17 Temmuz 2013 Çarşamba

Nükleer kumara karşı mücadele çağrısı



Özer AKDEMİR

İzmir Nükleer karşıtı Platform (NKP) hükümetin nükleer santral projelerine bir kez daha tepki gösterirken, Sinop’ta kurulması planlanan santralde meydan gelecek bir kazanın etkisinin Çernobil ve Fukishima’dan kat kat fazla olacağı uyarısında bulundu. Japonya ve Fransa ile imzalanan nükleer santral ihalesini kumara benzeten NKP, Türkiye’nin işsiz kalmış nükleer şirketlerin umudu olduğunu dile getirdi.

AKP TÜRKİYEYİ FELAKETE SÜRÜKLÜYOR

NKP tarafından yapılan yazılı açıklamada AKP’nin yanlış enerji politikalarının Türkiye’yi felakete sürüklediği dile getirilerek, “Hükümetin elektrik üretimi için tercihini pahalı, kirli ve tehlikeli nükleer enerji santrallerinden yana kullanması ve Sinop’a nükleer santral kurmak için Japon ve Fransız firmalarla anlaşma imzalama noktasına gelmesi bu yanlışlara bir yenisini daha ekledi. Mersin’den sonra Sinop da artık ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Akdeniz’den sonra Karadeniz de nükleer atıklarla, radyasyonla kirletilmek isteniyor” denildi.

SİNOPLULAR HİÇE SAYILDI

Karadenizlilerin radyasyonun, kanserin aldığı canları henüz unutmadığını belirten NKP, . 2006 yılında Türk Tabipler Birliği tarafından açıklanan raporda, Artvin Hopa'da son üç yılda meydana gelen ölümlerin yüzde 47,9'unun nedeninin kanser olduğunun ortaya konduğuna dikkat çekti. Sinop’ta meydana gelecek Çernobil veya Fukuşima benzeri bir
kazanın sonuçlarının 1986’dan kat ve kat fazla olacağının altını çizen NKP “Sinop’a nükleer santral yapmak isteyen hükümet belli ki Sinop’u, Karadeniz’i gözden çıkarmış, Sinop’ta nükleer santral istemediklerini yıllardır haykıran Sinopluları da hiçe saymıştır” dedi.

İŞSİZ KALMIŞ NÜKLEER ŞİRKETLERİN UMUDU

Hükümetin tek derdinin işsiz kalmış nükleer firmalara Türkiye’de iş sahası açmak olduğunu kaydeden NKP, “Öyle olmasa, Fukuşima’da yaşanan nükleer kazadan sonra bir Japon firmasıyla anlaşma yapmazlardı. Japonya’da kaza öncesi 54 nükleer reaktör vardı bugün sadece iki tanesi çalışıyor. İşte bu yüzden Japonya’nın nükleer şirketleri Türkiye’de ihale kazanmak için aylardır lobi yapıyorlar. Fransız Areva firması ise Finlandiya ve Fransa’da kurmaya çalıştığı iki reaktörde de ekonomik ve teknik sorunlar yaşadı. Fransa’daki aynı tip, son teknoloji harikası diye tanıtılan reaktörde de aynı sorunlar yaşanıyor. İnşaat gecikti, maliyetler iki katından fazla arttı” diye nükleer santral yapmak isteyen ülkelerdeki konuyla ilgili sorunlara dikkat çekti.

GELECEĞİMİZLE KUMAR OYNUYORLAR

AKP’nin Türkiye’de yaşayan insanların ve diğer canlıların sağlığını düşünmediğinin altını çizen NKP, şöyle devam etti; “Türkiye’de elektrik üretmenin yaşama zarar vermeyen onlarca yolu varken onlar en pahalısını ve en tehlikelisini seçiyor. Kalkınma Bakanlığı’nın 2013 programında bile Türkiye’nin sadece enerjiyi verimli kullanarak elektrik tüketimini yüzde 20-25 oranında azaltmanın mümkün olduğu yazmaktadır. Sadece bu bile, Mersin ve Sinop’a kurulması düşünülen iki nükleer santralin üreteceği elektrikten fazla bir miktara işaret etmektedir. Türkiye’nin nükleer santrallere ihtiyacı yoktur”. NKP, AKP hükümetinin Türkiye’deki insanların hayatlarıyla, gelecekleriyle kumar oynadığını kaydederek, Türkiye’yi bu kumar masasına oturtmak isteyenlere karşı mücadele çağrısında bulundu.
(İzmir/EVRENSEL)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...