15 Şubat 2022 Salı

Bilirkişi raporu: Cengiz'in Halilağa altın madenine verilen ÇED raporu hukuksuz

 

 15 Şubat 2022 12:12





Kaz Dağı'nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı açılan davada bilirkişi raporu belli oldu. Bilirkişiler, "ÇED olumlu" kararının hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

 Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Özer AKDEMİR

Ülkemizdeki gen koruma alanlarından ve dünya üzerinde oksijeni en bol yerlerden birisi olan Kaz Dağı'nda Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı açılan davada bilirkişi raporu belli oldu. Bilirkişiler mahkemeye oybirliği ile "ÇED olumlu" kararının hukuka aykırı olduğu görüşünü ilettiler.

"ÇED OLUMLU" KARARINA KARŞI DAVA AÇILMIŞTI

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Halilağa köyünün ormanlarla kaplı alanında Cengiz Holding’e ait bakır-altın madenciliği için Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş.’ye "ÇED olumlu" kararı verilmişti.

Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için 26 Temmuz 2021 tarihinde verilen "ÇED olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Kazdağları Ekoloji Platformu (KEP) bileşenleri ve yöre halkı tarafından dava açılmıştı.

6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı tarafından açılan dava sürecinde mahkeme tarafından yapılması istenen bilirkişi keşfi 21 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilmişti.

Geçtiğimiz günlerde dosyaya ulaştırılan bilirkişi raporunda, "ÇED olumlu" kararının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

"HUKUKUN DA BİLİMİN YANINDA YER ALACAĞINA İNANIYORUZ"

Bilirkişi raporunun beli olmasının ardından Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından yapılan açıklamada şu  görüşlere yer verildi:

"Bilim, bu kez de bizden, doğadan, haklıdan yana safını belirledi. 'Ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, arkeolojik alanlarımızın altın-bakır madeni için yok edilemez' dedi. Hukukun da bilimin yanında yer alarak, acilen 'yürütmeyi durdurma' ve arkasından da 'ÇED olumlu kararının uygun olmadığı' konusunda karar vereceğine inanıyoruz."

https://www.evrensel.net/haber/455119/bilirkisi-raporu-cengizin-halilaga-altin-madenine-verilen-ced-raporu-hukuksuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...