23 Temmuz 2013 Salı

Siyanürcüler savaş duasına çıktı

ALTIN FİYATLARI DÜŞTÜKÇE DÜŞÜYOR
Özer Akdemir
Altında fiyat düşüşü devam ediyor. Bu gelişme altın madencilerini planlarını yenilemeye ve tasarrufa iterken, bu tasarrufların sonucunun doğaya daha vahşice müdahale olacağından endişe ediliyor. Öte yandan savaş ve çatışma ortamlarında altın fiyatının yükselmesi altıncılara adeta savaş duası yaptırıyor.
İLK PES EDEN TÜPRAG OLDU
Bu yılın başında onsu 1674 dolar olan altının keskin bir düşüşle 1300 doların da altına düşmesi altın madencisi şirketlerin kabus görmelerine neden oluyor. Ülkemizde de Kışladağ ve Efemçukuru altın madenlerinin sahibi olan El Dorado Gold bazı projelerini erteleme, bazılarında ise yavaşlama gibi önlemler alıyor. El Dorado Gold İcra Kurulu Başkanı Paul N. Wright şirketin altın arama planlarına yönelik bu yıl için ayrılan 98 milyon 500 bin dolarlık bütçenin 51 milyon dolara düşürüldüğünü açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda Uşak Eşme’deki Avrupa’nın en büyük altın madeni Kışladağ’da yüzde 100 bir kapasite artırımına gideceklerini açıklayan şirketin bu hesabı da son düşüşlerle birlikte tutmadı. Şirketin İnternet sitesinde yer alan bilgilerde Kışladağ’da kapasite artışı ile birlikte yıllık cevher üretiminin 12.5 milyon tondan 25 milyon tona çıkarılacağı belirtilerek kapasite artırımının 2015’in birinci altı aylık döneminde tamamlanacağı dile getiriliyordu. Son açıklamada ise şirket Kışladağ’daki kapasite artırımını ertelediğini ve yüzde yüzde 35’e varan bir sermaye kesintisine gittiğini duyurdu. Yine de şirketin Kışladağ’daki çalışmalarını düşük hızlı da olsa devam ettireceği görülüyor.
ACISINI DOĞADAN ÇIKARACAKLAR
Altın fiyatının düşüşü belki de en çok Romanya ve Yunanistan’daki yaşam savunucularını sevindirmiş gibi görülüyor. Burada altın madeni karşıtı kararlı bir direnişin yanı sıra, fiyatlardaki düşüşün ardından El Dorado Gold şirketi Yunanistan ve Romanya’daki altın madeni girişimlerini 2016-2017 tarihlerine ertelediğini duyurdu. Altıncı şirketin bu kararında Avrupa Konseyine sunulan siyanürle altın üretimi karşıtı karar tasarısının da etkili olduğu sanılıyor. Zaten AB’nin 2018’den itibaren madencilikte siyanür kullanımını yasaklayan halihazırda bir direktifi var.  Hal böyle olunca altıncı şirketlerin borsadaki yatırımcılarını ürkütmemek için bu ülkelerde faaliyetlerine son vermeden önce böylesi bir ertelemeye gittikleri ardından da bu kararı gerekçe ederek tamamen çekilecekleri ileri sürülüyor.
Bu ülkelerdeki madencilik faaliyetlerini erteleyen şirketin Türkiye’deki faaliyetlerine, kısıtlama yaparak da olsa devam etmesinin nedeni olarak ise bizdeki maliyetlerin düşük olması gösteriliyor. Şirketin son açıklaması daha çok hisse senedi yatırımcılarını yatıştırmayla dönük izlenimi verse de, Türkiye’deki bütçe tasarrufunun bu şirketin doğaya daha da acımasız müdahalesi sonucunu doğuracağı endişesi hakim.

KÜÇÜK ŞİRKETLER DÖKÜLMEYE BAŞLADI
Altın fiyatlarındaki bu düşüş irili ufaklı birçok altın madencisi şirketin de planlarını değiştirmesine, sermaye indirimine ve ertelemelere gitmesine neden olacak gibi görülüyor. Kanada’lı küçük altın madencisi Orezone Gold Corp. maden arama ve geliştirme planlarını tümüyle “çöpe attı”ğını duyurdu. Victoria Gold Corp. ise iki adet üst düzey yöneticisini işten çıkartarak, bazı harcamalarında önemli kısıtlamalara gitti. Yine Kanadalı QMX Gold şirketi de Quebec eyaletindeki Lac Herbin madeninde geliştirme çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

‘GERGİNLİK ALTIN FİYATLARINI TETİKLER’
Altın fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bir hayli sıkıntıda olan altın madencilerinin şimdi dört gözle Türkiye’nin komşuları ile arasındaki gerginliğin artmasını beklediklerini söylemek abartı olmaz. Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliğin büyümesi halinde altın fiyatlarının artabileceğini ileri sürüyordu. Savaş durumlarının altın fiyatlarını arttıran sebeplerden birisi olduğunu belirten Akdur, Türkiye ile Suriye arasında çatışma olması halinde bu durumun sadece iki ülke arasında kalmayacağını, gerginliğin artmasının altın fiyatlarının artmasını da tetikleyebileceğini dile getirmişti. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...