17 Temmuz 2013 Çarşamba

Kazdağı 'yevmiyeci hoca'ya tepkili



Çanakkale ÇEP ve Bayramiç ÇEP açıklamaları ve ilgili haber

Çanakkale Çevre Platformu sözcüsü Hicri Nalbant altın madencileri tarafından Kazdağlarının çeşitli köylerinde yapılan halkı ikna çalışmalarına bir kez daha tepki gösterdi. Aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı da olan Nalbant, altın madencilerinin bu toplantılarına katılan oda genel merkez yöneticisi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’la ilgili oda genel merkezini “gerekeni yapmaya” çağırdı.

Çanakkale Çevre Platformu’nun konuyla ilgili açıklamasının tam metni aşağıda:

25.06.2013
BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ NE YAPMAK İSTİYOR ?

Bilindiği gibi ilimizde Kazdağlarında çok sayıda şirket tarafından metalik madencilik (altın-gümüş-bakır) sondajları sürdürülmektedir. Daha sondaj aşamasında yüzbinlerce ağaç kesilmiş, yüzbinlerce ton su kullanılmıştır. İlave olarak on binlerce ton bentonit – polimer – grezyağı – mazot sondajlar sırasında yer altına enjekte edilmiştir. Bu yüzden bir çok köyün içme ve kullanma suları kirlenmiş, sulara içilemez raporu verilmiş, kirli sulardan içen bebekler ishal olmuş, hayvanlar ölmüş , bir çok hayvanda da üreme bozuklukları görülmüştür.

Maden şirketleri henüz işletmeye geçmemişken yukarıda sözünü ettiğimiz felaketler yaşanmıştır. İşletmeye geçtiklerinde milyonlarca ağaç kesilecek, milyarlarca ton kayaç yerinden oynatılacak yine milyarlarca ton su (yeraltı ve yerüstü) kirletilerek yok edilecektir. Yine bu sırada yüzbinlerce ton siyanür kullanılacak , siyanürden daha da zehirli bir çok ağır metal ( arsenik, civa, molipten vb) açığa çıkarılacak , milyarlarca ton atık yöreye gelişi güzel bırakılacak , yörede yaşayan başta insanlar olmak üzere tüm canlıların yaşamı risk altına sokulacaktır.

Üretilen altın ve gümüşün tamamı düşük fiyatlardan yurtdışına çıkarılacak Türkiye yurtdışından piyasa fiyatından altın ve gümüş ithal etmeye devam edecektir. Beyana dayalı sistem esas alınarak ( şirket ne kadar ürettik ne kadara sattık derse) yapılacak devlet hakkı ödemesinin hiçbir anlamı olmayacak bu ödeme maden işletmesi yüzünden amansız hastalıklara yakalanan birkaç kişinin tedavi masraflarını bile karşılamayacaktır.

Bu gerçekler karşısında yörede Ziraat Mühendisleri Odasının da içinde olduğu çevre platformları tarafından yoğun bir mücadele yürütülmüş sonuçta 7 altın-gümüş-bakır şirketi aleyhine 7 adet ÇED iptal davası açılmış. Bu davaların tamamında Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığı , Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezini temsilen davacı olmuştur. Davalar halen sürmektedir.

Maden tekelleri bu işlemler sürerken yürütülen mücadeleyi baltalamak amacı ile yöre halkını çeşitli vaatlerle kandırmaya ve bölmeye çalışmış. Bu amaçla da bazı köylerde şirketler lehine sözde eğitim toplantıları adı altında toplantılar gerçekleştirmişlerdir. Bu toplantılardan biride 30 Mart 2013 Cumartesi günü Bayramiç - Muratlar , Çan- Halilağa, Bayramiç-Hacıbekirler köylerinde gerçekleştirilmiştir. Yöre halkını aldatmaya ve bölmeye yönelik bu toplantıya Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Bülent Gülçubuk hoca olarak katılmıştır.

Gidildiği ildeki ilgili Şube ve Temsilciliğe haber vermek Ziraat Mühendisleri Odasının geleneğinde olmasına rağmen Prof.Dr. Bülent Gülçubuk bu eğitimi Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığından gizlemiştir. Olayın medyada duyulmasından sonra Çanakkale Şube Başkanının genel merkezi bilgilendirmesinin ardından Şube Başkanı – Bülent Gülçubuk arasında gerçekleşen telefon görüşmelerinde Bülent Gülçubuk adı geçen köylere tesadüfen geldiğini, maden şirketi ile ilişkisinin olmadığını, yol giderlerinin kendi cebinden karşıladığını belirterek gerçekleri söylememiş, sürekli kaçamak cevaplar vermiş , böylece hem genel merkezi hem de kamuoyunu yanıltmaya çalışmıştır.

