16 Ekim 2021 Cumartesi

Çine'deki madenci şirket bir kez daha Coşkun ailesini evlerinden çıkmaya zorladı

 16 Ekim 2021 06:40

Aydın Çine'deki Eysim şirketi, evlere 65 metre uzaklıkta dinamit patlatmaya devam ederken, Coşkun ailesi bir kez daha evlerinden çıkarılmak istendi.

Fotoğraf: Zeynep Coşkun

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın Çine’ye bağlı Topçam mahallesinde evine 65 metre uzaklıkta patlatmalı maden işletmesi faaliyet gösteren Coşkun ailesinin kabusu bitmek bilmiyor. Bugün sabah erken saatlerde ailenin evine gelen Eysim Şirketinde çalışan bir kişi maden ocağında patlatma yapacaklarını ailenin evlerini terk etmesini istedi. Maden işletmesi geçtiğimiz haftalarda da patlatma yapılacak diye aileyi evlerinden çıkmaya zorlamış, jandarma ekipleri de gelerek patlatma öncesi aileyi evinden uzaklaştırmışlardı.

MADENCİ ŞİRKET BİR HAFTA ÖNCE ‘BURAYI TERKEDECEĞİZ’ DEMİŞ

Evine 65 metre uzaklıkta Çine’de faaliyet gösteren Eysim adlı şirket tarafından işletilen kuvars madeni nedeniyle ne can, ne mal güvenliklerinin olmadığını söyleyen Ali Coşkun, “maden kabusu üzerimizden bir türlü gitmiyor. Oysa daha geçtiğimiz hafta madenden bir yetkili gelerek buradaki ocağı kapatacaklarını, alanı rehabilite edip gideceklerini söylemişlerdi. Biz tam bu habere sevinirken birde baktık ki maden ocağında harıl harıl patlatma yapmak için delikler deliyorlar.  Günde yüz delik deldiler aşağı yukarı bir haftadan beri. Çok büyük bir patlatma yapacaklarını düşünüyorum” dedi.

CAN PAZARI YAŞIYORUZ

Madenin yarattığı sorunlarla ilgili jandarma, kaymakamlık ve valilikle görüşmek istediğini aktaran Coşkun, “Vali beyle görüşemiyorum. Üçüncü kez aradım bir sonuç alamadım” diye konuştu. Kendi durumu gibi meskun mahalde yakın yerlerde bu tür patlatmalar yapılamayacağını öğrendiğini, ayrıca patlatmalardan 15 gün önce halka bilgi verilmesi gerektiğini dile getiren Coşkun, “bize ne haber veriyorlar, ne bir şey soruyorlar. Patlatma yapıldığında evimizde tam bir can pazarı yaşanıyor. Toz, toprak, gürültü patırtı… Hayvanlarımız korkudan yavru atıyor, evimizin çatısına taşlar düşüyor. Eşim panik atak geçirdi kaç kez” dedi.

“DEVLETİN TÜM KURUMLARI BİLİYOR BU YAPILANIN YASADIŞI OLDUĞUNU AMA…”

Madencilerin verdikleri hiçbir sözü tutmadığını ifade eden Coşkun, “Gideceğiz dediler bir hafta önce, şimdi patlatma yapacağız evinizden çıkın diyorlar. Bunlar özellikle hafta sonunu seçiyorlar ki resmi kurumlar., kaymakamlık, valilikten bir tepki gelmesin diye. Bu nasıl iş anlayamıyorum ben. Burada patlatma yapılamayacağını valilik de kaymakamlık da jandarma da biliyor ama görmezden geliyorlar. Biz vatandaş olarak kime gidelim derdimizi anlatalım? Kime başvuralım? Maden şirketi olunca herkes kör sağır oluyor? Güçleri bize yetiyor. Kendi koyduğu kanunlara uymayan devlet olur mu?” dedi.

CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Telefonla görüştüğümüz Ali Coşkun eşi ile birlikte can güvenlikleri için evlerinden ayrıldıklarını ancak evlerinde hayvanlarının bulunduğunu ve geçim kapıları olan çok sayıda fıstık çamlarının patlatmalardan olumsuz etkilendiğini söyledi. 

https://www.evrensel.net/haber/445301/cinedeki-madenci-sirket-bir-kez-daha-coskun-ailesini-evlerinden-cikmaya-zorladi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...