14 Ocak 2016 Perşembe

Devlet direnen Artvinlilere kış sporu yaptırdı!


Özer AKDEMİR
Artvin Cerattepe'de altın madeni işletmek için her yolu deneyen hükümet ve şirket bir kez daha halka tosladı. Kış günü Artvinlilerin barikatına takılmamak için, çığ tehlikesinin olduğu bir yolda kilometrelerce yürüyerek yer teslimi yapmak isteyen Orman Bölge Müdürlüğü ve şirket yetkilileri yine Artvinlilerin direnişine takılarak dağdan elleri boş döndü.

DİRENİŞÇİLERE YAKALANMAMAK İÇİN
Dün Artvin ve Cerattepe'de yaşananlarla ilgili görüştüğümüz Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, gün boyu yaşadıklarını gülerek bir cümlede özetledi: “Devlet bize kış sporu yaptırdı.”
Cerattepe'ye çıkan birçok yerde nöbet noktaları olduğunu hatırlatan Karahan, “İçinde Orman Bölge Müdürünün de bulunduğu bir grubun kayak merkezine doğru gittiği duyumunu aldık. Hemen birkaç kişi Artvin’den yola çıktık. Dışarda kar var, heyelanlar oluyor” dedi. Cerattepe’ye döndüklerinde tali yolda 4 aracın beklediğini görünce durumu anladıklarını kaydeden Karahan, buradan maden alanına Orman Bölge Müdürlüğü, şirket yetkilileri ve komutanlarıyla birlikte birkaç jandarmanın yaya olarak ölçüm için maden alanına gittiklerini öğrendi. Kendilerinin bu durumu nöbet yerlerindekilere ve Artvin’e haber verip peşlerinden yaya olarak devam ettiklerini belirten Karahan şöyle devam etti: “Gittiğimiz yol 3-4 kilometrelik bir yol. Heyelanlar var bölgede. Nöbet beklediğimiz yerden değil görünmemek için Hatila vadisi tarafından kilometrelerce yolu bir gün önce açtırarak gelmişler. Köyde kimse de olmadığından haberimiz geç oldu. İkinci tünelin olduğu yerde karşılaştık. ‘Niye geldiniz bu kış kıyamette’ sorumuza Orman Bölge Müdürü ‘yer teslimi için’ yanıtını verdi. Biz de bunun yasal olmadığını, halen davaların sürdüğünü söyleyip, görevlendirme yazısını istedik. ‘Yazı Artvin’de’ diyerek geçiştirmek istediler.”

ORMAN MÜDÜRÜNÜN GÖREV AŞKI
Artvin Orman Bölge Müdürü'nün birkaç ay önce atandığını ve emekliliğinin de dolmak üzere olduğunu aktaran Karahan, müdürle aralarında geçen konuşmayı şöyle anlattı; "Kendisine Cerattepe’ye daha önce hiç çıkıp çıkmadığını sordum. ‘Hiç çıkmadım’ dedi. Bunun üzerine, '65 yaşında adamsınız. Emekliliğinize 1 ay kaldı. Görev aşkınıza hayran kaldım. Size ne vadettiler, kim talimat verdi de bu karda kışta o kadar yolu yürüyerek buraya geldiniz'
dedim. Bu tartışmalar olurken Artvin’den bu durumu duyup yola çıkanların da grubun yanına geldiğini ve vatandaşın tepkilerinin çoğaldığını kaydeden Karahan, “Kardan dolayı tespit yapılamayacağını belirtip, müdürün ve diğer yetkililerin yasal olmayan bir şekilde yaptıkları ölçümleri cihazlarından sildirdik” dedi.

‘VALİ BEYE NE DERİM?’
Orman Bölge Müdürünün orada valinin sözlü olarak talimat verdiğini itiraf ederek, 'ben vali beye ne derim' diye hayıflandığını belirten Karahan,  “Artvin halkı heyelanla karşı karşıya, siz neyle uğraşıyorsunuz. Orman Bölge Müdürlüğünün görevi ormanı korumak mı, yok edilmesinin önünü açmak mı diye sordum kendisine” dedi. Tutanağın ardından grupla birlikte yürüyerek Cerattepe’ye çıkan yolların birleşme noktasına geldiklerini ifade eden Karahan, vatandaşların orada müdüre tepki gösterdiğini anlattı.

YAŞAM NÖBETİNE DEVAM
Akşam vakti ıslanmış, üşümüş, yorgun bir halde Artvin kent merkezine inebildiklerini belirten Karahan, “Valiliğin önünde toplanan vatandaşlara emri valinin verdiğini söyledik. Vatandaşın tepkisi üzerine, biz dernekle sürekli görüşüyoruz diye açıklama yapmış. Böyle bir şey yok. 10 gündür Erzurum’dan özel birlik getirildi duyumunu konuşmak için kendisinden randevu alamıyoruz” dedi. 


Artvinlilerin yaşam alanlarına sahip çıkmaya son derece kararlı olduklarını yineleyen Karahan gülerek devletin kendilerine kış sporu yaptırdığını söyledi. Karahan, “Tüm Artvinlilere daha dikkatli ve uyanık olmalarını söyledik. Nöbetlerimiz çoğalacak. Telsiz sistemimizi de yenileyeceğiz” dedi.
Eklenme Tarihi: 14 Ocak 2016



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...