17 Temmuz 2013 Çarşamba

Çevre davasına bakacak mahkeme aranıyor!



Özer AKDEMİR

Çevre Kanununa Muhalefet suçudan ülkemizde açılan ilk dava mahkeme mahkeme dolaşıyor. Erzurum Tortum Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan dava buradan Asliye Ceza mahkemesine oradan da Erzurum Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

ÇED RAPORUNU HAZIRLAYAN MÜHENDİS YARGILANIYOR

Erzurum Tortum’da köylülerin savcılığa yaptığı suç duyurusu üzerine HES şirketi yetkilileri ve “ÇED Gerekli Değildir” kararının alınması için hazırlanan proje tanıtım dosyasının sahibi çevre mühendisi hakkında dava açılmıştı. Açılan davada hem Türk Ceza Kanunu'nun 181.maddesindeki çevreyi kasten kirletmekten hem de Çevre Kanunun 26.maddesine göre HES’çilerin yargılanmasına başlandı. HES’çiler dışında Çevre ve Şehircilik Bakanı, Erzurum Valisi, Erzurum İl çevre ve Orman Müdürü, Erzurum DSİ 8.Bölge Müdürü ve Tortum Kaymakamı hakkında da aynı suç duyurusu dilekçesi verildi. Bakan dokunulmazlığı, diğer kamu yöneticileri de İçişleri Bakanı Muammer Güler soruşturma izni vermediği için HES’çilerle birlikte yargılanmalarının önüne geçildi. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın bu kararına karşı da Danıştay'a başvuru yapıldı.

MAHKEMELER TOPU BİRBİRİNE ATIYORLAR

Dava önce Tortum Sulh Ceza Mahkemesinde açıldı. Ancak Mahkeme, ÇED sürecindeki yanlış ve yanıltıcı bilgiler verildiğinden aynı zamanda "Özel Evrakta Sahtecilik" suçu oluştuğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vererek dosyayı Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi. Dün Tortum Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davaya çok sayıda köylü ile avukatları Avukat Eşber Yağmurdereli ve Mehmet Horuş katıldı. Prof.Dr.Beyza Üstün de davayı izleyerek yörede teknik bir inceleme gezisi yaptı. Duruşmada köylülerin müdahillik talepleri mahkemece kabul edilirken, köylülerin yörede yaşanan çevre felaketi ile ilgili olarak patlatılan dinamitler, kirlenen sular, rastgele dökülen atıklar, kesilen ağaçlar ve yaşanan heyelanlarla ilgili anlatımları dinlendi. Duruşma sonunda mahkeme kendisinin de görevsiz olduğuna karar vererek dosyanın Erzurum Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

KÖYLÜ ŞİKAYETÇİ OLUNCA BAKACAK MAHKEME BULAMIYORUZ

Köylülerin avukatlarından Mehmet Horuş, daha önceki yıllarda şirketin şikayetleri sonrası birçok köylü hakkında dava açıldığını ve cezalar verildiğini belirterek, “Şimdi şikayetçi köylü olunca bakacak mahkeme bulamıyoruz” diye konuştu. Horuş, davanın ÇED’in yanlış hazırlandığı gerekçesiyle Türkiye’de açılan ilk dava olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'de Çevre Kanunu'na muhalefet suçundan açılan ilk dava halen mahkemesini arıyor.

Tortum'dan duruşmaya katılan köyüler, duruşma çıkışı Taksim Gezi direnişini selamlayan açıklamalar yaptı.

(Erzurum/EVRENSEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...