21 Şubat 2022 Pazartesi

Deprem bir kez daha ‘uyardı’

 

21 Şubat 2022 03:12

 Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2022 14:40



Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan: Uzun zamandır Kuzey Anadolu fay zonunun güney kolunda büyük bir deprem olmadı. Bu kol üzerinde önemli bir stres birikmiş durumda.

 GÜNCELLENDİ

 

Özer AKDEMİR
İzmir

Tekirdağ Şarköy, arkasından Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında dün akşam meydana gelen depremler korkuya neden oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 23.20’de Marmara Denizi’nde, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi açıklarında 4.1 büyüklüğünde Muğla’da ise 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

“KONUMU GEREĞİ UYARICI”

Depremlerin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Trakya’daki depremi “Konumu gereği uyarıcı” bir deprem olarak yorumladı. Görür depremin hemen ardından attığı paylaşımda şu görüşleri dile getirdi; “Biraz önce Tekirdağ-Güzelköy açıklarında 4.2’lik bir deprem meydana geldi. Deprem Marmara fay zonunda ve muhtemelen Tekirdağ kolu ile ilişkili. Bu kol üzerinde zaman zaman bu büyüklüğe varan depremlere gaz çıkışları da neden olabiliyor. Konumu gereği bu deprem uyarıcı”.


MARMARA FAYI TEDİRGİNLİĞİ

Görür, benzer bir uyarıyı 6 Şubat 2022 tarihinde Yalova’da meydana gelen deprem sonrasında da yapmıştı. AFAD tarafından depremin merkez üssü Armutlu olarak açıklanan 4.1 büyüklüğündeki deprem Yalova’nın yanı sıra İstanbul, Bursa ve diğer çevre illerden de hissedilmişti. Bu depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür “Bursa, Yalova, Gemlik Bandırma, Biga depreme hazırlanmalı. Deprem güneyde olmasa bile vereceği hasar kuzey blokundan fazla olabilir” ifadelerini kullanmıştı. Görür, bir televizyon programında “Marmara fayı kırıldı kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek” demişti.

ALAN: KUZEY ANADOLU FAYINDA STRES BİRİKTİ

Yalova depreminin arından Görür’ün öngörülerini sorduğumuz Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, Naci Görür’ün söylediklerini doğrulayarak, “Uzun zamandır Kuzey Anadolu fay zonunun güney kolunda büyük bir deprem olmadı. Bu kol üzerinde önemli bir stres birikmiş durumda. Gemlik Körfezi’nde meydana gelen deprem de güney kol üzerinde yer alan faylardan biri üzerinde gerçekleşti” dedi.

“HİÇBİR KENTİMİZ DEPREME HAZIR DEĞİL”

Güney kolu üzerindeki depremin Bursa’ya yakın bölgelerde meydana gelmesi durumunda Bursa’da ağır yıkım ve can kayıplarına neden olabileceğini belirten Alan, “Güney kolun Balıkesir’den geçen kollarında meydana gelmesi durumunda da Balıkesir ve ilçelerinde ağır hasarlar oluşur. Özellikle kıyı kesiminde yer alan yerleşim birimlerinde. Ki 1950’li yıllarda Yenice- Gönen depremi gibi ağır can kayıpları yaşanan depremler var” dedi.

İstanbul bir depreme ne kadar hazır sorumuza “Hazır olmadığını söyleyebiliriz diye yanıt veren Alan, “Sadece İstanbul da değil. Hiçbir kent hazır değil” diye ekledi.

 https://www.evrensel.net/haber/455519/deprem-bir-kez-daha-uyardi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...