17 Temmuz 2013 Çarşamba

Çeşme’de bilmediğimiz bir savaş mı var?



Özer AKDEMİR
Resmi Gazetede 7 Haziran günü yayınlanan Bakanlar Kurulunun İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan özel şahıs arazilerinin bölgede yapılması planlanan Karadağ Rüzgar Enerji için acele kamulaştırması yasası gereği kamulaştırılması bu yasanın bir kez daha tartışılmasını da beraberinde getirdi. İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel bu acele kamulaştırma kararını yazılı bir soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması için verilen soru önergesinde Tüzel, “Çeşme’de bir savaş mı var diye sordu?” Tüzel soru önergesinde enerji ve maden projeleri için bugüne kadar kaç tane acele kamulaştırma kararı verildiğinin de yanıtını istedi.

YURT SAVUNMASI MI SERMAYE KOLLANMASI MI?

İzmir Çeşme’de yapılmak istenen RES’lerle ilgili, üzerinde tek katlı bağlı bahçeli evlerin bulunduğu araziler hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırıldı. Bakanlar Kurulu tarafından alınan bu acele kamulaştırma kararı 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesine dayanıyor. Kanun maddesi bu kanunun “Yurt savunması ve olağanüstü durumlar” dışında “Bakanlar Kurulunca karar alınacak hallerde” uygulanabileceğini düzenliyor. AKP hükümetleri, özellikle maden ve enerji projeleri için bu kanunu çok sıkça kullanırken, yaşam alanlarını bu şirketlere satmamakta direnen halkın arazileri bu kanuna dayanarak ellerinden alındı. İzmir Efemçukuru ve Uşak Kışladağ Altın madenleri için verilen acele kamulaştırma kararları bu duruma örnek olarak verilebilir. Hukukçular yasanın bugünkü kullanım şekliyle, yurt savunmasından çok sermaye kesiminin kollanmasına yaradığını dile getiriyor.

BU GASPTIR KABUL EDİLEMEZ!

Tüzel, soru önergesinde bu tür kararların ancak savaş ve olağanüstü hallerde alınacağına dikkat çekti. İzmir/Çeşme halkının karşı olmasana rağmen o bölgeye rüzgar güllerinin yapılmasının kamu adına, çevre adına yarar değil zarar getireceğini ifade eden Tüzel, bu durumun ilçe meclisindeki CHP ve AKP’li üyeler tarafından da kabul edildiğine dikkat çekti. Tüzel, “Buna rağmen şahıs arazilerinin, bahçeleriyle üzerindeki evleri ile kamulaştırılıp, sonradan Okman Enerji’ye devredilmesi ve Karadağ Rüzgar Enerji Santralinin kurulması, yurt savunması ihtiyacına veya aceleliği ile ilişkilendirerek gasbedilmesi kabul edilemez bir durumdur” dedi.

TÜZEL’İN TANER YILDIZ’A SORDUĞU SORULAR

TÜZEL bakana yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;
* Çeşme’de şu anda olağanüstü hal ya da halihazırda bir savaş mı vardır?
* Rüzgar Enerjisi Santralinin kurulmasının yurt savunması ile ne gibi ilgisi vardır?
* Kamulaştırma arazilerinin üzerinde kaç konut, kaç ağaç ve ne kadar yeşil alan vardır?
* Çeşme halkının o bölgenin kamulaştırılmasına ve rüzgar güllerinin yapılmasına karşı olduğu halde neden Bakanlığınız kamulaştırmada ısrar etmektedir? Bu tutum, halkın iradesini ihlal değil midir?
* İlçe Meclisi üyeleri ve belediye başkanı tarafından o bölgeye rüzgar güllerinin yapılmasının kamu adına, çevre adına yarar değil zarar getireceği ifade edildiği halde, neden dikkate alınmamıştır?
* Bir kenttin neresine ne yapılacağına o kentte yaşayan yurttaşlar karar vermeyecek ise, bu kentin ve dolayısıyla ülkenin yönetimde demokrasiden söz edilebilir mi?
* Enerji ve maden faaliyetleri için şimdiye kadar kaç acele kamulaştırma kararı verilmiştir?

(İzmir/EVRENSEL)
www.evrensel.net/news.php?id=60715www.evrensel.net/news.php?id=60715

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...