5 Kasım 2012 Pazartesi

Dersimiz; çevre, sağlık ve kapitalizm

  • Türk Tabipler Birliği Halk Sağlığı Kolu tarafından gerçekleştirilen Güz Okullarının 17. si “Çevre, Kapitalizm ve Sağlık” teması ile Özdere’de gerçekleştirildi. Onyria Claros Otel’de yapılan ve dört gün süren Güz Okulu’nda “Farklı ideolojilerin çevreye bakışı, devlet ve siyasal iktidarın çevre politikaları”, “Bilim teknoloji ve çevre”, “Sömürü alanları: Enerji, madenler, sulak alanlar”, “Çevre hukukunda dönüşüm” ve “Kapitalizmin çevre tahribatını önlemek için çevre mücadele ve çevre örgütleri ne yapmalı” gibi başlıklar halinde sunumlar, tartışmalar yapıldı.
    ÇEVRE MÜCADELESİ FİLMLERİ
    Güz Okulu’nun ikinci günü “Filmlerle çevre mücadelesi” başlıklı oturumda bir sunum yapan gazetemiz muhabiri ve EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Özer Akdemir, Hayat Televizyonunda yayınlanan Çepeçevre Yaşam programından seçkilerle ülkemizin çeşitli yörelerinde gelişen çevreci halk direnişlerini anlattı. Madencilik, HES’ler, Termik Santraller, Tehlikeli Atık Bertaraf tesisleri ev yok edilen/edilmek üzere olan kültürel miraslarımız konularında 15 ayrı programdan yaklaşık birbuçuk saatlik bir özet sunum gerçekleştiren Akdemir, sunumun ardından ülkemizdeki çevre sorunları ve buna karşı verilen mücadelelerle ilgili görüşlerini de aktardı. Kapitalizmin sömürü amacıyla artık her alanda halkın yaşam alanlarına yönelik yoğun bir saldırı içerisinde olduğunu belirten Akdemir, bu saldırıya karşı çoğu kendiliğinden gelişen mücadelelerin kazanımla sonuçlanan örneklerini sıraladı. Akdemir, Yuvarlakçay ve Fındıklı HES karşıtı mücadelelerin olumlu örnekler olduğunu, buralarda halkın fiili direnişlerdeki kararlılığının saldırıların püskürtülmesindeki belirleyici rolüne işaret etti. (İzmir/EVRENSEL)

    ÇEVRE PLATFORMLARI NEREDE YANLIŞ YAPIYOR?
    Özer Akdemir, Çanakkale ÇEP üyesi Dr. Coşkun Bakar’la gerçekleştirdikleri, “EGEÇEP ve Çanakkale ÇEP” başlıklı sunumda yaşam savunusu mücadeleleri sürecinde gelişen platformların kendilerini mücadelenin öncüsü-öznesi gibi görüp hareket ettikleri yerlerde mücadeleyi de gerilettiklerine dikkat çekti. Kazdağlarında gelişen altın işletmesi ve termik santral karşıtı mücadele sürecini aktaran Coşkun Bakar, bu süreçte ÇEP’in çalışmalarını ve altın madenciliğinde gelinen son noktayı özetledi.  Bakar, altın madencileri ile girdikleri ilişkiler sonrasında yerel basından bazı gazetelerin maden yanlısı bir yayın çizgisi izlediklerini belirterek, ÇEP’in bu gazeteleri teşhir eden tutumunu aktardı.
  • Eklenme Tarihi: 05 Kasım 2012

  • http://www.evrensel.net/haber/40031/dersimiz-cevre-saglik-ve-kapitalizm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...