29 Ocak 2016 Cuma

Mahkeme Bakanlıktan savunma isterken RES şirketi araziye girdi!


Özer AKDEMİR
İzmir
Karaburun'da RES kabusu bitmek bilmiyor. Daha önce ÇED olumlu kararı iptal edilen Çalık Holding'in Sarpıncık RES Projesine Bakanlık ikinci kez ÇED olumlu belgesi verdi. Karaburunlular bu ÇED'e karşı tekrar dava açtı ama şirket mahkemenin 15 günlük savunma süresini dahi beklemeden araziye girerek çalışmalara başladı.

DAMAT'IN ESKİ ŞİRKETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı, AKP hükümetinin günümüzdeki Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın bir dönem CEO'luğunu yaptığı Çalık Holding'in projelerine yargı freni işlemiyor! Çalık Rüzgar Enerji Üretim A.Ş'nin Karaburun Sarpıncık köyü yakınlarında kurmak istediği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu belgesi verdiği RES projesi için şirket mahkeme kararı beklemeden inşaat faaliyetine yeniden başladı.

SIĞINACAK YER BIRAKMIYORLAR
Karaburun'da yaşayan 78 yurttaş adına bu RES Projesine karşı dava açan Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Cem Altıparmak, projenin ÇED olumlu belgesini daha önce iptal ettirdiklerini hatırlattı. İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin alandaki keşif sonrası bilirkişi raporunda yörede yapılacak RES inşaatlarının yaratacağı yıkımın açıkça ortaya konduğunu belirten Altıparmak, mahkemenin iptal kararının her şeyi özetlediğini dile getirdi: “Yarımadanın doğal yapısı, coğrafik konumu, projenin yer aldığı yarımadada bulunan mevcut rüzgar tribünlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında, yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin özgün bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacaktır.”

SAVUNMA YERİNE SALDIRIYA GEÇTİLER
Tartışmaya yer bırakmayacak derecede açık olan iptal gerekçesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2009/7 Genelgesine dayanılarak yeniden ÇED olumlu belgesi verilmesi üzerine tekrar dava açtıklarını anımsatan Altıparmak, "Bunun üzerine mahkeme bakanlığa savunma yapması için 15 günlük bir süre verdi. Ne var ki daha savunma süresi dolmadan, RES proje sahası içinde inşaat faaliyetleri başlamış durumda. Proje sahasında yollar açılmış, türbin temelleri kazılmaya başlanmış" dedi. Sahanın tamamının bölgede zaten kısıtlı olan mera ve tarım alanı olduğunu belirten Altıparmak, başlayan inşaat faaliyetlerinin vatandaşların zeytinliklerine de zarar verdiğini kaydetti.

TARTIŞACAK BİR ŞEY KALMAYACAK!
İnşaat faaliyetlerinin geri dönüşü olmayan zararlar vereceğinin altını çizerek İzmir 6. idare mahkemesine "Acil Yürütmeyi Durdurma" başvurusu yapan Altınparmak, başvurusuna yörede yapılan RES inşa çalışmaları ile ilgili fotoğrafları da ekledi. Mahkemeden telafisi mümkün olmayan zararlara yol açan bu duruma acil olarak müdahale etmesi talebinde bulunan Altıparmak, "en azından keşif ve bilirkişi raporu alınması sonrasında yeniden değerlendirilecek ana kadar geçerli olacak bir yürütmenin durdurulması kararı verilmediği takdirde; artık bu davada tartışabileceğimiz hiçbir şey kalmayacaktır. Böyle bir durumda ise,  dava sonucunda haklı çıksak dahi gerçekte, onarıcı adaletten ve hukuktan yana olan umutlarımızı bu dava özelinde sonsuza kadar kaybedeceğimiz anlamına gelecektir." dedi.

Öte yandan RES şirketinin faaliyetine başlaması üzerine Karaburun Kent Konseyi de jandarmaya şirketin yörede çalışmalara başladığına dair tutanak tutturdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...