22 Kasım 2012 Perşembe

Komisyon kararı yankı yaptı

http://www.canakkaleolay.com/details.asp?id=79370

İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun Kazdağları ile ilgili raporunun etkileri çevre adına duyarlılık taşıyan kesimlerce sevinçle karşılandı. Altın arama ve üretim çalışmalarının Kazdağları’nda büyük bir tahribata yol açacağı kanısına varan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’na hem çevreciler hem de siyasiler tam destek verdi.
 
Çok çarpıcı bilgilerin yer aldığı rapor ile altın arama çalışmalarının durdurulması ve üretim konusunda gerekli izinlerin verilmemesi için girişimlerde bulunacak olan komisyonun, bu kararının altın tekellerini rahatsız edeceğini bildiren siyasiler, komisyonun Kazdağları’nı sahip çıkmadaki bu dik duruşu devam ettirmesi gerektiğini ifade ettiler.
 
Kazdağları ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı raporun dikkate alınmasını isteyen siyasiler, bu rapor doğrultusunda artık, hem ÇED süreçlerinin hem de arama ruhsatlarının durdurulması gerektiğini dile getirdiler. Altın arama çalışmalarının Kazdağları’nda büyük bir tahribata yol açacağı kararını sevindirici bir gelişme olarak nitelendiren siyasiler, her platformda arkasında olacakları İl Genel Meclisi Çevre Komisyo-nu’nun kararının örnek olacağını vurguladılar.
 
CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, seçilmiş insanların yer aldığı ve gücünü halktan alan İl Genel Meclisi’nin raporu ışığında, artık AKP iktidarının Kazdağları’nda yaşanan çevre felaketine izin vermemesi gerektiğini dile getirdiler.
 
Çok çarpıcı bilgilerin yer aldığı rapor ile altın arama çalışmalarının durdurulması için girişimlerde bulunacak olan komisyonun, bu kararının altın tekellerini rahatsız edeceğini bildiren siyasiler, komisyonun Kazdağları’nı sahip çıkmadaki bu dik duruşu devam ettirmesi gerektiğini ifade ettiler. Kazdağları ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı raporun dikkate alınmasını isteyen siyasiler, bu rapor doğrultusunda artık, hem ÇED süreçlerinin hem de arama ruhsatlarının durdurulması gerektiğini dile getirdiler. Altın arama çalışmalarının Kazdağları’nda büyük bir tahribata yol açacağı kararını sevindirici bir gelişme olarak nitelendiren siyasiler, her platformda arkasında olacakları İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun kararının hem dünyaya hem de Türkiye’ye örnek olacağını vurguladılar. CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, seçilmiş insanların yer aldığı ve gücünü halktan alan İl Genel Meclisi’nin raporu ışığında, artık AKP iktidarının Kazdağları’nda yaşanan çevre felaketine izin vermemesi gerektiğini dile getirdiler.
 
 
Soydan; “Herkes Kazdağları’na sahip çıkmalı”
Kazdağları’nın önemine değinen CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, herkesin Kazdağları’na sahip çıkması gerektiğini belirterek; “Kazdağları siyasi bir mesele değildir. Bu insani bir meseledir. Çanakkale ve Balıkesir’de yaşayan herkesin, Kazdağlarına sahip çıkması gerekir. Kazdağları, dünyanın en önemli iki dağından birisidir. Kazdağlarının önemi ortadır. Kazdağları, yaklaşık 2 milyon insanın içtiği suyun kaynağıdır. Tarım ve hayvancılıkta çok ciddi bir istihdam yaratmaktadır. Yıllık 7 milyar dolar gibi bir getirisi vardır. Önümüzdeki yıllarda dünyada su kıtlığı yaşanacağına ve Türkiye suyu kıt olan bir ülke olduğuna göre, bu su kaynaklarımızı bir hiç uğruna heba etmememiz lazım. Kazdağları, belli bir süre sonra su kaynakları zehirlenmiş, milyarca ton zehirli atıkların olduğu bir bölge haline gelecektir. Çanakkale ve Balıkesir bundan zarar görecektir. Ürettiği oksijeni artık üretemeyeceği için dünyada bundan zarar görecektir. Yaşam daha çok tehlikeye ve sıkıntıya girecektir. 10-15 sene sonra kanser vakaları fazlalaşacaktır. Buna benzer bir çok olay yaşanacaktır. Bu nedenle herkesin Kazdağları’na sahip çıkması lazım” dedi.
 
