5 Ekim 2021 Salı

Kızılırmak kıyılarına da çökmek istiyorlar!

  05 Ekim 2021 00:31

Nevşehir’e bağlı Avanos ilçesinden geçen Kızılırmak Nehri kıyısındaki işletmeler belediyenin tasarrufundan alınarak yıllardır tesislerin işletmeciliğini yapan özel şirkete yeniden verilmek isteniyor.

Fotoğraf: Avanos Belediyesi Basın Danışmanlığı

Özer AKDEMİR

Nevşehir’in Avanos ilçesinden geçen Kızılırmak Nehri kıyısındaki işletmeler belediyenin tasarrufundan alınarak yıllardır tesislerin işletmeciliğini yapan özel şirkete yeniden verilmek isteniyor. İl Genel Meclisi tarafından son dakikada eklenen bir gündem maddesi ile İl Özel İdaresine devredilmek istenen tesislerin işletme hakkı ile ilgili bu gelişmeler ise “AKP’li şirketler deniz kıyılarının ardından ırmak kıyılarına da çökmek istiyor” şeklinde yorumlanıyor

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI NEHİR KIYISINI KENDİ KARDEŞİNE İHALE ETMİŞ

Avanos’un tam ortasından geçen Kızılırmak Nehri çevresinde kıyılar yasa gereği DSİ’nin tasarrufuna ait. DSİ’nin bu tasarrufu ise Valilik adına ilçe kaymakamlığı tarafından kullanılıyor. 2007 yılında nehir kıyılarında sosyal tesisler yapmak, yürüyüş ve spor alanları, halkın dinlenmesi için çay bahçeleri gibi kamu yararına donatı alanları gerçekleştirmek için kıyılar bir protokolle 10 yıllığına o zamanki Avanos Belediyesine tahsis ediliyor. İddialara göre o zamanki Avanos Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Körükçü yasalara aykırı bir şekilde bu tesislerin işletmesi ve kıyılarda yeni tesisler açılması ile ilgili işleri ihaleyle kardeşi Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Serdar Körükçü’ye veriyor. Oysa 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 11’inci maddesine göre, ihaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanların “ikinci dereceye kadar” yakın akrabaların ihaleye katılamayacakları şeklinde düzenlenmiş.

Bu açık yasal hükme rağmen gerçekleştirilen ihale süreci o dönem Avanos çevresinde hem peri bacalarının hem de Kızılırmak kıyılarının korunmasına dönük duyarlı-demokrat kişilerce oluşturulan bir grup çerçevesinde çalışmalar yapan Zafer İnce adlı işçi emeklisi bir yurttaş tarafından dava ediliyor. Yıllarca süren davalar sonucu Danıştay İnce’nin davasını haklı bularak bu konuya dair dava açılmasına hükmetse de yerel mahkeme soruşturmaya gerek yok kararı veriyor.

YAP-İŞLET-DEVRETME!

Bu geçen süreç içerisinde nehir kıyılarına Dorak Holding tarafından Mado Cafe, Sur Balık Restaurant , Kıyı Cafe, Irmak Cafe, Jet Bot Gondol işletmeleri adı altında 5 yeni tesis yapılırken, bu yapıların Kıyı Kanunu’na aykırılığı da o dönemden günümüze hâlâ tartışma konusu. Belediye ile işletmeler arasında imzalanan protokol gereği işletmelerin sözleşme süresi 1 Mart 2017’de dolmasına rağmen, yap-işlet-devret modeliyle işletilen bu işletmeler belediyeye devredilmez. Bu beş işletmenin tahliye edilmesi ile ilgili Avanos Belediyesi ve Avanos Kaymakamlığı arasında yazışmaların başlamasından bir süre sonra işletmeler Avanos Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak tahliyelerin tedbiren durdurulması kararını alıyor. Belediyenin itirazı üzerine ise Ankara 15. Hukuk Dairesi 29 Nisan 2021 tarihinde Avanos Belediyesi lehine kesin hüküm vererek tahliyelerin devam etmesi kararını veriyor. Bu kararın ardından Avanos Belediyesi tarafından bu tahliyelerin gerçekleştirilmesi için 7 Haziran 2021 tarihinde gönderilen yazıya Avanos Kaymakamlığı 1 ay cevap vermiyor, Belediye 8 Temmuz 2021 tarihinde tahliyeler hakkında ikinci defa Avanos Kaymakamlığına yazı yazıyor.

