19 Ocak 2016 Salı

Urla Ovacık Köyünde ikinci Yırca yaşanıyor

Özer AKDEMİR
İzmir
Urla'da RES için ağaç katliamı yapılıyor. 'Temiz enerji' diye sundukları RES'ler için binlerce ağacın 'temizliği'ne başlandı! Köy muhtarı, "Yargı süreci devam ederken tıpkı Soma Yırca'da olduğu gibi ağaçları katledip kaçacaklar" dedi.
Urla Ovacık Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda RES direklerinin dikilmesi için orman katlediliyor. Onlarca orman işçisi, ellerinde elektrikli testerelerle katliama başladı. Köylülerin alana girmesini önlemek için bölge adeta ablukaya alınmış durumda.
  
KÖYLÜLERİ ORMANA SOKMUYORLAR
Köy muhtarı Veysel Erköse, Orman Bölge Müdürlüğü görevlilerinin sabah saatlerinden itibaren 4 traktör, iki kamyon ve onlarca işçiyle bölgeye geldiğini belirterek, "Şu anda elektrikli testere ile katlediyorlar ağaçları. Bizim her zaman kullandığımız yolu kesmişler, jandarma da var. Köylülerin ormana girişine izin verilmiyor. Bizler de zeytinliklerimizin içinden ormana girmeye çalışıyoruz. Köylüler şu anda toplandı geliyor" dedi.
YIRCA GİBİ KESİP KAÇACAKLAR!
RES'lere karşı açtıkları davada bilirkişinin bölgede bu direklerin yapılamayacağına dair rapor sunduğunu ve mahkemenin yürütmeyi durdurduğunu belirten Erköse, "Dava devam ediyor. Geçtiğimiz salı günü Orman Bölge Müdürlüğü'ne karşı açtığımız davanın duruşması vardı. Karar çıkmadı ama daha önce yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını gerekçe göstererek orman kesimine başladılar. Oysa belki de mahkemeden tekrar ağaç kesimini iptal eden bir karar çıkacaklar. Sanki bu karar çıkmadan, ağaçları kesip kaçmak gibi bir niyetleri var. Tıpkı Soma Yırca'ya benzetecekler burasını da" diye konuştu.
BİLİRKİŞİ 'RES OLMAZ' DEDİ AMA...
Ovacık köylülerinin avukatı EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Hande Atay, mahkemenin atadığı bilirkişinin çok güzel bir rapor hazırladığını ve raporda bölgenin 1. Derece Doğal SİT olduğu ve çok sık ağaç dokusunun bulunduğunun altını çizdiğini belirtti. Bilirkişinin "burada yapılacak bir proje alanın doğal bütünlüğünü ve SİT özelliğini bozacaktır" dediğini kaydeden Atay, "Bu rapor doğrultusunda Temmuz ayında esastan yürütmeyi durdurma kararı verdi mahkeme. Sonra aynı mahkeme ilerleyen zamanlarda biz iptal edilecek diye beklerken aynı mahkeme davayı reddetti. Heyetin hepsi değişti o arada, değişen şey o. Son kararnamelerle birlikte 2. İdare Mahkemesinin heyeti komple değişti. Olanda köylülere oldu. O iki ayda hukuken hiçbir şey değişmedi ama heyet değişti ve karar değişti".
İLK ETAPTA 1800 AĞAÇ KESECEKLER
Mahkemeye atanan yeni heyetin karar değişikliğine bilirkişi raporunda ki "RES'lerin üst ölçekli planlarla çelişmediği" cümlesini dayanak yaptığını kaydeden Atay, "ancak bilirkişi aynı cümlenin devamında her yerde de bu enerji tesislerinin yapılamayacağını belirtmişti. Oysa mahkeme üst ölçekli planlarla ilgili kısmı dayanak alıp davayı reddine karar verdi" dedi.
En son kendilerine verilen rakamlarla bölgede ilk etapta 1800 civarında ağacın kesilmesinin planlandığını aktaran Atay, "Gerek görülürse daha çok ağacın kesilebileceği belirtiliyor. Öyle anlaşılıyor ki bugün bu 1800 ağacı kesip gitmek istiyorlar" diye konuştu.
EKOLOJİK KIRIMI DURDURUN
Ağaç katliamına karşı bir açıklama yapan ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne katliamın durdurulması dilekçesi gönderen gönderilen EGEÇEP, yargı sürecinin devam ettiği ve ağaçların kesilmesinin telafisi imkansız zararlara yol açacağının altı çizildi. Dilekçede bu ekolojik kırımın önlenmesi için yargı süreci sonuçlanıncaya kadar kesimlerin derhal durdurulması istendi.
HAVUZCU SANCAK GRUBU
1. derece doğal SİT alanında ağaç katliamı yapan şirket hiç de yabancı değil! AKP'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen, Erdoğan'ı rüyalarında görecek kadar seven, 'havuz medyası' Akşam ve Star gazetelerinin sahiplerinden Ethem Sancak’ın kardeşi Haydar Sancak’ın Başkanı olduğu Hassas Teknik Elektirik. Bölgeyi 49 yıllığına EPDK'dan kiralayan şirket 12 RES direği kurmak istiyor.
Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...