasiteli ‘‘Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı” şeklinde büyütülmesi projesine Muğla Valiliği tarafından verilen ‘’ÇED gerekli değildir ‘’ kararı verilmişti. Yöre halkının tepki gösterdiği projenin bölgenin turizm ve tarım açısından ciddi sıkıntılara sebep olacağını ileri sürülerek ÇED Gerekli Değildir kararına karşı Marmaris Belediyesi tarafından Eylül 2020 tarihinde dava açılmıştı. Dava sürecinde 28 Mayıs 2021 tarihinde Karacasöğüt iskelesinde  keşif ve bilirkişi incelemesi yapılırken, bilirkişi raporları projenin ÇED kapsamında olması gerektiği doğrultusunda çıkmıştı.

MAHKEME SONUÇLANINCAYA KADAR YÜRÜTME DURDURULDU

Marmaris Belediyesi dava açtıkları proje için kendilerine inşaat ruhsatı için başvuran MUÇEV'e "yasa gereği" izin vermek durumunda kaldıklarını ileri sürmüştü. Açılan davanın 13 ekim 2021 tarihli duruşmasında mahkeme heyeti bilirkişi raporuna göre yat iskelesi olarak değerlendirilmesi gereken  projenin ÇED sürecine tabi olması gerektiği düşünüldüğünden, mahkeme sonuçlanıncaya kadar telafisi mümkün olmayan zararları önlemek amacıyla, ÇED gerekli değildir kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti kararında itiraz yolunu da kapattı. Mahkeme kararının ardından bölgedeki çalışmaların durdurulması için yöre halkı ve Marmaris Belediyesi zabıtası, Karacasöğüt limanına gittiler.  

ÇED SÜREÇLERİNE YEREL İDARE VE HALKIN KATILIMININ ÖNÜ AÇILDI

Mahkeme kararın ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kent Konseyi gönüllü avukatı Arzu Alper, "Karacasöğüt için çok önemli bir karar. Karacasöğüt limanının ekolojik olarak Gökova Özel Çevre Koruma statüsünde korunması için verilen mücadele açısından da çok olumlu zafer olarak görüyorum. En başından beri öne sürdüğümüz gerekçelerin ne kadar haklı olduğu mahkeme kararıyla da onaylanmış oldu. Bu kararla birlikte telafisi mümkün olmayan yıkımların durdurulması ve ÇED süreçlerine yerel idare ve halkın dahil olmasının önünün açılması sağlanmıştır. Muğla gibi Türkiye için turistik ve doğal değer taşıyan illerde yapılan yatırımlarda da zarar oluşmadan yürütmeği durdurma kararı alınmasının  önemli değeri var “ dedi.

https://www.evrensel.net/haber/446369/marmarislileri-sevindiren-mahkeme-karari-ced-yapmadan-liman-genisletilemez

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...