Reklam

27 Temmuz 2021 tarihinde ise Avanos Kaymakamlığı, Bakanlık yazısı ve Nevşehir Valiliği değerlendirmesi ile, Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmelik’in 89. maddesi gereğince 31 Aralık 2021 tarihine kadar 5 işyerinin tahliyesinin ertelendiğini Avanos Belediyesine bildiriyor. Belediye ise bu işletmelere ek süre tanınmasının yasal bir dayanağı olmadığını belirterek bu karara itiraz ediyor.

ALİ CENGİZ OYUNU!

Öte yandan bu tesislerin işletme hakkının belediyeye geçmemesi için İl Genel Meclisi eliyle yeni bir “Ali Cengiz oyunu” oynanıyor. Tesislerin Nevşehir İl Özel İdaresine verilmesine dair İl Genel Meclisinden karar çıkarılıyor. İl Genel Meclisinin oturumu öncesi gündemde olmayan, son dakikada getirilen bu karara Mecliste bulunan 4 CHP’li üye de “olur” veriyor ve karar oy birliği ile alınıyor.

‘CHP’Lİ BELEDİYEDEN MAL KAÇIRMA GİRİŞİMİ’

Konuya dair görüşlerini aldığımız Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş İl Genel Meclisinde son dakikada getirilen ve kabul edilen bu önergenin bir anlamda mal kaçırma girişimi olduğunu dile getirdi. Bu işlemin Nevşehir Valisinin eliyle yapıldığını belirten İbaş, “Şu anda yetki bizde. CHP’li belediyeler kazanmasın, buradan bir gelir elde etmesin diye uğraşıyorlar. Ancak bu yapılan işlem tamamen hukuksuz. Son tasarruf genelgesine göre de böyle bir kiralama yapamazlar” dedi.

‘BELEDİYE BÜTÇESİNİN YARISI KADAR GELİR KAYBIMIZ VAR’

Nehir kıyısındaki işletmelerin hülle yoluyla belediyenin elinden alınarak özel şirkete devredilmek istendiğini belirten İbaş, “2017 yılından bu yana belediye için önemli bir gelir kaynağı bu işletmeler. 10-15 milyon gibi bir gelir kaybımız var ki bu da belediye bütçemizin yarısı kadar. Burasını biz işletsek, sosyal tesis yapsak (Ki şu an ikincisini yapıyoruz) çok çok daha fazla bir para kazandırabiliriz belediyeye” diye konuştu. Ortada henüz tesis edilmiş bir işlem olmadığını aktaran İbaş, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden görüş alınmadı, biliyoruz. Milli Emlaktaki bürokratlara da baskı yapıyorlar. Ancak bürokratlar da bu hukuksuz duruma onay vermenin suç olduğunu biliyorlar. Herhangi bir idari işlem yapılırsa tabii bizler de hakkımızı arayacağız, itiraz edeceğiz” dedi. İl Genel Meclisindeki üç CHP’li üyenin bu kararda imzalarının olmasını da eleştiren İbaş, “Arkadaşlar bilmiyorduk diyorlar ama bilmemek siyasette bir bahane olamaz” dedi

İL GENEL MECLİSİ ÜYESİ ŞİRKETİN DE MÜDÜRÜ!

Nehir kıyısındaki işletmelerin 2007 yılında belediyeye kiralanmasına itiraz eden Zeki İnce, süreç içerisinde yaşanan hukuki gelişmelerin kendilerini doğruladığını belirterek, “O zamanlar Orman ve Su İşleri Bakanı Avanos’a geldiğinde kıyıların kiralanmasına karşı pankart açmıştım. İl Genel Meclisinin AKP’li Üyesi Serkan Naci Feralan AKP’nin Avanos eski ilçe başkanı ve bu tesislerin verilmek istendiği Dorak Holdinge bağlı Kapadokya balon şirketi müdürü aynı zamanda. Yani bu işletmeler İl Özel İdaresi eliyle yine Dorak Holdinge verilmeye çalışılıyor” diye konuştu.


https://www.evrensel.net/haber/444268/kizilirmak-kiyilarina-da-cokmek-istiyorlar?utm_source=twitter&utm_medium=twitter_ap&utm_content=2958&utm_campaign=05-10-20219:11

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...