Bülent Gülçubuk’un kaçamak cevapları kendisinin yazman üyesi olduğu Sürkal Derneği başkanı Rahmi Demir’in Evrensel Gazetesinden Özer Akdemir’e yaptığı “Bizden bu çalışmayı yapmamızı madenciler istedi. ‘Biz o yörede maden faaliyeti yapıyoruz. Köyde bu tür bir çalışma yapabilir misiniz?’ dediler. Biz de bunun üzerine Çarşamba günü bölgeye gittik. İlçe tarım müdürü ve Kaymakamla da görüştükten sonra köylere geçtik. Yol konaklama vs, bütün masraflar madenciler tarafından karşılandı. Kendilerine yaptığımız çalışmalarla ilgili ilerde bir rapor vereceğiz” açıklamadan anlaşılmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi altın tekelleri aleyhine sadece Çanakkale’de Kazdağlarında 7 adet dava açmış, tüm çevre hareketlerinde duyarlılığı kamuoyu tarafından bilenen, hiç kimseye karşı diyet borcu olmayan Ziraat Mühendisleri Odasının yukarıdaki açıklamalar ışığında genel merkez yönetim kurulu üyesi Prof.Dr. Bülent Gülçubuk hakkında hiçbir işlem yapmaması , yetmiyormuş gibi gerçeklerle bağdaşmayan teksip yayınlaması ne anlama gelmektedir?

Bu skandalın düzeltileceğine inancımızı koruyarak gereğinin yapılmasını bekliyoruz.

Hicri NALBANT
ÇANAKKALE ÇEVRE PLATFORMU DÖNEM SÖZCÜSÜ


Yevmiyeci Hoca Bülent Gülçubuk, Muratlar köylülerinden özür dilemedi. Altıncı şirketle beraber Muratlar, Halilağa ve Hacıbekirler köylerini dolaşan ve altıncıların sosyal sorumluluk projelerine ortak alan Bülent Gülçubuk'un bu faliyeti ortaya çıkınca Facebook hesabından bizlere ulaşıp en kısa sürede Muratlar köyüne geleceğim ve köylülerle görüşeceğim, ben aslında sizlerden yanayım, yeter ki hakkımdaki haberlerden vazgeçin demişti.

Geçtiğimiz süreçte kendisinden beklediğimiz özür ve ziyaret asla gerçekleşmedi.

Ayrıca bu haberlerin ortaya çıkmasından sonra takındığı tavır ve üslup özür dilemek ve yaptığı hatayı düzeltmek yerine saldırı şeklinde olmuştur.

Bülent Gülçubuk, Kazdağı'nda yürütülen mücadeleye karşı madencilerle birlikte davalar açacağının tehditlerini yapmış ve çeşitli davalar açmıştır. Bir kez daha kendisinin, kimlerin yanında olduğunun ispatını yapmıştır.

Bizler bu davalarda kesinlikle şahit olacağız ve bu hocayı ve yaptıklarını tüm ülkeye duyuracağız.

Kazdağı'nda altıncı şirketlere karşı yürütülen direnişi kırmak, köylünün kafasını karıştırmak için altıcı şirketlere kırsal kalkınma projeleri yaptığı ortaya çıkan bu hocayı buradan bir daha istifaya çağırıyoruz.

Kazdağı'nda yürütülen mücadeleye karşı halkın değil, şirketlerin hocası olan Bülent Gülçubuk'un, şu anda Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmasını kınıyoruz.

Ziraat Müh. Odası Genel Merkezine soruyoruz, çokuluslu şirketlere iş yapan yönetim kurulu üyesini nasıl kabul ediyorsunuz? Sizlerin ürettikleriyle yaptıklarıyla köylünün, çiftçinin, Anadolu insanının yanında olmanız gerekmez mi?

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezine sesleniyoruz.
Eğer Kazdağı'ndaki direnişe en ufak saygınız var ise sizi Bayramiç ve Muratlar köyüne bekliyoruz. İstediğiniz zaman gelin. Muratlar'da köy kahvesinde, Bayramiç'te Yıldırım Akbulut Meydanı'nda forum yapalım.

Tüm Türkiye'de Gezi Parkı Direnişinin oluşturduğu ruh ile yapılan forumları Çanakkale'de, Bayramiç'te ve köylerde de yapıyoruz ve sizleri de davet ediyoruz.

Önümüzdeki hafta forumlardaki konulardan biri bu hocanın yaptıkları olacak.

Bayramiç Çevre Platformu

www.canakkaleolay.com/details.asp?id=84270www.canakkaleolay.com/details.asp?id=84270

Yevmiyeci hocaya tepkiler sürüyor
Özer Akdemir

Tıklayınız
http://www.evrensel.net/news.php?id=60556

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...