18 Şubat 2022 Cuma

Çeşme'de hukuk tarihine geçen bilirkişi keşfi bugün yapıldı

 

18 Şubat 2022 08:45


Güral Porselen RES'ine karşı açılan iptal davasında 526 gün sonra bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif sırasında yöre halkı RES'leri protesto etti.



Fotoğraf: Çeşme Çevre Platformu


Özer AKDEMİR
İzmir

Güral Porselen firmasının İzmir Çeşme Germiyan'da hukuk hilesi ile gerçekleştirdiği rüzgâr enerji santraline (RES) karşı açılan iptal davası bilirkişi keşfi yapıldı.

Mahkemenin keşifi kararından 526 gün sonra yapılan bilirkişi keşfine katılan yörede yaşayan yurttaşlardan 96 yaşındaki Sevim Efeler RES'leri protesto etti.

 


Fotoğraf: Çeşme Çevre Platformu

ROMA KÖYÜNÜN ÜZERİNE RES DİREKLERİ YAPILDI!

Güral Porselen şirketi 2011 yılında Çeşme Germiyan'da hazine arazisi 57 dönüm bir alanın üzerine on megavatlık bir rüzgâr enerji tesisi (RES) kurmak istedi. Bu projeye karşı yaşam savunucularının açtığı dava sonrası "ÇED gereklidir" kararı çıkınca, şirket bu tesisi kurmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Öte yandan şirket ÇED izni olmadan, birinci derece tarihi SİT alanı olan ve eski antik çağdan kalma kalıntıların bulunduğu, eski bir Roma köyünün yerleşkesinin olduğu bölgeye izinsiz olarak iki adet rüzgâr enerjisi türbini kurdu. Buna karşı da yöre halkı tarafından dava daha açıldı ve proje kültür ve tabiat koruma kurullarına şikayet edildi.

MAHKEME KARARINDAN 526 GÜN SONRA BİLİRKİŞİ KEŞFİ!

Açılan bu davada mahkemenin aldığı bilirkişi keşfi kararı tam 526 gün sonra yapılabildi. Çeşme Çevre Platformu keşifle ilgili yaptığı açıklamada tarihi eserleri korumakla yükümlü olan Kültür Bakanlığının bu proje ile ilgili hiçbir şey yapmadığını ve RES'lerin arkeologlar tarafından tespit edilmiş Roma devrinden kalma harabelerin üzerine kurulduğunu ileri sürdü.

Çok sayıda yurttaşın katıldığı bilirkişi incelemesine onlarca jandarmanın getirilmesi ve yurttaşların bölgenin dışında tutulması tepki çekti. Bilirkişi incelemesine Çeşme'de yaşayan 96 yaşındaki Sevim Efeler de gelerek RES'lere tepki gösterdi. Keşif sırasında bölgede bulunan keçi sürüleri de bölgenin hayvancılık için önemini ortaya koydu.

 

Fotoğraf:


Çeşme Çevre Platformu

BÖLGENİN EN GÜZEL MANZARALI YERİ

Çeşme Çevre Platformu 3 tane RES için bölgenin en güzel manzaralı, deniz gören 57 dönümlük alanındaki hazine arazisinin firmaya tahsis edildiği belirtilerek, "Halbuki bu üç türbin için 300 metre² alan yeterli. İnşaat esnasında doğa ve orman tahrip edildiği bir çok ağaç kesildi ormanın içinden geniş yollar yapıldı" denildi.

"HUKUK TARİHİNE GEÇTİ"

Çeşme Çevre Platformu sözcüsü Ahmet Güler de “mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, hukuksal olanaklarını ise bunların hepsini kullanacağız. Güral porselen gibi bir firmanın hukuk hilesi yaparak doğayı tarihi tahrip etmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Davanın avukatı Şehrazat Mercan ise sürecin hukuk tarihine geçtiğini belirterek; “Süreç usulsüzlüklere ve bölge tahribatıyla dolu. Açtığımız iptal davası sonucunda 526 gün sonra bilirkişi incelemesi olacak. Hukuk tarihine geçti. Biz bölge halkıyla beraber incelemeyi takip edeceğiz. Doğanın korunması için mücadelemiz sürecek.” dedi.

 https://www.evrensel.net/haber/455359/cesmede-hukuk-tarihine-gecen-bilirkisi-kesfi-bugun-yapildi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...