22 Kasım 2012 Perşembe

Sinop Cezaevi’ndeki Einstein


  •  http://www.evrensel.net/news.php?id=41254
  • Özer Akdemir
  • 1999 yılında Kültür Bakanlığı’na devredildikten sonra açık hava müzesi yapılan tarihi Sinop Cezaevi’nin kalın duvarlı koğuşlarından birçoğunun girişinde ve yemekhanelerde Albert Einstein’in şu sözleri yazılı: “Hatasız insan yoktur. İnsanlık hatasını kabul ve tamir etmekle ölçülür. Bu dünyada beni birkaç kişi anladı, onlar da yanlış anladı.” Ünlü fizikçi, buluşlarının yüz binlerce kişiyi öldüren bir bomba, ya da sözlerinin binlerce insanı özgürlüğünden eden tarihi bir hapishaneye duvar yazısı olacağını bilse ne düşünürdü acaba? Bu sorunun yanıtını da Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları sonrası kendisi vermişti zaten: “Böyle olacağını bilseydim, bir ayakkabı tamircisi olurdum”
    İNCEBURUN’A NÜKLEER SANTRAL
    Birim kütleden elde edilen enerjinin inanılmaz boyutlarda olacağını ortaya koyan E= mc² formülünün sahibi A. Einstein’ın buluşu, atom bombasının yanı sıra nükleer enerji elde etmek için de kullanılıyor. Yapımı için Rusya ile anlaşılan Mersin Akkuyu’daki nükleer santral projesinin ardından, yıllardır tartışmaları süren ikinci nükleer santral, işte hapishanesinde Einstein’in sözlerinin duvar yazısı yapıldığı Sinop’a kurulacak.
    Kendi ülkesi Güney Kore’de güvenlik testinden geçemediği için iki santrali kapatılan Kepco firmasının da aralarında bulunduğu üç ülke ile Sinop’a kurulacak nükleer santral görüşmeleri devam ediyor. Ülkenin en kuzey ucu olan İnceburun’a yapılması planlanan nükleer santralin tam olarak nereye yapılacağı ise henüz belli değil.

    TABİAT PARKI SANTRAL ALANI İÇİNDE
    Orman Yüksek Mühendisi Hasan Fehmi Bayar, yıllarca emek verdikleri Hamsilos Tabiat Parkı’nın Sinop’a yapılacak olan nükleer santral alanı içinde kaldığını ve bunun yörenin idam fermanı olacağını söylüyor.
    Bölgenin ağaçlandırılması için 30 yıldır çaba gösterdiklerini aktaran Bayar, nükleer santralin bu bölgeye yapılması durumunda binlerce ağacın da kesileceğini dile getiriyor.

    İKİ ŞEY SONSUZDUR...
    Binlerce  yıllık tarihinden gelen eski yapıları ve doğal güzelliği ile turizmden daha çok pay almayı hedefleyen Sinop’ta nükleer santralin adı bile var olan korkuyu körüklemiş. Çernobil nükleer kazasının ardından Karadeniz kıyısındaki kentlerde patlayan kanserden ölümlerin yarattığı tedirginlik, yanı başlarına nükleer santral kurulması planlarının iyice ete kemiğe bürünmesi ile katlanmış.
    Sinoplular, İnceburun Yarımadası’nda bir nükleer santral bacası görmek istemediklerini dile getiriyor. Çernobil faciasının sağlığa etkilerini en çok yaşayan kentlerden birisinde nükleer santral yapma sevdasını yine nükleer fiziğin en büyük ismi A. Einstein’in sözleriyle değerlendirelim; “İki şey sonsuzdur; İnsanoğlunun aptallığı ve evren. Fakat ikincisinden emin değilim”!.. (Sinop/EVRENSEL)
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...