17 Temmuz 2013 Çarşamba

Yevmiyeci hocaya tepkiler sürüyor

Özer Akdemir
Çanakkale Çevre Platformu, altın madencileri tarafından Kaz Dağlarının çeşitli köylerinde yapılan halkı ikna çalışmalarına bir kez daha tepki gösterdi. Platform Sözcüsü Hicri Nalbant tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz mart ayının sonunda Bayramiç’e bağlı çeşitli köylerde altın madencileri tarafından yapılan toplantılara Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Merkez Yöneticisi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un da katıldığı hatırlatılarak, oda genel merkezini bu kişi ile ilgili gerekeni yapmamakla eleştirildi. Benzer bir açıklama da Bayramiç Çevre Platformundan geldi.
Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant tarafından yapılan “Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi ne yapmak istiyor?” başlıklı açıklamada, Kaz Dağlarında çok sayıda şirketin metalik madencilik sondajlarına devam ettiğinin altı çizildi. Maden şirketlerinin henüz sondaj aşamasında yöredeki birçok köyün içme sularını kirlettiğine dikkat çeken Nalbant, yörede yaşayan tüm canlıların yaşamının risk altında olduğunu belirtti. Nalbant, “Sonuçta 7 altın-gümüş-bakır  şirketi aleyhine 7 adet ÇED iptal davası açılmış. Bu davaların tamamında ZMO Çanakkale Şube Başkanlığı , ZMO Genel Merkezini temsilen davacı olmuştur. Davalar halen sürmektedir” dedi.
GERÇEKLERİ GİZLEDİ
Maden tekellerinin bu işlemler sürerken yürütülen mücadeleyi baltalamak amacı ile yöre halkını çeşitli vaatlerle kandırmaya ve bölmeye çalıştığını vurgulayan Nalbant, bu amaçla da bazı köylerde şirketler lehine sözde eğitim toplantıları adı altında toplantılar gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Bu toplantılardan birisinin de 30 Mart 2013 cumartesi günü Bayramiç - Muratlar, Çan- Halilağa, Bayramiç-Hacıbekirler köylerinde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Nalbant şunları dile getirdi: “Yöre halkını aldatmaya ve bölmeye yönelik bu toplantıya ZMO Genel Merkez  Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, hoca olarak katılmıştır. Prof. Dr. Bülent Gülçubuk bu eğitimi ZMO Çanakkale Şube Başkanlığından gizlemiştir.

DERNEK BAŞKANI İTİRAF ETMİŞTİ
Bayramiç’in köylerinde yapılan bu toplantılarla ilgili etkinlikleri gerçekleştiren Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (SÜRKAL) Başkanı Rahmi Demir gazetemizde 12 Nisan 2013 tarihli “Yevmiyeler madenciden” başlıkla yayınlanan haberimizde yer alan şu açıklamaları yapmıştı; “Bizden bu çalışmayı yapmamızı madenciler istedi. ‘Biz o yörede maden faaliyeti yapıyoruz. Köyde bu tür bir çalışma yapabilir misiniz?’ dediler. Biz de bunun üzerine çarşamba günü bölgeye gittik. İlçe tarım müdürü ve Kaymakamla da görüştükten sonra köylere geçtik. Yol konaklama vs, bütün masraflar madenciler tarafından karşılandı. Kendilerine yaptığımız çalışmalarla ilgili ilerde bir rapor vereceğiz”

ÖZÜR DİLEMEK YERİNE SALDIRDI
Bayramiç Çevre Platformu da Facebook grubunda konuyla ilgili bir açıklama yayınlandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Altıncı şirketle beraber köyleri dolaşan ve altıncıların sosyal sorumluluk projelerine ortak alan Bülent Gülçubuk, bu faaliyeti ortaya çıkınca bizlere ulaşıp en kısa sürede ‘Muratlar köyüne geleceğim ve köylülerle görüşeceğim, ben aslında sizlerden yanayım, yeter ki hakkımdaki haberlerden vazgeçin’ demişti. Geçtiğimiz süreçte kendisinden beklediğimiz özür ve ziyaret asla gerçekleşmedi. Ayrıca bu haberlerin ortaya çıkmasından sonra takındığı tavır ve üslup özür dilemek ve yaptığı hatayı düzeltmek yerine saldırı şeklinde olmuştur.” (İzmir/EVRENSEL)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...