24 Temmuz 2013 Çarşamba

Gazap üzümleri… (Arşiv haber)



Özer AKDEMİR

Manisa civarında 8 Mayıs Çarşamba akşam saatlerinde başlayan yağmur ve dolu üzüm bağlarına büyük zarar verdi. Sarıgöl başta olma üzere Alaşehir, Salihli, Ahmetli ilçelerinde hasarın büyük olduğu dile getiriliyor. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, birçok bankaya kredi borcu olan üreticilerin iflasla karşı karşıya olduklarını söyledi. Sarıgöl Bağ Sulama Birliği Müdürü Adnan Kanbak ise zararın sadece bu yılla sınırlı olmadığı görüşünde.

YAPRAK DAHİ KALMADI!

Dolu ve kuvvetli yağışın Sarıgöl ilçesi ve köylerindeki bağlarda ürünlere % 30 ile % 100 arasında değişen oranlarda zarar verdiği belirtilirken, 20.000 dönüm bağının zarar gördüğü dile getiriliyor. Zararın 4.000 dönüm bağ da ise % 100 oranında olduğu kaydediliyor. Geçimini bağcılıkla yapan Sarıgöl’de 50.000 ton yaş üzüm kaybının olduğu, 15-20 dakika aralıksız yağan dolu nedeniyle asmalarda yaprak dahi kalmadığını söyleniyor.

GELECEK YILIN ÜRÜNÜ DE ÖLDÜ

Sarıgöl Bağ Sulama Birlik Müdürü Adnan Kanbak afetin boyutlarının görünenden daha fazla olduğunu belirterek, “Dolu sadece bu yılı değil gelecek yılın ürününü de yok etti. Gelecek yıl üzüm verecek sürgünler de öldü” dedi. Yaş üzüm üreticisinin geçen yıl ürünlerini tüccara kaptırdığını aktaran Kanbak, bankalardan büyük oranda kredi kullanan çiftçilerin, bu kredileri ödemelerinin bu afetten sonra mümkün olmadığını kaydetti.

BANKALAR BASTIRIYOR

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, çarşamba günkü dolunun ardından önceki gün akşam saatlerinde yağan yağmurun da Yaylabağı, Dadağlı, Kızılçukur, Bindallı köylerinde önemli hasar yaptığını belirterek, meteorolojinin tehlikenin henüz geçmediği uyarısında bulunduğunu söyledi. İlçe Tarım Müdürü ve Kaymakamla birlikte hasar tespiti için arazileri dolaştıklarını belirten Ülgen, “Üreticiler battı. Bütün bankalara borç var. Bugün bir banka aradı beni borçlarla ilgili, ‘ödeyecek durumumuz yok, gelin alın bağı’ dedim. Hükümetten buraların afet bölgesi ilan edilmesini ve üreticilerin borçlarını silinmesini istiyoruz. Borç erteleme sorunu çözmez, çünkü seneye de aynı zararın etkisi devam edecek” dedi. Ülgen, Pazar günü TBMM’den milletvekillerinin geleceğini, bunun ardından bazı şeylerin netleşeceğini söyledi.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

Sarıgöl Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Aktaş da üreticinin damlama sulama, traktör, su çıkarma gibi işler için bankalardan kredi aldığını belirterek, bunların ödenmesinin artık çok zor olduğunu dile getirdi. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’de yaptığı açıklamada AKP hükümetinin çıkardığı yasalarla doğal afetlerden zarar gören çiftçilere engeller çıkardığını belirterek, “Tarım sigortası yaptırmayanların zararları karşılanmamaktadır. Bu anlayıştan vazgeçilmeli ve çiftçilerin zararlarının telafisi için çözüm bulunmalıdır. Bakanlar Kurulu Manisa’yı afet bölgesi ilan etmelidir” dedi.

(Manisa/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...