22 Ocak 2016 Cuma

Sınırın sıfır noktasına RES yapılacak!: Otur, sıfır!..



Özer AKDEMİR
İzmir
Bulgaristan sınırının sıfır noktasında Istrancalar da yapılmak istenen RES'lerle ilgili keşifte aynı dağı paylaşan iki ülkenin çevresel konulardaki anlayış farkı bir kez daha gözler önüne serildi. Istrancalar sınırın Bulgaristan tarafında doğal park olarak korunup, çadır kurmak, kelebek tutmak dahi yasakken, Türkiye tarafından ise talan ve yıkım politikaları uygulanmak isteniyor.

MUTFAĞA TUVALET YAPMAK GİBİ!
Kırlareli Mahyadağında, Dereköy Hudut bölgesinde tamamı ormanlık alana kurulmak istenen 15 adet RES'le ilgili açılan davanın bilirkişi keşfinde RES'lerin yeri tartışması öne çıktı. Avrupa'nın en önemli 5 Doğa alanından biri ve ana kuş göç yolu üzerinde bulunan Istranca Dağlarında yapılmak istenen RES'lerin bilirkişi keşfinde konuşan Kırlareli Dayko Vakfı Başkanı Göksal Çidam, "Tuvaleti salonu ya da mutfağın ortasına yapıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. 

YERELİ GÖZETEN YOK
RES'lerle ilgili Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün verdiği “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının iptali için açılan davaya Muhtarlar, Kent Konseyi, Dernekler, Vakıflar, İl Genel Meclis Üyesi, Avcılık ve Atıcılık Kulüplerinin yanı sıra bireysel olarak katılımlar oldu. 
Bilirkişi keşfinde konuşan davacılar RES'lere değil yapıldığı yere karşı olduklarını belirterek, bölgede yapılmak istenen RES’lerin yerelin ekonomik ihtiyaçları,  yaşamsal gereksinimleri, doğa,  bitki ve hayvan toplulukları  göz ardı edilerek  kurulmaya çalışıldığını söylediler. 

ANLAYIŞ SINIRI 
Keşifte tuvalet örneğini veren Çidam, "RES ler de doğru yere yapılmalı.  Dava açma nedenimiz de doğru yer seçimi yapılmadığındadır" dedi. RES'lerin yaratacağı çevre tahribatı ve gürültü-toz kirliliği Istrancalarda ki doğal  ve yaşamın hızla  yok olacağını dile getiren Çidam,  "Proje alanının tamamı ormanlık alandır. Bulgaristan sınırımız da kurulmak istenmektedir. Sınırın diğer tarafı, Avrupa içinde tehlikede bulunan doğal yaşam alanlarının ve canlı türlerinin koruma altına alınması amacıyla hazırlanmış bir çevre koruma ağıdı olan Natura 2000 kapsamındadır. Sınırın diğer tarafı Bulgaristan’da Istranca Doğal Parkta, Çadır kurmak, kelebek yakalamak  hatta çiçek koparmak bile yasaklanmışken, bizde binlerce dekar alanda  ormanlar yok edilerek  RES kurulmak  istenmesi bilimsel raporlara aykırılık teşkil etmektedir" dedi. 

 Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...