23 Temmuz 2013 Salı

Ağaçta ceviz derede balık kalmadı!



Özer AKDEMİR
İzmir’in içme suyunu sağlayan barajlar havzasında, kente yaklaşık 20 km uzaklıkta 2 yıldır faaliyetini sürdüren Efemçukuru Altın Madeni yakınındaki köylüler yine eylem yapacaklar. Derelerin suyunun kesildiğini, balıkların öldüğünü ve ağaçların kuruduğunu belirten köylüler, altın madeninin yaşamlarını çekilmez hale getirdiğinden şikayetçiler.

EN SON ÜZÜMLER ÖLÜRMÜŞ

Altın madeni yakınlarındaki Kavacık Köyü’nün muhtarı Şinasi Köse, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaptıkları eylemin bir benzerini yapacaklarını söyledi. Eylemin nedeni ile ilgili ‘geçen seferkiyle aynı sorunlar hala devam ediyor’ diyen Köse, şunları anlattı; “daha bugün derede balık ölümleri olduğunu söyledi bir köylümüz. Fotoğrafını çekmesini istedim. Aşağıdaki derede balık kalmadı zaten. Maden çalışmaları nedeniyle sular yer değiştirince dereler kurudu. Bütün balıklarda öldü. Ayrıca iki yıldır ceviz, badem ve armut ağaçları da kurumaya yüz tuttu. Özellikle armut ağaçlarında aşırı kuruma var. Bademlerin de içi boş. Ayrıca maden sondajlarının olduğu alanlarda çamlarda da kuruma başladı”. Köse, şuan için bağlarda bir zararın olmadığını dile getirirken, “Biz araştırdık en dayanıklı bitkiymiş üzüm asmaları. En son bağlara gelir dediler” diye konuştu.

MUHTARI MADEN Mİ BELİRLİYOR?

Şinasi Köse aylar önce yerel bir gazetede çıkan kendisi ve Efemçukuru Köyü muhtarının ortak şirket kurarak madene iş yapmaya başladığı yönündeki haberleri hatırlattığımızda bu haberleri yalanlayarak; “Köylülerle beraber kurduk şirketi ama madene hiçbir iş yapmadık. Hatta bu şirketi kurmamız üzerine maden kardeşimi işten çıkardı. Köylüleri topluyorum diye. Geçenlerde de madenle aram iyi değil diye bizim köyden çalışanları toplamış şirket müdürü Yaşar Dağlıoğlu. Bizim köylü 48 işçiye “Bu muhtarla olmayacak. İmza toplayıp bunu muhtarlıktan almamız lazım” demiş. Köyümüzü ikiye bölmek istiyorlar. İkna edilmem için sürekli adam gönderiyorlar. Ben de kendilerini köy 48 kişiden oluşmuyor, 250 hane. Bin nüfusu var, alabiliyorlarsa alsınlar, diye yanıt gönderdim. ODTÜ okumuş birisinin, Kanadalı maden şirketi adına böyle cahil cahil konuşması akıl mantık işi değil” dedi.

AKŞAM FİLTRELERİ AÇIYORLAR

Efemçukuru Köyü Muhtarı Mustafa Özdemir, Kavacık muhtarının anlatımlarını doğrularken, madenin su arıtma filtrelerini akşamları açarak kirli suyu doğaya saldığını söyledi. Özdemir, 21 Temmuz Pazar günü (bugün) saat 14.de madenin önünde yapacakları eyleme köylülerin de katılacağını dile getirdi.

ASİT KOKAN BALIKLAR

Kutu: Kasım 2012’de madenin önünde basın açıklaması yapan Kavacık Köylüleri, köylerinde meydana gelen hayvan ölümleri ve derelerdeki balıkların ölmesi nedeni olarak madeni işaret etmişlerdi. Balık ölümleri ile ilgili derelerde İZSU tarafından yapılan analizlerde kimyasal madde zehirlenmeleri sonucu ölümlerin meydana geldiğine ilişkin rapor hazırlamıştı. Raporda; Kokarpınar Deresinin kollarından alınan numunelerde “bazı parametrelerde değişim” tespit edilirken civa gibi ağır metallerin limit değerleri aştığı dile getiriliyordu. Ölü balıklar üzerinde 9 Eylül Üniversitesi tarafından yapılan değerlendirmede ise ölümlerin dereye salınan “asit”ten kaynaklandığı ve balıklardan asit kokusu yayıldığı belirtilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...