17 Temmuz 2013 Çarşamba

Gözümüze mi inanalım ödülünüze mi?



Özer AKDEMİR
Çanakkale Biga yarımadasında demir-çelik fabrikaları, termik santraller ve tersane gibi çok sayıda sanayi kuruluşu olan İÇDAŞ firması bölgede havayı, denizi ve toprağı kirletmeye devam ediyor. Elimize geçen fotoğraflar şirket tesislerinin meydana getirdiği kirliliği su götürmez biçimde ortaya koyuyor. Bu fotoğraflardaki kirlilik ortadayken şirkete geçtiğimiz Haziran ayındaki Dünya Çevre Haftasında 3 çevre ödülü verilmesi “gözümüze mi inanlım bu ödüllere mi” dedirtiyor.

13 ÇEVRE ÖDÜLÜ VAR AMA…

Geçtiğimiz ayın başında kutlanan Dünya Çevre Haftasında “üretiminde çevreye gösterdiği duyarlılık” nedeniyle 3 farklı ödüle layık görülen İÇDAŞ, internet sitesinde yaptığı duyuruda bu ödüllerle birlikte aldıkları çevre ödülünün 13’e yükseldiğini açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Türkiye’nin en temiz sanayi tesisi ödülü” alan şirkete aynı gün Çanakkale’de de “Çanakkale’nin en temiz sanayi tesisi ödülü” verildi. Ayrıca Kocaeli Sanayi Odası da şirkete çevre ödülü verenler arasında yer aldı.

HAVA, DENİZ VE TOPRAĞI KİRLETİYOR

Bu kadar çevre ödülü almış bir şirketle ilgili elimize geçen fotoğraflar ise durumun çok daha farklı olduğunu ortaya koyuyor. Fotoğraflar İÇDAŞ şirketinin karada, denizde ve havada yarattığı kirliliği gözler önüne seriyor. Şirketin Biga merkezinde lcd ekran tv ile canlı olduğu özellikle vurgulanan fabrika baca görüntülerinin aksine, elimize ulaşan fotoğraflarda bacalardan çıkan dumanın kirliliği açıkça görülmekte. Fotoğrafları ulaştıran kaynak, bunların gün ışığında çekildiğini, şirketin gündüz gözü ile bile kirliliği filtreden geçirmeden atmosfere vermekte sakınca görmediğini söylüyor. Geceleri durumun ise çok daha vahim olduğu dile getiriliyor.

Denizdeki kirliliği göz önüne seren fotoğraflarda ise demir-çelik fabrikası yakınlarındaki Kemer Köyünün Koyu ile fabrika arasında kalan sahil kesiminde deniz pas rengine bürünmüş. Havadan çekilen fotoğraflarda deniz kenarındaki evlerin hemen önünde, kumsala vuran denizdeki kirlilik bırakın buralarda denize girmeyi yakınında oturmayı bile olanaksız kılacak derecede yoğun.

İÇDAŞ’ın termik santralinin yarattığı doğa tahribatını gösteren havadan çekilmiş bir başka fotoğraf ise daha önce gazetemizde yayınlanmıştı.

LİMAN İÇİN DENİZ DOLDURULUYOR
13 çevre ödüllü şirketin bir başka icraatı ise büyük gemilerin yanaşabilmesi için sahili ve denizi doldurarak liman yapmak! Bu liman yazlık evlerin olduğu ve insanların denize girdiği bir bölgede yapılıyor. Liman yapılırken doldurulan denizin yarattığı tahribat ve sonrasında limana gelecek olan gemilerden kaynaklanacak kirlilik bölgede yaşayanları şimdiden kara kara düşündürüyor.

ANTİK KENTİ ‘ÖZEL MÜLK’ YAPMIŞLARDI!

Son olarak 13 çevre ödüllü şirketin önemli bir bölümü şirketin fabrikalarının altında kalan Parion antik kentinin kazı sponsoru olduğunu, antik kentte çekim yapmak isteyen gazetecileri “özel mülk, çekim yapamazsınız” diye engellediğini de belirtelim.

BAŞBAKANIN GÖZDESİ

Türkiye’nin en büyük özel sektör çelik üreticisi durumunda olan İÇDAŞ, büyük sermaye gücü, istihdam potansiyeli ve siyasi iktidara yakınlığı ile bölgenin gerek ekonomik, gerek sosyal, gerekse siyasi ikliminin belirlenmesinde en önemli aktör durumunda. Şirketin bu gücü bölgenin adeta bir ‘İÇDAŞ cumhuriyeti’ haline geldiği eleştirilerine neden oluyor. Başbakan Erdoğan geçtiğimiz Mart ayında Biga’ya giderek İÇDAŞ’ın termik santralinin açılışını yapmış, “binlerce İÇDAŞ’a ihtiyaç var” diye şirkete övgüler dizmişti.
(İzmir/EVRENSEL)
www.evrensel.net/news.php?id=61892

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...