30 Ocak 2016 Cumartesi

Turgutlu topun ağzında!


Özer AKDEMİR
Manisa
Dünyanın yedi tarım cennetinden birisi olarak kabul edilen Gediz Havzasının ortasında Turgutlu Çaldağı’nda yapılmak istenen nikel madenciliğine karşı Turgutlu halkının mücadelesi devam ediyor. Turgutlu Belediyesi Konferans salonunda gerçekleştirilen panelde dünyanın hiçbir yerinde daha önce denenmemiş bir yöntemle yapılmak istenen nikel madenciliğinin yöredeki tarımı ve su kaynaklarını bitireceği uyarısında bulunuldu.
Panelde ilk olarak konuşan EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Berrin Esin Kaya, Turgutlu’da tüm siyasi görüşten yurttaşların vahşi madenciliğe karşı örnek bir mücadele sergilediğini belirterek, bu mücadele sonrası daha önce iptal edilen ÇED raporuna karşı başlatılan ikinci ÇED sürecinin de boşa çıkarılacağını söyledi.

RAPOR SAYISIZ YALANLA DOLU!
Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür sözlerini bilinçli olarak söylediğinin altını çizerek; “Bu ikinci ÇED raporu mühendislik açısından sayısız yalan üzerine kurulu” dedi.  ÇED raporundaki teknik hatalar ve yalanlar üzerine uzun uzun açıklamalarda bulunan Öngür, “İkinci ÇED’de yığın liçinden tank liçine geçtik diye övünüyorlar. Oysa bunun nedeni o bölgede iki arkeolojik SİT’in ortaya çıkması. Deprem konusunda da yalan söylüyorlar. ÇED raporu ve bilirkişi raporunda hala diri olan Çaldağı fayını yok etmişler. Ama o orada” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN SUYUNU ÇALACAKLAR
Madendeki su tüketiminin belirsiz olduğunu aktaran Öngür, “Turgutlu’nun evlerde tüketilen, kanalizasyona giden suyunun 4-5 katı olmadıkça buradan suyu sağlayamayacaklar. Çok daha fazlasını yeraltı su kuyularından çiftçinin suyundan çalarak karşılayacaklar.

ZAVALLI ÇALDAĞI!
Toprak ve su analizlerinde ortaya çıkan ağır metaller doğanın kusuru sayılmış! Yöredeki şevlerin o eğimde duracağını söylemek mühendislik açısından insanı utandırmalı. Yıllık 650 ton patlayıcı kullanacaklar ve patlamalar ta Turgutlu’dan hissedilecek. Zavallı Çaldağı! Yöreye kurulacak sülfürik asit üretim fabrikasında üretilecek asit ABD’nin bile tüm ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Yani Turgutlu topun ağzında!” dedi.

BU TESİSİN YERİ BURASI DEĞİL
Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölgesi Şube Başkanı Saadet Çağlın, nikel madeni tartışmasına sülfürik asit fabrikası ile ilgili süreçte dahil olduklarını belirterek, “Bu fabrika için ayrı ÇED gerekli demiştik. Bilirkişi de aynı görüşe varmış. Biz, bu tesisin ve madenin yerinin burası olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.
Panelde söz alan CHP İzmir Milletvekili Tur Yıldız Biçer de AKP’li vekillerin Çaldağı'daki bu vahşete gülüp geçtiğini belirterek, “Dünyanın başka bir yerinde yapmaya cesaret edemedikleri madenciliği Turgutlu'da yapmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.
Eklenme Tarihi: 30 Ocak 2016 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...