22 Şubat 2022 Salı

Kozak Yaylası'nda taş ocağı işletilmesine mahkeme "Dur" dedi

 

22 Şubat 2022 09:55



Kozak Yaylası'ndaki granit ocağı işletmesi ve kırma eleme tesisine Çevre ve Orman Bakanlığının verdiği ÇED olumlu kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.


Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

PAYLAŞ

Özer AKDEMİR

Bilim insanlarının "Ekolojik hassas bölge" olarak değerlendirdiği Bergama Kozak Yaylası'ndaki granit ocağı işletmesi ve kırma eleme tesisine Çevre ve Orman Bakanlığının verdiği çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı, mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, bölgenin "benzersiz nitelikte bir jeopark" olduğu yönündeki bilirkişi raporunu kararına dayanak yaptı.

"FISTIK ÇAMLARI VE SU HAVZASI ZARAR GÖRECEK"

Balıkesir'in Burhaniye ilçesi Hacıbozlar Mahallesi ve Ayvalık ilçesi Bağyüzü Mahallesi ile İzmir'in Bergama ilçesi Aşağıcuma ve Hacıhamzalar Mahalleleri mevkiinde İdeal Stone Maden. Ltd. Şti. tarafından işletilmek istenen taş ocağına karşı Ayvalık Belediye Başkanlığı ve Ayvalık Tabiat Derneği dava açtı.

Dava dilekçesinde taş ocağı işletilmek istenen bölgede orman alanları, çayır ve meraların olduğu, faaliyet sırasında çıkacak tozların köylerde ve yöredeki başta fıstık çamları olmak üzere bitki dokusuna zarar vereceği, ÇED raporunda birçok eksiklik ve yanlış bilginin bulunduğu; proje sahasının, Madra Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı içerisinde yer aldığı, buna karşın faaliyetin baraja etkisiyle ilgili ÇED raporunda DSİ’den ve BASKİ’den görüş alınmadığı gibi birçok gerekçe sıralandı.

BİLİRKİŞİ: BÖLGEDE ZENGİN BİR BİYOÇEŞİTLİLİK VAR

Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfi raporunda da bu iddiaları haklı kılan sonuçlara ulaşıldı.

Bilirkişi raporunda ÇED sürecinin mevzuata uygun işletilmediği, faaliyetin tarım alanlarına, su kaynaklarına ve duyarlı yörelere olumsuz etkilerinin olacağı dile getirildi.

Nihai ÇED raporunun yetersizliğine dikkat çekilen bilirkişi raporunda taş ocağı işletilmek istenen alanın biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir bölge olduğu, alanda nesli tehlike altında türler bulunduğu ve bunların korunmasına dair ÇED raporunda bir çalışmanın olmadığı gibi konulara da dikkat çekildi.

 https://www.evrensel.net/haber/455672/kozak-yaylasinda-tas-ocagi-isletilmesine-mahkeme-dur-dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...