22 Kasım 2012 Perşembe

Madra Dağı yaşam sigortası


  • MADRA DAĞI ULUSAL ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
  • Özer Akdemir
  • 12-14 Ekim 2012 tarihleri arasında Ayvalık’ta gerçekleştirilen Madra Dağı Ulusal Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı. Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen çalıştay, 2-3 Haziran 2012 tarihinde Güre’de gerçekleştirilen Kaz Dağı Çalıştayı’nın devamı niteliğinde. 10 ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştay, Madra Dağı’nın bilinmeyen değerlerini ortaya çıkarmak, onun zenginliklerini korumak ve geliştirmek konusunda bir politika belirlemeyi amaçlıyordu.

    DAĞI BEKLEYEN TEHLİKELER
    Madra Dağı’nın yaşamsal önemdeki toplumsal ve kültürel zenginliklerinin yeterince kavranamadığı tespitinin yapıldığı bildirgede, dağın karşı karşıya olduğu tehlikeler şöyle sıralandı: “1 milyon 692 bin 200 dönüm geniş bir alana yayılmış Madra Dağı ormanları, yakın çevresi olan Aliağa ve Foça’da kurulmuş ve bacalarından zehir saçan ağır sanayinin neden olduğu kirlilik baskısı altındadır. Bu olumsuzlukların yanı sıra son yıllarda, madencilik adı altında sürdürülen altın işletmeciliği ve taşocakları faaliyetleri de dağı ve yakın çevresindeki canlı yaşamını tehdit etmektedir. Çünkü yapılan araştırmalar ülkemizde uygulanan altın işletmeciliği teknolojisi ve taşocakları faaliyetlerinin, yaşamın tüm süreçlerini olumsuz yönde, etkilediğini göstermiştir.”

    ‘YENİ BİR TURİZM POLİTİKASI GEREKİYOR’
    Bildirgede ayrıca, Madra Dağı’nın sadece orman örtüsü ile değil, bütüncül olarak korunması gerektiğinin altı çizildi. Bu noktada, özellikle fıstık çamı üretimindeki önemi ve ekolojik hassas bölge olarak tanımlanan yapısı ile Kozak Yaylası ve Ayvalık Tabiat Parkı’na özel vurgu yapıldı. Bölgede kitlesel turizm uygulanmamasının istendiği bildirgede, bölgenin doğal, tarihsel, kültürel ve arkeolojik değerleri ile entegre edilmiş yeni bir turizm politikası geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)

    ‘MADENCİLİK VE TAŞ OCAĞI FAALİYETLERİ DURSUN’
    Madra Dağı’nda madencilik ve taş ocağı  faaliyetlerinin derhal durdurulmasının istendiği bildirgede şöyle deniliyor: “Şu anda Madra Dağı’nda madencilik ve taş ocağı işletme faaliyetleri tüm hızıyla sürdürülmektedir. Elinde arama ve işletme ruhsatı olan ve henüz çalışmalara başlamayan şirketlerin sayısı buna dahil değildir. Bu nedenle havamızı, topraklarımızı, ormanlarımızı, su kaynaklarımızı, tarihi ve kültürel zenginliklerimizi yok edecek, başta altın olmak üzere, madencilik ve taş ocağı işletme faaliyetlerinin bu bölgede yaşayan tüm canlıların yok olmasına neden olacağı için derhal durdurulması zorunluluk arz etmektedir.”
    http://www.evrensel.net/news.php?id=38796 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...