15 Ocak 2016 Cuma

Gözün Aydın sevin gayri!..


Toprağı kirlettiler, nehirleri lağıma çevirdiler , dağları yok edip havayı zehirlediler.
Aydın'ı adım adım karanlığa sürüklüyorlar!..

Özer AKDEMİR
9 Ocak günü Aydın Şükran Güngör Sahnesinde gerçekleştirilen Aydın Çevre Kurultayındaki en dikkat çekici konuşmalardan birisi Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın'ınki idi. Uzun zamandır Aydındaki sağlık sorunları, çevre kirliliği ve özellikle kanserlerdeki artış konusunda uyarılarda bulunan Dr. Aydın, sunumunda bu açıklamalarının dayanağı olan verileri paylaştı. Dr. Metin Aydın'ın sunumu, Aydın kentinin adım adım nasıl felakete sürüklendiğini de çarpıcı biçimde gözler önüne serdi.
DÜNYA ORTALAMASINDAN 700 KAT FAZLA!
Dr. Aydın sunumuna tüm dünyadaki felaketi özetleyen bir veri ile başladı; İklim değişikliği veya çevre kirliliğine bağlı gelecek 35 yıl  içinde dünyadaki tüm canlı türlerinin 1/4'nin soyu tükenecek! DSÖ verilerine göre çevresel faktörler tüm hastalıkların %80'i ve dünyadaki tüm ölümlerin de %25'inden sorumlu. DSÖ 2015 yılında ölümlerin birinci nedeninin kanserden olacağını belirtiyor. Kanser oluşumunda çevresel faktörlerin etkisi %85-90 gibi çok büyük bir oranken, Türkiye'de bu oran dünya ortalamasından 700 kat fazla! Şu an her yıl 175 bin olarak belirlenen yeni kanser vakasının 2023 yılında 300 bin olacağı öngörülüyor.
KUTU: 2010-2013 yılları Türkiye'de hastalıklar ve ölümlerin artış oranları ve Aydın
                                                Türkiye      Aydın
         Dolaşım sistemi.            %21         %31

         Kanser.                          %18         %42

         Solunum sistemi.           %46         %57

         Endokrin-Beslenme            %5         %17  

         Ölümler.                         %21         %30

MENDERESE YAKIN OLAN ÖLÜYOR!
Dr. Aydın bu rakamlardan da görüleceği üzere Aydın ilindeki tüm hastalıklar ve ölüm oranlarının Türkiye oranlarının üzerinde olduğuna dikkat çekerken, bunun ilçeler bazındaki dağılımının bir başka gerçeği ortaya koyduğunu açıkladı; Menderes nehrine yakın yerleşim yerlerinde ölüm oranları daha fazla! Ölümler, yerleşim birimleri Menderes Nehrinden uzaklaştıkça düşmekteydi. Menderes nehrinde en şiddetli kirliliğin yaşandığı Yenipazar, Kuyucak, Bozdoğan ve Çine aynı zamanda en fazla ölümlerin yaşandığı ilçelerdi.

KUTU2: 2013 yılında Aydın'daki ölümlerin ilçe nüfus sayılarına göre dağılım oranları:
         Yenipazar      96.                                      Buharkent.    145
         Karpuzlu.       97.                                      Germencik    148
         Sultanhisar  102.                                     İncirliova.       150
         Koçarlı.        106.                                     Köşk.             153
         Kuyucak.     110.                                     Söke.              166
         Karacasu.    122.                                     Kuşadası.       193
         Bozdoğan.   131.                                     Efeler.             199
            Çine.            132.                                     Didim.             244  kişiden biri öldü

TÜRKİYENİN ÜÇÜNCÜ KİRLİ NEHRİ
Dr. Metin Aydın, Ergene ve Gediz'in ardından Türkiye'nin üçüncü kirli akarsuyu olan Menderes'i bu derece kirleten faktörleri sayarken sanayi, jeotermal atıklar, plansız kentleşmeye dayalı belediye atıklarını en başlarda saydı. Menderes'in içinden geçtiği dört ildeki belediyelerin %88'inde ve Aydındaki Belediyelerin %70'inde arıtma tesisi yoktu. Kent, evin içinde su, tuvalet, banyo olma oranında Türkiye ortalamasından kötü iken ülkede tüketilen ziraai ilaçların da 2/3'ü Batı Anadolu'da tüketiliyordu. Öte yandan, Aydın'ın içme ve kullanma sularının %80 den fazlasının yeraltı sularından karşılandığı koşullarda, yeraltı suları da çeşitli nedenlerle kirlenmekteydi.