“Hep beraber el birliğiyle bu işi sonlandırmalıyız”
Kazdağları’ndan faydalanan herkesin Kazdağları’na sahip çıkmasıyla, altın arama çalışmalarının durmasında etki yapacağını kaydeden Soydan; “Maalesef bizim ülkemizde insan yaşamı ikinci plana atılıyor. Herşeye para gözüyle bakılıyor. Onun için bu konuda herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bütün sivil toplum örgütlerinin buna duyarlı olup bu işi artık sonlandırması lazım. Buna bir tepki koyması gerekiyor. İl Genel Meclisi’ndeki arkadaşlarımızın bu konudaki çalışmalarını kutluyorum. Vali Güngör Azim Tuna’ya da teşekkür ediyorum. Hep beraber el birliğiyle bu işi sonlandırmamız lazım. Bütün herkes duyarlı olursa Kazdağları’nın korunmasında adım atabiliriz. Kazdağları’nı tahrip etmeme adına altın şirketlerinin işletme ruhsatlarının iptal edilmesiyle Kazdağları’nı koruma altına almış olacağız. Zehirli atıklarını bırakıp gidecek, benim suyumu ve havamı zehirleyecek sonra gidecek Amerika’ya ve benim insanım burada kanser olacak. İçecek su bulamayacak. O orada keyfini sürecek. Böyle bir şey olamaz” diye konuştu.
 
 
Sarıbaş; “Bu kararın arkasındayım”
Kazdağları için önemli bir karara imza atan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nu tebrik eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, hem dünyaya hem de Türkiye’ye örnek olacak bu kararın arkasında olduğunu vurguladı. Kararın altın tekellerini rahatsız edeceğini belirten Sarıbaş, bu nedenle İl Genel Meclisi’nin dik duruşunu devam ettirmesi gerektiğini dile getirerek şu şekilde konuştu: “Kazdağları, dünyanın oksijen ve endemik yapısı nedeniyle en zengin yerlerden bir tanesidir. Kazdağları’nın altından çok üstü değerlidir. İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun bu raporu iyi bir gelişmedir. Bu sürece gelinmesi çok sevindiricidir. Çünkü, bu sürece kolay gelinmedi. Bu sürecin mücadelesi 10 yıllık bir süreci kapsıyor. İl Genel Meclisi’nin bu kararı alıp Bakanlığa kadar giderek altın arama çalışmalarının sona erdirilmesi için girişimlerde bulunacak olması çok önemli bir gelişmedir. İl Genel Meclisi’nin Kazdağları’na sahip çıkması beni çok sevindirdi. Bu dik duruşun yanındayım. İl Genel Meclisi üyeleri bu dik duruşlarını devam ettirmeliler. Çünkü, İl Genel Meclisi güçlerini halktan alıyor. Seçilmiş insanlardır ve bu bölgenin en önemli konusuna da ortak tavır bildirmişlerdir. Bu ortak tavrın kararını da meclis başkanına sunmuşlardır. İl Genel Meclisi bu süreci devam ettirmelidir. Bu konuda bize düşen görev ne ise yapmaya hazırız. Bu kararın arkasındayız. Bu karar hem dünyaya hem de Türkiye’ye örnek olacaktır. Bu karar altın tekellerini rahatsız edebilir bu nedenle dik duruşa devam etmek lazım.”
 
