15 Şubat 2022 Salı

Danıştay Eybek Dağında yapımı planlanan RES'lerin yolunu kapattı

 15 Şubat 2022 07:34



Balıkesir'de Eybek Dağı’na yapımı planlanan 40 RES türbine verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan davanın reddedilmesi kararı Danıştay'dan döndü.

Fotoğraf:

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Özer AKDEMİR
İzmir

Balıkesir Havran ilçesi Eybek Dağı’na yapımı planlanan 40 RES türbine verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan davanın reddedilmesi kararı Danıştay'dan döndü. Danıştay 6. Dairesi ÇED dosyasında RES'lere ulaşım için yapılması planlanan 25 km'lik yol güzergahının net olarak belirtilmediği ve yol yapım-genişletme çalışmalarının flora-faunaya etkilerini kapsamlı biçimde değerlendirilmediğine vurgu yaparak İdare mahkemesinin kararını bozdu.

YEREL MAHKEME ÇED RAPORUNU YETERLİ BULMUŞTU

Polat Enerji Şirketi tarafından yapılmak istenen RES'lere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşı Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinin yanı sıra bireysel olarak bazı yurttaşlar tarafından dava açılmıştı. Davaya bakan Balıkesir 1. İdare Mahkemesi, ÇED raporu kapsamında yapılan çalışmaların yeterli düzeyde olduğunu belirterek ÇED olumlu kararının iptali istemini reddetmişti.

YEREL MAHKEME KARARI DANIŞTAY'DA TEMYİZ EDİLDİ

Yerel Mahkemenin kararını Danıştay'a taşıyan davacılar ise proje alanının kuş göç yolları üzerinde bulunduğu, bilirkişi heyetinde ornitoloji uzmanı biyologun bulunmadığı, ayrıca meteoroloji uzmanının da bilirkişi heyetinde olması gerektiği, ÇED raporunun yeterli olmadığı, kümülatif etki değerlendirmesinin yapılmadığı gibi gerekçelerle kararın bozulmasını istediler.

TETKİK HAKİMİ: DAVANIN KONUSU KALMAMIŞTIR

Danıştay Tetkik Hakimi RES projesi için EPDK tarafından verilen ön lisansın süresinin dolduğunu belirterek davanın konusuz kaldığı için karar vermeye yer olmadığı görüşünü ileri sürdü. Dosyayı incelenen Danıştay 6. Dairesi İdare Mahkemesinin kararına yapılan itiraz gerekçelerini değil ama projenin başka bir yönüne dikkat çekerek yerel mahkemenin kararını bozdu.


YENİ YAPILACAK 25 KM'LİK YOLUN GÜZERGAHI BELLİ DEĞİL!

Danıştay 6 Dairesi proje için "yeni yapılması planlanan 25 km'lik yol güzergahının net olarak belirtilmediği ve yapılması planlanan 25 km'lik yol ve mevcut 11 km'lik kadastro yolunun 2-3 m genişletilmesine ilişkin çalışmanın, flora ve faunaya etkilerinin kapsamlı bir biçimde değerlendirilmediği" sonucuna vardı. Mahkeme üçe karşı iki oy çokluğu ile verdiği kararında; "ÇED raporunda, proje kapsamında yapılması planlanan 40 adet tribün ve şalt merkezine ulaşım kapsamında toplam 36 km'lik ulaşım yolunun flora ve faunaya etkilerinin detaylı olarak incelenmediği görüldüğünden, belirtilen yönlerden eksik bulunan nihai ÇED raporu esas alınarak tesis edilen ÇED olumlu kararında hukuka uyarlılık" bulunmamaktadır diyerek İdare Mahkemesinin kararını bozdu.

KARAR 3'E KARŞI 2 OYLA ALINDI

Karara karşı oy kullanan hakimler ise RES projesinin ön lisansının şirketin talebi üzerine EPDK tarafından sona erdirildiği için davanın konusuz kaldığını ileri sürdüler. Karşı oy kullanan iki hakim konunun açıklığa kavuşması için EPDK'den bilgi-belge istenmesi ve kararın bu belgelerden sonra verilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Kaz Dağı'nın bir parçası olan Eybek Dağı’nda kurulmak istenen Duygu Rüzgar Enerji Santrali Projesi için 40 RES türbininin yapımı planlanıyordu. Yöre halkının projeye karşı çıktığı bilgisi ÇED dosyasında bile yer verilirken, 40 tribünden 7 tanesi tarım alanında, 33 tanesi ise ormanlık alanda yapılacaktı.

 https://www.evrensel.net/haber/455079/danistay-eybek-daginda-yapimi-planlanan-reslerin-yolunu-kapatti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...