24 Kasım 2012 Cumartesi

Karaca’nın ‘altın’ vuruşu


Özer Akdemir
20 Kasım Salı günü Dikili Adliye Sarayı’nda TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca yargılanmıştı. 90 yaşının fiziksel et- kilerine rağmen mahkeme salonuna gelerek ifadesini veren Karaca’nın ‘suçu’ altın madeninin kestiğini ağaçların fotoğrafını çekmek!..
ONLARIN BAĞIŞLAMASINA İHTİYACIM YOK
Dikili Adliyesinin kapısından girerken kendisini tanıyan polislerin ayağa kalkıp “Hoş geldiniz Hayrettin bey” dedikleri kişi 90 yaşındaki Hayrettin Karaca. Ülke kamuoyunda erozyon, ağaçlandırma ve çevre deyince ilk akla gelen, uyandırdığı sempatinin yanı sıra, özellikle üst yönetimindeki yapılanması nedeniyle ‘sermayenin çevre örgütü’ olmakla da eleştirilen TEMA Vakfı’nın kurucusu ve onursal başkanı. Mahkeme salonunun merdivenlerinden çıkarken; “Heyecanlıyım. İlk defa sanık olarak bir mahkemeye geleceğim” diyordu. Karaca’nın yaşadığı bir başka ilk ise fotoğraf çekmek istediği Kozak Yaylasında altın madencileri tarafından hakarete uğramak ve tehdit edilmek olmuş. Bu olayın ardından altıncı şirket Karaca ve yanındaki kişilerden ikisi hakkında bir de “işyerine izinsiz girmek”ten dava açmış. Karaca’nın 2012 Alternatif Nobel Ödülü’nü aldığının açıklandığı günlerde ise sadece onun hakkındaki davasından vazgeçmiş. Karaca mahkemede “onların bağışlamasına ihtiyacım yok” yanıtını verdi.

EKOLOJİK YIKIMDAN SERMAYE SORUMLU
Duruşma öncesi kaldığı otelde görüştüğümüz Karaca, TEMA Vakfını nasıl kurduklarını, büyümesini ve vakfın geleceği ile ilgili düşüncelerini de anlattı. Vakıf Başkanlığını bırakırken yaşadığı düş kırıklığını da üstü kapalı şu sözlerle ortaya koydu; “Gençler görev alsın istedim, benden iki yaş küçük birisi geldi!”.  Ülkenin en önemli tekstil sektöründen birisinin de kurucusu olan Karaca, açık yüreklilikle dünyadaki ekolojik yıkımdan sermayenin sorumlu olduğunu söylüyor. Bu yıkımı durdurmanın yolunu ise eğitim ve bireysel bilinçlenmede görüyor. “Sen, ben, biz durdurabiliriz bunu. Marka giymeyerek, az tüketerek, dilimize sahip çıkarak” Karaca bunları söylerken gömleğinin tersyüz edilmiş yakasını ve aşırı yıkamadan kaynaklanan yırtılmaları gösteriyordu. TEMA’yı ekolojik sistemin tahribi karşısında bir dünya kurtuluş hareketi gibi gördüğü inancını hakim karşısında da yineledi.

İLK ZAMANLARDA EL AÇTIK
Karaca, TEMA Vakfının özellikle ağaçlandırma ve erozyonla mücadele için kurulduğunu söylerken, diğer çevre sorunları ile ilgili duyarsız kaldığı noktasındaki eleştirilere bu şekilde yanıt veriyor. Vakfın kurulduktan sonra para ihtiyacını gidermek için birçok kesime “el açıldığını” söyleyen Karaca, “Bu kişilerden paralar geldi. Sonra bunlar bağışçı olarak mütevelli heyetine girdi. Asıl olan TEMA’nın savunduklarıdır” diyor. Loç Vadisinde HES kurmak isteyen, buna karşı çıkanlara da ben “TEMA’nın kurucularındanım” diyen Orya Enerji patronu ile ilgili, “Bu kişi ben böyle bir şey yapacağım TEMA bana sahip çıksın diyor. Öyle bir şey olamaz. Bir kere senin yaptıklarınla TEMA’nın anlayışı birbirine zıt” diyor. (İzmir/EVRENSEL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İklim değişikliği tarımı vuruyor: Gıda fiyatlarında sıçrama uyarısı!

  01 Haziran 2023 07:00 Dr. Oğuz Tutal'ın araştırmasına göre Türkiye için en büyük tehlike kuraklık ve aşırı sıcaklar... Araştırma g...