DSİ'nin 2010 verilerine göre Aydın genelinde açılan çoğunluğu sulama amaçlı 15 bin kuyu var. Bu kuyulardan bazılarında yüksek miktarda bor, nitrit, nitrat ve amonyak  saptamış.  Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri tarafından yapılan bilimsel çalışmalarda jeotermal sularının yeraltı ve yer üstü sularını kirlettiği ortaya konmuş.
Dr. Metin Aydın hava kirliliğinin Aydın'da ikinci sıradaki çevre sorunu olduğunu belirtirken, kirliliğin DSÖ'nün belirlediği sınır değerlerin 5 kat fazla olduğunu dile getiriyor. Kentin en önemli tarımsal ürünlerinden olan incir de jeotermal sularının tehdidi altında.


AYDIN'IN %80'İ JEOTERMAL SAHASI
Kuşkusuz kentin en önemli sorunlarının başında son dönemlerde gittikçe gündeme oturan jeotermal enerji sahalarını saymak gerekiyor. Dr. Aydın'ın açıkladığı verilere göre Aydın topraklarının %80'i jeotermal santrallerin (JES) kullanımına açılmış. Yine Türkiye'de yapılacak JES'lerin %80'i de Aydında bulunmakta. Bu santrallerin %70'i Germencik İlçesinde. Aydın'daki JES'lerin emisyonları ile kömür santrallerinin kıyaslanmasında da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor; Aydın'da şu an faaliyette bulunan JES'ler; 1 kömür santrali kadar CO2 emisyonu, 3 kömür santrali kadar SO2 emisyonu ve 1 kömür santrali kadar NO2 emisyonu  salgılamakta. Jeotermal kapasitesinin tümü kullanılır hale geçince, tüm bu emisyonlar  da 25 kat artacak!
JEOTERMAL İNCİRİN DE DÜŞMANI
Yapılan bir bilimsel araştırmada Alangüllü bölgesinde incir ağaçları ve meyvelerin JES'lerden salınan bor'a maruz kaldığı, jeotermale yakın kuru incir ürünlerinde ağır metal oranları fazlalaştığı, uzaklaştıkça azaldığı tespit edilmiş.
Bu çevre sorunlarından sonraki Dr. Aydın'ın açıkladığı sağlık verileri bedelin ne derece yüksek olduğunu da ortaya koyuyor;
İKİ YILDA KANSER %40 ARTMIŞ!
2010-2013 döneminde Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları %46 iken Aydın'da %57'i artmıştır. Aydın ili intihar oranları bakımından Türkiye'de 2007'de 14.cü iken 2015'de 3.cü sıraya  yükselmiş. İntihar edenler arasında tarımla uğraşanlar ilk sırayı almakta! 2014 yılında ülke genelinde 747 kişi kamu hastanelerine kanser tanısı ile yatarken bu oran Aydın ilinde %34 daha fazla bir oranla 556 kişiye ulaşıyor. Yine Aydın devlet hastanesine başvuran kanser hastası sayısı da 2013 ile 2015 arasında %40'lık bir artış göstermiş.
KAZANAN KAYBEDEN...
Dr. Metin Aydın bu çarpıcı verilerden sonra kaybedeni ve kazananı da açıklayarak sunumunu bitirdi. "Kazanan TOBB'un En hızlı büyüyen şirketler yarışması “Türkiye 100” de 2011 - 2013 döneminde satış gelirlerini %8 bin 754 oranında arttıran MAREN Maraş Elektrik A.Ş. Kaybeden doğa ve Aydın halkı". (İzmir/EVRENSEL)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...