22 Kasım 2012 Perşembe

Bakırtepe'de halk siyanürlü altına karşı

http://www.etha.com.tr/Haber/2012/11/12/yasam/bakirtepede-halk-siyanurlu-altina-karsi/

Sivas'ın Kangal ilçesinde Bakırtepe'de kurulmak istenen siyanürlü altın arama tesisine halkın tepkisi artıyor. Alevi inancında kursal sayılan bölgede, Demir Export şirketi ÇED raporu olmadan siyanürle altın aramak için bölge halkını kandırmaya çalışıyor.
Etkin Haber Ajansı / 12 Kasım 2012 Pazartesi, 16:42
İSTANBUL (Emrah İlingi)- Kangal Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Hacer Elçin, Bakırtepe'de Demir Export'un çıkartmak istediği siyanürlü altın arama ile ilgili ETHA'nın sorularını yanıtladı. Hacer Elçin "Demir Export'un Bakırtepe de siyanürlü altın çıkartmak istediği yerin etrafında 5 tane köy var ve bunlar tamamen siyanürlü altın aramaları sırasında en fazla zararı görecek köyler" diye belirtti.
Elçin, "Bakırtepe'deki siyanürlü altın arama olayını biz 6 yıl önce federasyonun yayınladığı Mozaik adlı dergide gündeme getirmiştik. Biz o dönem sürecin tamamlandığını düşünüyorduk ama Demir Export sinsice çalışmalarını sürdürdü. 13 Eylül'de Demir Export gizlice köylülere haber vererek ÇED raporu çıkartamaya çalıştı. Bizler toplantıyı duyar duymaz o bölgeye doğru hareket ettik. ÇED raporu toplantısı Çetinkaya Beldesinde yapılmak isteniyordu. Bizler de köye giderek köylüleri bilgilendirdik ve 200 kişi bir toplantı gerçekleştirerek, ÇED toplantısını köylülerle beraber iptal ettirdik" diye konuştu.
Demir Export'un sinevizyon gösterimiyle köylüleri kandırarak siyanürlü altın aramanın iyi bir şey olduğunu anlatmaya çalıştığını vurgulayan Elçin, “ÇED raporunu çıkartmaya çalışıyor. Oysa ki ÇED raporu olmadan yasalara göre siyanürlü altın çıkartamıyor. Ancak yasaların bunlar karşısında bir hükmü olmuyor ve çeşitli yalanlarla bu ÇED raporunu çıkartıyor" dedi. Elçin, şunları söyledi:
“Bizler köylülerle, muhtarlarla beraber bu ÇED raporuna karşı mücadele ettik. Toplantıda Demir Export'un burada demir madeni çıkartığını belirttik ve bir çok köylünün bu çıkartılan demir madeninden kaynaklı akciğer kanseri olduğunu, öldüğünü belirtik ve Demir Export'un bu köyde hiç bir geçerliliği yoktur dedik. Bakırtepe'deki yapmak istedikleri siyanürlü arama faaliyeti sadece 5 km'lik bir alanı değil birçok yerleşim alanını tehdit edeceğini biliyoruz. Siyanürlü altını havuzlarda yapıyorlar o su insanların yaşadığı yerleşim alanlarının içinden geçerek Çaltık Çayı'na kadar devam edecek ve oradan çaya karışacak ve buda insan sağlığını gerçekten tehdit eden bir durum.”

'BERGAMA DENEYİMİNDEN YARARLANIYORUZ'

"KDF olarak 5 köyden temsilciler seçerek yürütme oluşturduk Bakırtepe Çevre Platformunu kurduk ve mücadelemize devam edeceğiz. Bizler siyanürlü altına karşı mücadele eden Bergama köylülerinin deneyimlerini iyi biliyoruz ve onlarında desteğini alıyoruz. Bu mücadelenin yasalarla yürümeyeceğini iyi biliyoruz. Çünkü bu şirketler yasalara rağmen, mahkeme kararlarına rağmen siyanürlü altın çıkarmaya devam ediyor" dedi. Elçin, Bergama köylülerinin deneyimlerini aktarmak için Bakırtepe'ye geleceğini söyledi.

'HER YERDE SOKAKLARA ÇIKACAĞIZ'

Demir Export önünde, ve Türkiye'nin birçok yerinde sokaklara çıkarak eylemler örgütleyeceklerini belirten Elçin, şunları kaydetti:
“Kangal Dernekleri Federasyonu olarak Bakırtepe'deki siyanürlü altına karşı bir platform kurduk yürütmesini seçtik, 7 tane komisyon kurduk komisyon Çetinkaya'da Ankara'da, İstanbul'da ve Kangalda mücadele sürdüreceğiz. Platform olarak kendimizi deklere edeceğiz ve siyanürlü altına karşı imza kampanyaları başlatacağız. Türkiye'deki çevre duyarlılığını da artırmak için Türkiye'nin dört bir yanında Bakırtepede kurulmak istenen siyanürlü altın arama ya karşı duyarlılık çağrıları yapacağız.”

BAKIRTEPE YÖRE HALKI İÇİN KUTSAL MEKAN

Siyanürlü altın araması yapılmak istenen Bakırtepe'nin Alevi inancında çok büyük bir yeri bulunuyor. Alevi inancına göre, Bakırtepe'de Hızır Baba yatmaktadır. Bir başka rivayete göre de Bakır Baba yatmaktadır. Yine inanışa göre, bu kuyuların suyu tepeye çıkılıp kurban kesildiği zaman çoğalır, tepeden inilince azalıyor. Yöredeki insanlar, bu kuyuların suyu kutsal olduğuna inanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...