 
Gökhan; “Rapor dikkate alınmalı”
Kazdağları için önemli bir tespitte bulunan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun aldığı kararın hem Vali Güngör Azim Tuna hem de Bakanlık tarafından dikkate alınması gerektiğini belirterek; “Bu tespit Kazdağları ve çevremiz açısından çok önemli bir tespittir. İl Genel Meclisi, bütün ilin temsilcilerinden oluşuyor. Dolayısıyla Ayvacık, Bayramiç, Çan, Biga olmak üzere bütün yörenin seçilmiş temsilcilerinin oluşturduğu bir meclis. İl Genel Meclisinin böyle bir karar gelmiş olması çok önemlidir. Kazdağları’nın altın madencilerinin çalışmaları konusunda yaşanacak felaketler anlamında gerçekler bir kez daha dile getirilmiş oldu rapor ile. İl Genel Meclisiyle birlikte bu duyarlılığı paylaşıyoruz ve paylaşacağız. Bence bu rapor her düzeyde alınacak kararlar için dikkate alınmalı.Yaşanabilecek felaketlere izin verilmemelidir.” dedi.
 
“Doğru yoldayız”
Her geçen gün Kazdağları konusundaki hassasiyetin büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Gökhan, gelinen süreçte artık altın arama çalışmalarının durdurulması gerektiğinin altını çizdi. “Son günlerde gazetelerde de çıkıyor. Bu konudaki hassasiyet büyüyor. Doğru yoldayız diye düşünüyorum” diyen Başkan Gökhan; “Diğer tabiriyle aklın yolu birdir. Konumuz altın tekellerinin işletme ruhsatı alamamalarıdır. ÇED raporlarını bir biçimde biçimliyorlar. Ama işletme ruhsatı açısından sayın Valimiz gayri sıhhi müessese ruhsatı vermediği için sıkıntı orada. Zaten sayın Vali de bunları inceleyeceğini söylüyor. Dolayısıyla bu dosya ile Bakanlığa gidildiğinde Bakanlığında dikkati çekilecektir. Mutlaka bakanlık bunu dikkate alacaktır. Sonuçta bu İl Genel Meclisinin iradesi. Sadece Çanakkale merkezi değil, bütün ilin temsilcilerinden oluşan bir meclis. Bu bakımdan bu rapor önemli. Hem sayın vali hem de bakanlık tarafından bu rapor dikkate alınmalıdır. Bu rapordan sonra altın üretim çalışmalarına izin verilmemeli, ayrıca arama çalışmaları da durdurulmalı. Zaten şu anda çıkarılması söz konusu değil. Altın madenciliği ile ilgili her türlü çalışma durdurulmalı, hem Enerji Bakanlığı hem de Çevre Bakanlığı tarafından yeniden durum değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.
 
 
“Siyasi iktidar bu işi durdurmalı”
Gelinen noktada altın arama çalışmalarının Kazdağları’nda tahribata yol açacağı gerçeği ışığında, artık altın arama çalışmalarının durdurulması gerektiğini kaydeden Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “İl Genel Meclisi’nde 3 partinin temsilcileri var. Geç de olsa bu noktaya gelmiş olmaları çok sevindirici bir gelişme diye düşünüyorum. Bu konu ile ilgili aklı başında herkes artık bu işin olmaması gerektiğini söyledi. Olayı yargıya taşıdık. Biz yargı sürecini bekleyelim olanağını da sunduk. İş siyasi iktidarın vereceği karara kalıyor. Bu gerçekler karşısında artık siyasi iktidarda bu işin devamına izin vermemeli. Hatta bir an önce bu işi durdurmalı diye düşünüyoruz” dedi. İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun raporunun Bakanlık nezdinde altın arama çalışmalarının durması yönünde etki yapmasını dileyen Nalbant; “Bu raporun altın arama çalışmalarının durdurulmasında etki yapmasını diliyorum. Bu güne kadar olan gelişmelere baktığımızda, bu rapor kesin etki yapar diye bir şey söylemek mümkün değil” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...